2021. január 25. hétfő Pál

Ezt inkább ne vedd meg: itt a nagy energia- és fehérjeszelet teszt


Az üzletek polcain rengeteg különféle energia-és fehérjeszeletet találni: van vaníliás, málnás, epres, még ananászos is. Akad, ami 200, de van, ami közel 600 forintba kerül. Nehéz eldönteni, melyiket érdemes megvásárolni. Utánajártunk, mi alapján találhatjuk meg számunkra a legmegfelelőbbet. Arra is kíváncsiak voltunk, vajon mennyire ízletesek ezek a termékek, ezért egy vakteszt során megkóstoltunk 8 különböző szeletet. Az íz alapján nagy valószínűséggel egyikre sem áldoznánk pénzt: mind alulteljesített, többet is ehetetlennek tituláltak a tesztelők.

A különböző áruházakban sétálva egyre több energia-és proteinszeletet találni az üzletek polcain. Hogy mire is jók ezek tulajdonképpen?

Az energiaszeletek energiasűrűsége nagy, tehát viszonylag kisebb volumenű élelmiszerrel nagyobb mennyiségű energiát (a szénhidrátok különböző formáit, fehérjét, illetve zsírt is) juttathatunk elfogyasztásukkal a szervezetünkbe. Ez egy igen hasznos tulajdonsága lehet ezeknek az élelmiszereknek a mai, rohanó világunkban, amikor igyekszünk kiegyensúlyozottan táplálkozni, ám erre egyre kevesebb időnk marad

- mondta a Pénzcentrumnak Abonyi Orsolya dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, aki megjegyezte, egy gondosan kiválasztott energiaszelet - energiatartalmától és összetételétől függően - megfelelő választás lehet kisétkezésekre, tehát például tízóraira, akár uzsonnára is. Tehát nem csak a sportolóknak érdemes bevásárolni belőle.

Felmerül azonban a kérdés: mégis mi alapján döntsük el, melyik termék landoljon a bevásárlókocsiban?  Ehhez először érdemes tisztázni, az üzletek polcain keresgélve találunk különféle energiaszeleteket és különböző fehérjeszeleteket.

Míg a proteinszeletek jellemzően csak fehérjét tartalmaznak, szénhidrátot pedig nem, vagy csak elenyésző mennyiségben, addig egy energiaszelet esetében inkább a szénhidrát dominál.

Ennek megfelelően érdemes terméket választanunk. Mint minden élelmiszer esetében, az energiaszeleteknél is a címke gondos tanulmányozása, az összetevők listája, és a termék energiatartalma segíthet a választásban, de természetesen az ár is befolyásoló tényező lehet.

Sportoláskor különösen jó lehet

A szakember kiemelte, sportoláskor is nagyon jó lehet az energiaszelet. Azt viszont érdemes észben tartani, hogy edzés előtt másfél-két órával együnk utoljára, annak érdekében, hogy gyomrunk, emésztőrendszerünk se legyen telített, de a vércukorszintünk is ideális legyen.

Az sem kedvező, ha tele gyomorral vágunk neki az edzésnek, de a túl korai étkezés miatt bekövetkező alacsony vércukorszint, azaz hipoglikémia sem teszi lehetővé a megfelelő erőbedobást. Így edzés előtti étkezésének megfelelő lehet egy energiaszelet fogyasztása, de igen hosszú, megterhelő, több órás edzések alatt, akár versenyek során sportolók ilyen módon is pótolhatják az elvesztett energiamennyiséget

- jegyezte meg a szakember. Ezzel szemben a proteinszeletek, amelyek nem tartalmaznak energiaforrásként szolgáló szénhidrátokat, csupán az izmok regenerációját segítő fehérjéket, aminosavakat, inkább az edzés befejeztével lehetnek segítségünkre. A szakember ugyanakkor figyelmeztet: ezek a termékek csupán kiegészítésként szerepelhetnek mindennapos táplálkozásunkban, és semmiképp sem helyettesítik a vegyes, változatos táplálkozást. Erre egyébként a szeletek gyártói is felhívják a figyelmet,

Lehet, hogy hasznos, de rossz íze van

Tizenhárom kolléga értékelte a különböző energia-és proteinszeleteket, amit 1-től 5-ös skálán (1-es: nagyon nem ízlik, 5-ös: ízlik, ezt én is bármikor megvásárolnám) pontoztak a kóstolók.

Vaktesztünkben egyedül az ízre fókuszáltunk. Érdemes tudni, hogy tesztünk szubjektív értékelésen alapul, a kóstolást nem szakértők végezték el.

Az általunk kóstolt nyolc termék közül egyetlen egy sem kapta meg a maximális, 65 pontot. Sőt, alig-alig kapott néhány termék 5-ös pontszámot, csak úgy repkedtek az 1-esek és a 2-esek.

"Úristen, mi ez?! Ennek fűrészpor íze van!", "ez ehetetlen", "borzalmasan rossz", "ragadós, ocsmány" - csak néhány megjegyzés a pontozó lapokról. Emellett többen megjegyezték, hogy a szeletek közül többnek is kellemetlen mellékíze volt.

A versenyt végül 46 ponttal a Szamos terméke, a mandulás narancsos Harcipán energiaszelet (igaz, ez némileg kilóg a sorból, mert összetételét tekintve az energiaértéke elmarad a többi energiaszeletétől) nyerte, aminek ára 490 forint. A legrosszabbul a teszten az Update1 ananászízű, édesítőszerekkel készült fehérjeszelet szerepelt. Mindössze 18 pontot kapott: a legtöbben 1-esre értékelték, volt, aki nem adott pontszámot, mert annyira rossznak ítélte.

Többen kiemelték, hogy rendszeresen fogyasztanak különböző energia-és fehérjeszeleteket, és nem mind ennyire pocsék, vannak köztük kifejezetten ízletesek is. Úgy tűnik tehát, hogy nekünk most egyszerűen nem volt szerencsénk és sikerült kiválasztani a kevésbé jóízűeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Otthonteremtési támogatás 2021: akár gyermek nélkül is járhat 5 millió forint!
Új lakás építéséhez járhat az áfa-visszatérítés.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked