2020. január 22. szerda Vince, Artúr

Kettős élelmiszerminőség: most kiderül, mivel etetnek minket a multik


Újabb ellenőrzést indít az agrártárca az eltérő minőségű élelmiszerek ügyében - értesült a Magyar Nemzet. A vizsgálatban három országban összesen 280 termék összetételét és minőségét vizsgálják.

Az előző évek vizsgálatai bebizonyították, hogy különböző országokban eltérő minőségben kerülnek a piacra ugyanazok a termékek, most azonban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal újabb vizsgálatot indít. A projekt három évig tart majd, és mind laboratóriumi, mind érzékszervi vizsgálatoknak is alávetik majd a termékeket.

Két éve Magyarország és Szlovákia kezdeményezte a vizsgálatokat, ahol fény is derült rá, hogy egyes vállalatok valóban eltérő minőségű élelmiszert forgalmaznak a különféle országokban. A Bizottság akkor módosította az irányelvet, így hatékonyabban fel lehet lépni a termékek kettős mércéjével szemben.

A módosítás alapján az emberek megtévesztésének minősül, ha a gyártók eltérő összetételű termékeket azonosként hoznak forgalomba a közösség egyes tagállamaiban. Természetesen lehetnek olyan okok, amelyek indokolttá tesznek különbségeket az egyes piacokra kerülő áruk összetevői között, ugyanakkor ezt minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson is.

Közben elkezdődött egy európai uniós vizsgálatsorozat is, amelynek finanszírozására Brüsszel mintegy egymillió eurót biztosított. Az ellenőrzések első eredményeit a jövő évben ismerhetik meg a fogyasztók. Ha a vizsgálatok bebizonyítják az eltérő minőséget, az a hazai szabályozásban is okozhat változást, ahogy az Csehországban vagy Romániában történt.

A minisztérium szerint ugyanakkor a gyártók gyakorlatának megváltoztatása mellett a szemléletformálásra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen maguk a vásárlók döntenek arról, hogy végül milyen terméket emelnek le a polcról.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 40 505 forintos törlesztőt (THM 8,97%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, az MKB, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS