2020. július 13. hétfő Jenő

Ezt biztosan nem gondoltad volna a Magyar Postáról: a számok nem hazudnak

  • NapiCsárt
  • 2019. szeptember 13. péntek 16:42

A Magyar Posta 2018-as adatok alapján a világ 30. legjobb postája. Az összesített lista egyébként 173 országot számol, szóval a helyezésünk nem is olyan rossz. Igaz, a környező országok közül Ausztria, Szlovénia és Szlovákia is utcahosszal ver bennünket, de például Norvégiát, Izlandot vagy Spanyolországot lepipáltuk. Ja, és még rekordolcsóak is vagyunk!

Az Egyetemes Postaegyesület minden évben rangsorolja a föld országainak postáit. A 173 tagból álló listán négy fő szempont alapján pontozzák az országok postáit, és e pontok alapján állítják össze a végső rangsort. A négy tényező:

  • megbízhatóság,
  • lokális rendelkezésre állás,
  • jelentősége,
  • rugalmasság.
Mindezek alapján Magyarország az összesített listán a 30. helyen végzett.

Többek között például olyan országokat megelőzve, mint Norvégia vagy Izland. Üröm az örömben azonban, hogy a környező országok közül Ausztria (10.) például rommá ver bennünket, ahogy Szlovénia (11.) is, sőt Szlovákia (16.) is jócskán előttünk végzett az összesített listán. 

Közepesen jók, ám annál olcsóbbak vagyunk

A Deutsche Post nemrégiben összeszedte, hogy melyek Európa legdrágább, illetve legolcsóbb postái. A lista alapján Magyarországon van a 5. legolcsóbb postaszolgáltatás Európában. Egy levélküldemény nálunk ugyanis 50 euro centbe vagyis átszámolva

161 forintba kerül.

környező országok közül csupán Szlovénia olcsóbb még nálunk is. Romániában, Szlovákiában, Ausztriában és Horvátországban ugyanakkor drágább feladni egy levelet. Érdemes azonban azt is látni, hogy Szlovéniában például úgy olcsóbb az egyik legalapvetőbb postai szolgáltatás, hogy ők a világ 11. legjobbjának számítanak jelenleg. 

Az árakat tekintve összességében egyébként azt lehet mondani, hogy Magyarországon az EU-átlaghoz képest majdnem feleannyiba kerül a levélfeladás.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS