17 °C Budapest

7 szakértői tipp a karácsonyi nagybevásárláshoz: ezekkel tízezreket spórolhatsz

2019. december 14. 10:00

Az ünnepi időszakban hajlamosak vagyunk túlzásba esni az étkezésekkel, és ennek megfelelően a bevásárlással is. Teletömött bevásárlókocsival szlalomozunk a tömegben, hogy megszerezzünk minden hozzávalót a családi ebédekhez és vacsorákhoz, majd rengeteg maradékot dobunk ki a kukába, és főzünk frisset helyette. Az élelmiszer-pazarlás azonban nemcsak drága mulatság, de környezetterhelő is. Ezért szakértők összeállítottak egy hét tételből álló listát a tudatos karácsonyi bevásárláshoz, hogy minél kevesebb étel menjen veszendőbe.

Tudtad, hogy egy magyar háztartás átlagosan 68 kilogramm ételt dob ki évente? Ez azt jelenti, hogy családonként 50 000 forint kerül a kukába meg nem evett étel formájában. Ehhez hozzájárulnak a nagy karácsonyi lakomák is, amikor rendszerint óriási mennyiségű élelmiszer-felesleget termelünk. Szeretjük ugyanis magunkat és rokonainkat minden földi jóval elkényeztetni, ami aztán nem fogy el. Pedig a jó hangulat nem az ételek mennyiségén múlik. A folyamat a boltban indul, és az étkezőasztalnál ér véget. Pár egyszerű lépéssel azonban megelőzhető, hogy a szemétben landoljon az egyébként még fogyasztásra alkalmas ünnepi menü. A Tesco szakértői össze is állítottak egy hét tételből álló listát a tudatos karácsonyi bevásárláshoz:

  • Tervezd meg, hogy milyen étkezések lesznek, és hányan lesztek. Csak annyi ételt főzz, amennyi a létszám alapján szükséges. Nem kell minden napra teljesen új menüt készíteni, a köreteket például remekül lehet kombinálni a különböző főfogásokkal.
  • Gondold át, mennyi élelmiszerre van szükséged, és mi az, amit esetleg ráér megvenni majd frissen, a két ünnep között. Ne feledd, a boltok csak két napig lesznek zárva, ezért nem érdemes egyszerre túl sok mindent beszerezni.
  • Előzd meg a felesleges vásárlást, és még a boltba indulás előtt nézd meg, mi van a hűtőben, a mélyhűtőben és a kamrában, amit fel tudsz használni.
  • Írj listát a bevásárláshoz, és csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van.
  • Válaszd a közeli lejáratú termékeket a polc elülső részéről, hiszen a karácsonyi menü alapanyagait valószínűleg pár napon belül felhasználod.
  • Figyelj a megfelelő tárolásra, hogy minél tovább fel tudd használni az élelmiszereket, és ne feledkezz meg a fogyaszthatósági időkről sem, hogy a lehető legkevesebb vesszen kárba.
  • Ha valami mégis megmarad, fagyaszd le, vagy használd fel más ételek alapanyagaként. A kissé már szikkadt mézeskalács például pohárkrém, sajttorta kiváló alapanyaga, a maradék sült csirkéből pedig lehet gazdag saláta vagy húsos wrap. A szárazabb kenyér újjászülethet levesbetétként, bundáskenyérként vagy zsemlemorzsaként. Míg az üveg alján maradt bor szószok, raguk készítésénél jöhet jól kis kockákra fagyasztott darabkákban.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem