2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Horror áron vehetünk magyar barackot: a termés többsége elfagyott

  • MTI
  • 2017. június 7. szerda 08:31

A napokban kezdődik meg a kajszibarack szüretelése, azonban a termés túlnyomó többsége elfagyott az áprilisi hidegben - írja a Magyar Hírlap.

Az északi termőtájon az alacsonyabban fekvő területeken egyes termelőknél 80-90 százalékos volt a fagykár mértéke

- mondta Kiss Gábor, a Gyümölcsért Termelői Értékesítő Kft. ügyvezetője, emiatt pedig a megszokottnál jelentősen magasabb áron juthatunk majd a gyümölcshöz a piacokon és a boltokban. Ezzel együtt az ügyvezető egy kicsivel jobb termésre számít, mint tavaly, mennyiség és minőség tekintetében egyaránt.

Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet adatai szerint 2010-ben 38 ezer tonna kajszibarackot szüreteltek le több mint 5200 hektáron, 2015-ben viszont 4100 hektáron csak 19 ezer tonnát, bár a tavalyi év ismét jobban sikerült. Az országban évente átlagosan 20-25 ezer tonna kajszibarack terem meg.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked