Nagyot nézhetnek a magyar vásárlók, ha elmennek bevesárolni: ez a két élelmiszer sokkal olcsóbb lett

Nagyot nézhetnek a magyar vásárlók, ha elmennek bevesárolni: ez a két élelmiszer sokkal olcsóbb lett

2024. június 10. 16:01

2024. májusban a fogyasztói árak átlagosan 4,0%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva pedig átlagosan 0,1%-kal csökkentek az árak. Az éves és havi adatok alapján azonban drámai áremelkedések is vannak: a kristálycukor ára 37,5%-kal nőtt egy év alatt, míg a fejes káposzta havi szinten 10,3%-os emelkedést mutat. Eközben néhány élelmiszer ára magas bázisról jelentősen csökkent, ilyen többek között a paradicsom, a paprika, de a spagetti és a tojás is.

12 hónap alatt, 2023. májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 1,0%-kal nőtt – számoltunk be a Pénzcentrumon ma reggel. Igaz ugyanakkor, hogy 2024 áprilisához viszonyítva egy igen csekély, 0,1 százalékos csökkenés volt megfigyelhető. Ezek az értékek azonban csak a jéghegy csúcsai, még most is vannak bőven éves és havi alapon is olyan termékek, amiknek az ára ennél sokkal brutálisabban emelkedik.

Éves alapon például még mindig találni olyan terméket a boltok polcain, aminek az átlagra 37,5 százalékkal nagyobb volt idén májusban, mint tavaly. Ugyanígy havi alapon is van olyan élelmiszer, aminek egyik hónapról a másikra több mint 10 százalékkal emelkedett az ára. Mutatjuk is, hogy a legfrissebb statisztikák szerint mely termékek drágultak a leginkább éves, illetve havi alapon, illetve megnézzük azt is, mi lett éppen jóval olcsóbb.

Cukor, répa, buszjegy

Ha megnézzük a legfrissebb adatokat, láthatjuk hogy a kristálycukor kilója 37,5 százalékkal növekedett egy év alatt, de 30 százalék feletti mértékben növekedett a teljesárú buszmenetjegy és a sárgarépa kilós átlagára is. De 20 százaléknál magasabb volt az átlagos drágulás mértéke a vonaljegy és a 100 százalékos dobozos narancslék esetében is.

Megugrott a sertéscomb ára is, mint 6. legjobban dráguló termék, a kilós átlagára 18,4 százalékkal emelkedett. De 17százalékos dráguláson mentek át a női pulóverek is, ahogy 16 százaléknál is többe kerül ma egy multiplex mozijegy, a csemege fűszerpaprika és a műanyag szemüveglencse is, mint tavaly. Ezzel szemben azért van minek örülni is, nyilván jókora bázisról, de több mint 20 százalékkal olcsóbb volt áltagosan idén májusban a 4 tojásos spagetti, a tojás, a finomliszt, a vöröshagyma, a sertészsír és a rétesliszt is.

Egy hónap alatt is volt nagy drágulás

Bár átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak idén április és május között, azért most is lehetett kiugró drágulásokat tapasztalni. A legdurvább drágulást a fejes káposzta produkálta, ennek egy hónap leforgása alatt 10,3 százalékkal emelkedett átlagosan a fogyasztói ára. Ugyancsak nagyot nőtt a sárgarépa átlagára, 9,7 százalékot, míg a női pulóverek 8,9, a női műbőr szandálok átlagosa 7 százalékkal kerültek többe.

De majdnem 5 százalékkal emelkedett a Nemzeti Sport ára is, míg a citrom és a 4 csillagos szállodai szoba ára 3,8-3,8 százalékkal. De 3 százalék feletti drágulást produkált a 30-40 nm2 közötti apartman kibérlése ára, a szintetikus takaró, és a 120-150 grammos gyümölcsjoghurt is. A top10-be szintén holtversennyel, 2,9 százalékos (még ez is 29-szer magasabb mint az átlagos havi drágulás mértéke) eredménnyel fért be a 4 tojásos spagetti, és a kakaós csiga.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 0,1 százalékos átlagos „olcsósodás” perszer nem véletlen, hiszen a listán bőven találni olyan, jobbára élelmiszereket is, amiknek az ára csökkent. Így például jó nagy magasságból 14,6 százalékkal olcsóbb lett a paradicsom kilója, de 12,4 százalékkal olcsóbb lett átlagosan a zöldpaprika, és 11,5 százalékkal az uborka is. De ugyanígy 4-6,6 százalékkal kevesebb került átlagosan az autóbenzin és a gázolaj is idén májusban, mint áprilisban.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem