2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Ezek a konyhai gépek bírják a strapát: több tízezret spórolhatsz, ha jól választasz


Az egészséges életmód terjedése és a gyakori élelmiszerbotrányok következtében egyre többen inkább maguk készítik el az ételüket otthon, a készétel vásárlása helyett. Emiatt nő a konyhai berendezések iránti igény. A karácsonyi időszakban különösen népszerűek a konyhai robotgépek, amelyeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete is tesztelt. Vizsgálták, hogy milyen jól aprítják, szeletelik a zöldséget, keverik a turmixot, dagasztják a tésztát, és mennyire strapabíró a motorjuk.

A többfunkciós konyhai robotgépek előnye, hogy egy készülékkel tudunk zöldséget aprítani, habot verni, tésztát dagasztani, vagyis nem kell több különböző kütyüt kerülgetnünk a lakásban. Hátrányuk, hogy nagy helyet foglalnak és drágák, akár több százezer forintot is elkérhetnek értük. Ezért csak akkor éri meg beruházni egy ilyenbe, ha valóban gyakran és nagyobb mennyiségű étel készítésére használjuk. Különben bőven elég egy erősebb botmixer, ha nagyon turbózni akarjuk, akkor olyat válasszunk, amelyiknek aprító edénye is van.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 105 nagy konyhai robotgépet tesztelt 18 márkától. Olyan ismert márkák termékei is górcső alá kerültek, mint Bosch, Electrolux, Kendwood, KitchenAid, Moulinex, Philips, Smeg. 

Konyhai robotgépnél az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen jól készíti el a kívánt ételt vagyis aprítás után nem maradnak-e nagy zöldségdarabok az edényben, csomómentes lesz-e a tészta vagy a turmix. Ha pedig rendszeresen, nagy mennyiségű ételt készítünk, az is fontos, hogy a motor jól bírja a strapát, egy év után is akadálytalanul tudjuk használni, vagyis ne kelljen gyakran pihentetni például tésztakeverés közben. A teszt során mindegyik gépnek összesen 120 keverési ciklust, ezen felül (készülék típusától függően) hasonló számú dagasztási ciklust kellett elvégezniük. 

A tesztből kiderült, hogy akár 40-80 ezer forint körüli áron is kaphatunk jól működő, strapabíró készüléket, vagyis nem kell feltétlenül több százezret kiadnunk érte. A lista élén végzett 40 és 220 ezer forintos áron kapható Bosch, Kenwood, Philips, KitchenAid konyhagépek azzal szereztek sok pontot, hogy jól aprították a zöldséget, felverték a habot, megdagasztották a tésztát. 

Ráadásul a rendszeres használat sem lassította le őket, vagyis bírták a strapát.

A 105 készülék nagy része a fenti teszt elvégzése után is hibátlanul működött. 16 készülék viszont kevésbé bizonyult strapabírónak a fogyasztóvédők tesztje során. Ezeknél már apróbb hibák jelentkeztek a tesztelés közben, többszöri használat után már lassabban működtek, leálltak, csak pihentetés után lehetett újraindítani őket. A kevésbé strapabírók között volt 50 ezer de 350 ezer forintos készülék is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked