2020. december 5. szombat Vilma

Eltűnhet a magyarok egyik kedvenc fenyője: mi lesz így a karácsonnyal?

  • Népszava
  • 2018. december 10. hétfő 09:00

Idén akár 12-13 ezer forint is lehet egy 2 méteres nordmann fenyő árusnál, ám még korábban ezeket a fákat jobbára Németországból és Dániából importálták, ma már jelentős magyarországi termelésről lehet beszámolni. Az ezüsfenyőtől azonban lehet búcsút kell inteni, mert egy gyógyíthatatlan betegség támadta meg az állományt - írja a Népszava.

A fenyőfa ára függ a mérettől, az árusítóhelytől és a származási helyétől is. A jelenleg legnépszerűbb nordmann fenyőt például korábban főleg Dániából és Németországból importálták a hazai árusok, ám mára már jelentős a hazai termelés is a magyarok kedvencéből.

Ennek ellenére az árak nem csökkennek, a lap szerint az aszályos idő miatt az öntözés, a növényvédelmi költségek növekedése miatt idén karácsonyra 10-15 százalékkal is magasabb lehet a nordmann métere, ami így elérheti a 6000-6500 forintot is.

A lucfenyő ára 2017-hez képest még dinamikusabban 20-25, de akár 30 százalékkal is emelkedett, métere 3200-3500 forintba kerül, míg az egyre ritkább ezüstfenyőért 5000-5500 forintot is meg kell adni.

A Magyar Díszkertészek Szövetségének tájékoztatása szerint 1500-2000 hektáron termelnek fenyőfákat Magyarországon. Ráadásul az egyre népszerűbb cserepes fenyők a teljes választék 10-15 százalékát teszik ki a szövetség szerint. 

Azt is érdemes megjegyezni, hogy ma már a magyar ültetvények 80 százaléka nordmann, a többi pedig főleg luc, és kismértékben erdei, illetve lucfenyő. Korábban például rengeteg lucot ültettek, ami lenyomta az árakat, így sokan felhagytak vele, ami viszont hiányt szült a jó illata miatt kedvelt fából. Mivel egy szép lucfenyő nevelése legalább 5 év, ezért ennek az ára emelkedett a legnagyobb mértékben - írja a lap.

Az ezüstfenyőtől azonban idővel lehet teljesen búcsút kell inteniük a vásárlóknak, mert a tujákhoz hasonlóan egy jelenleg szinte gyógyíthatatlan fabetegség támadta meg az állományokat. Ezért sok gazda úgy látja, nem érdemes vele foglalkoznia.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk