11 °C Budapest
Amsterdam, Netherlands-march 22, 2017: Letters spar on a facade in amsterdam

Megszereztük a Spar titkos levelét: ezt üzenték a kormány hadüzenete után a magyar dolgozóknak

2024. március 26. 10:01

A Pénzcentrum birtokába jutott a SPAR Igazgatótanácsának levele, melyet exkluzívan a cégcsoport magyar dolgozóinak küldtek ki a nemrég kirobbant botrány kapcsán. A levél szerint a SPAR Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon, amelyek munkavállalónként közel 8500 euróval (jelenlegi forintárfolyamon 3,4 millió forint) rövidítik meg a vállalat magyar leányát. Lázár János "vételi ajánlatára" reagálva elhangzik, hogy szeretnének Magyarországon tovább növekedni, új üzleteket nyitni és a meglévőket korszerűsíteni. Az alábbiakban közöljük a magyar dolgozóknak küldött teljes levelet.

Forrnak az indulatok, miután a Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója, Hans Reisch éles kritikát fogalmazott meg a magyar kormány gazdaságpolitikájával, különösen a különadókkal és egyéb, szerintük versenykorlátozó intézkedésekkel kapcsolatban, amelyek miatt az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságánál is bejelentést tettek. Nem sokkal a Die Pressében megjelent nyilatkozat után a magyar kormány is megszólalt, elsőként a Nemzetgazdasági Minisztérium, majd később Lázár János is erős üzenetet küldött az élelmiszerláncnak, nemrég pedig azt is megszellőztették, hogy a magyar kormány rágalmazás miatt bíróság elé citálná a boltláncot.

Az eset kapcsán számos kérdés merülhet fel, mint például az, hogy vajon mit reagál a cégcsoport a magyar kormány nem hivatalos vételi ajánlatára, melyet Lázár János fogalmazott meg. De sokakat érdekelhet az is, hogyan lehet extra profitról beszélni, és azt bevasalni egy az EU-ban kuriózumnak számító szabályozásra hivatkozva, ha egy cég konkrétan veszteséges. De a SPAR Magyarország, amely az ország ötödik legnagyobb munkaadója, közel 14 ezer dolgozóját és családtagjaikat is joggal foglalkoztahatja, vajon mi vár rájuk a jövőben, ha elmérgesedik a kormány és a munkadójuk közti viszony. Nos, a SPAR Igazgatótanácsának a Pénzcentrum birtokába került alábbi levélből sok minden kiderül.

Itt SPAR Igazgatótanácsának levele a magyar dolgozóknak

Az alábbiakban a SPAR Igazgatótanácsa (Hans K. Reisch, Paul Klotz, Markus Kaser, Marcus Wild) által jegyzett, a SPAR Magyarország munkavállalói részére küldött levelet közöljük, változtatások nélkül.

"Köszönjük SPAR Magyarország!

Tisztelt SPAR Magyarország csapata, kedves Kollégák!

A 2023-as év nem volt egyszerű. A SPAR-Ausztria Csoport teljes csapatának, minden országban, ahol jelen vagyunk, súlyos inflációs kihívásokkal kellett megküzdenie. Az infláció mindenütt magas volt, és a vásárlók a szokásosnál is jobban vigyáztak a pénztárcájukra. De mi mindannyian megtettünk minden tőlünk telhetőt, profi kereskedőkként, megfelelő üzleti érzékkel cselekedtünk és így együtt jó eredményt sikerült elérnünk, és a vállalatunkat továbbfejlesztenünk. A magyarországi helyzet különösen nehéz volt és jelenleg is az.

Ennek ellenére az Ügyvezetés a munkavállalókkal és a partner-kiskereskedőkkel együtt kiváló munkát végzett Magyarországon! Ezt mutatja a vállalat operatív, adók és egyéb pénzügyi jellegű kiadások előtti eredménye (EBITDA). Ezért szeretnénk kinyilvánítani őszinte köszönetünket!

A SPAR Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon, melyek ebben a formában az EU egyetlen más országában sem léteznek. Sajnos a magyar kormány által bevezetett ár- és adószabályok arra kényszerítenek bennünket, hogy túlzottan magas különadókat
fizessünk, és így a SPAR Magyarország már nem tud nyereségesen működni. Nem csupán apróságról, hanem 120 millió euróról (48 milliárd forintról) van szó, amelynek a nagy részét a magyar államnak kell befizetnünk. Másképp fogalmazva: ez azt jelenti, hogy ha visszaszámoljuk, akkor a SPAR Magyarországot tekintve munkavállalónként közel 8500 eurót (3,4 millió forintot) kell kifizetnünk. Ezt nem tudjuk és nem is fogjuk elfogadni, ezért tettünk panaszt az EU-nál.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy magyar kereskedőnek tekintjük magunkat és semmiféle érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy beavatkozzunk Magyarország politikai ügyeibe. Célunk továbbra is az, hogy jó helyi szolgáltató és élelmiszerkiskereskedő legyünk a magyar lakosság, jó partner a hazai élelmiszergyártók, valamint jó és megbízható munkaadó az Önök számára.

Nagyon örülünk, hogy élelmiszer-kiskereskedők lehetünk Magyarországon, és szeretnénk tovább növekedni, új üzleteket nyitni és a meglévőket korszerűsíteni. Ezért számunkra nagyon fontos, hogy ebben az ügyben megoldás szülessen. Biztosak vagyunk benne, hogy a helyzet tisztázódni fog. Ezen gondolatok kíséretében szeretnénk Önöknek kellemes húsvéti ünnepeket kívánni!"

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem