20 °C Budapest
Nagyon vigyázz, mit rendelsz a Temuról: sokan felkapták, de ezt kevesen tudják a kínai kacatosról

Nagyon vigyázz, mit rendelsz a Temuról: sokan felkapták, de ezt kevesen tudják a kínai kacatosról

2024. január 21. 19:01

Eltelt egy újabb hét, amin ismét rengeteg érdekes, izgalmas cikk jelent meg a Pénzcentrumon. Éppen ezért rendszeres heti összefoglalónk során most is összegyűjtöttük a legfontosabb, legolvasottabb írásainkat. Ha elolvasnád a cikket, kattints a címére, vagy a képes ajánlóra!

Vigyázz, mit rendelsz a Temuról: ezt kevesen tudják a kínai kacat-webshop filléres termékeiről

Egyre nagyobb teret hódítanak az online kiskereskedelem világában gyakorlatilag bazárként működő webshopok. Az elmúlt időszakban közülük a Temu gurította a legnagyobbat, mely Bostonból indulva jelentős szeletet harapott ki az online kiskereskedelmi tortából. Az olcsó termékeket kínáló felülettel kapcsolatban ugyanakkor súlyos problémák merülnek fel, többek között a kényszermunka gyanúja, valamint az olcsóság okozta fenntarthatatlan működés. A hazai fogyasztóvédelem, bár elítéli a kényszermunkában gyártott termékek forgalmazását, de jogi lehetőség nincs ennek kivizsgálására. Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy bár

Szigorú ATM-limit a magyar bankokban 2024-ben: rengeteg ügyfelet érint, erről jobb, ha tudsz

A magyarországi lakossági ügyfeleknek szinte pontosan 10 éve, 2014. február 1. óta van arra lehetőségük, hogy havonta két alkalommal, összesen maximum 150 ezer forintot ingyenesen vehessenek fel a belföldi bankautomatákból. Csakhogy míg egy évtizeddel ezelőtt ez az összeghatár szinte maradéktalanul lehetővé tette az akkori átlagnyugdíj/átlagfizetés ingyenes felvételét, addig mostanra ez a helyzet gyökeresen megváltozott.

Dagad az újabb Pick szalámibotrány: bicsaknyitogató, jóval olcsóbb a magyar termék Ausztriában

Most épp egy osztrák Billa áruházban olcsóbb ugyanaz a magyar Pick szalámi, mint itthon. Az átlagbérekre vetített szalámi-index pedig még ennél is jóval borúsabb képet fest, hiszen egy átlag osztrák jóval többet tud bespájzolni az "ungarische salamiból" a fizetéséből - ráadásul még olcsóbban is kapja. A Pick Szeged Zrt. korábban az eltérő árazási gyakorlattal és az alacsonyabb áfával magyarázta, hogy egyes nyugati országokban olcsóbbak a termékeik, mint Magyarországon. Leszögezték azt is: erre nekik nincs hatásuk.

Táppénz kódok 2024: milyen esetben, mennyi táppénz jár 2024-ben?

Minden magyar dolgozónak alanyi jogon jogában áll betegsége idején betegszabadságra, táppénzre mennie, hogy a munka világától távol kipihenhesse az őt ért sérüléseket, vagy az keresőképtelenség más okait. A keresőképtelenségnek több esetét is megkülönböztetjük, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen táppénz kódon kerülünk keresőképtelen állományba. Nézzük, mit jelentenek a táppénz kódok 2024 évében, milyen táppénz kód mekkora összegű juttatást takar!

Milliónyi magyar fog sírni a rezsicsökkentés miatt: ezt senki sem teszi zsebre, nincs mit csinálni

Feldmár Nóra és Koritár Zsuzsanna, a Habitat energiaszegénységi szakértői bemutatták új tanulmányukat az "Egy szociális klímapolitika lehetőségei az energiaválság után" címmel, amelyen a Pénzcentrum is részt vett. Az elmúlt év lakossági energiafogyasztással és -szabályozással kapcsolatos fejleményeit, változásait vizsgálja. Kitérnek a drága energiaárak mellett arra is, hogy milyen helyzetben van a hazai épületek állapota, és arra is, hogy a rezsitámogatások valójában hogyan tudnának eljutni azokhoz a rétegekhez, melyek a leginkább rászorulnak. Ugyanis még mindig rengeteg laknak penészes, beázott és rosszul hőszigetelt lakásokan és házakban. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ide menekülnek a legeszesebb magyarok: tömegek hagyják el az országot - itt kolbászból van a kerítés?

A 2022-es Népszámlálási adatok alapján megvizsgáltuk, hogyan alakult az 1990-2021-es időszakban a magyarok kiköltözése külföldre iskolai végzettségek, nemek és korcsoportok bontásában. Az adatok alapján a vizsgált 31 évben több mint 360 ezer magyar döntött úgy, hogy kiköltözik külföldre, és ebből a legnagyobb arányban a magas iskolai végzetséggel rendelkezők, és az aktív, munkaképes korúak. A legnépszerűbb úticél általában az EU-s tagállamok, és azok közül is a legnagyobb számban Németországot választották.

Megint a nyugdíjasokon és a szegény családokon csattan az ostor: erre kevesen számítottak 2024-ben

Akárcsak 2022-ben, úgy a még súlyosabb 2023-as infláció is az alacsony jövedelemmel rendelkező magyar háztartásokat és a nyugdíjasokat sújtotta leginkább. Eközben a legmagasabb jövedelemmel rendelkező családok kevésbé érezték meg a pokoli drágulást. Legdurvábban az élelmiszer-, és a háztartási energiaárak nőttek, ezek nagyon mélyre nyúltak a lakosság pénztárcáiban. Ehhez képest a ruházati termékek kevésbé, míg a tartós fogyasztási cikkek jócskán aláadtak a drágulásból. Mutatjuk, mekkora sokként érte hazánk különböző rétegeit a 2023-ban is tomboló infláció.

Megváltást, vagy lecsúszást hozhat a magyar euró? Ezt tette a horvátokkal, szlovákokkal a közös valuta

Noha sokan gondolják azt, hogy az euró bevezetése rögtön megoldja egy nemzet összes problémáját, ez egyáltalán nem így van. Az európai közös valuta segítheti a felzárkózást, segít egyenlő feltételeket teremteni az egyes piacokon, és befolyást is szerez a világgazdaságban, ugyanakkor a valuta bevezetése nem a végcélt kell, hogy jelentse, hanem a gazdasági színtéren elvégzendő további munkát kell segítenie. Úgy ahogyan azt a horvát és a szlovák piacon több-kevesebb sikerrel tette, vagy ahogyan a magyar gazdaságban még várat magára.

Az Ötöslottó számmisztikája: ezt az 5 számot húzták ki legtöbbször, de lehet velük 5 milliárdot nyerni?

Az Ötöslottó 1957 óta tartó időszakában magasan a 3-as számot húzták ki a legtöbbször, ezzel szemben jóval kevesebbszer, húzták ki például a 88-ast, ami messze vezeti a listát hátulról. A 90 számból sokszor került még elő az elmúlt 67 évből a 75-ös, a 15-ös, de az 1-es szám is, miközben a 88-ashoz hasonlóan igen kevésszer húzták ki a 63-ast, a 87-est vagy éppen a 80-ast, 82-est.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm