Mid adoult couple walking at a furniture store while talking and smiling - Consumerism concepts

Iszonyú drágulás előtt állnak a magyarok kedvenc bútorai: erre jobb már most készülni

2023. szeptember 22. 17:51

A fa alapanyagok árdrágulása az egész bútoripar drágulására kihat – nem csupán a lakberendezést drágítja meg, hanem a különféle épületkomplexumok, irodák megfelelő felszerelését is. Egy felmérés szerint bizonyos anyagtípusok ára 55%-kal drágult csupán egy év leforgása alatt – derült ki egy felmérésből, melyet az asztalosok körében végeztek.

A kutatás során arra kérték a szakmában dolgozó asztalosokat, hogy mondják meg, mekkora emelkedést tapasztaltak az utóbbi egy év során a különféle szaküzletekben, faipari boltokban, amikor a munkájukhoz szükséges alapanyagokat szerzik be. Arra kérték a válaszadókat, hogy mondják meg, hogy egy bútor anyagköltsége átlagosan mennyivel kerül többe, mint egy évvel korábban. 

A különböző termékek árváltozása eltérő lehet, hiszen a különféle kereskedések, valamint szaküzletek más árszabással dolgoznak, és teljesen más alapanyagok szükségesek a különféle  bútorok elkészítéséhez. Ennek köszönhetően az eltérő eredmények nem biztos, hogy egymásra nézve ellentmondónak számítanak.

A diagramról megállapítható, hogy a legtöbb válaszoló szerint 25%-os drágulás volt tapasztalható, de voltak olyan termékek, melyeknek az ára 80%-kal emelkedett az elmúlt évre vetítve. A tölgyfa ára – amely talán a legjobb minőségű alapanyagnak számít – két év alatt több mint duplájára nőtt számos mesterember szerint – derült ki a felmérésből.

Mivel indokolható az áremelkedés?

Viharos Loránd, a szakiweb.hu ügyvezetője szerint a jelenség több különböző tényezőre vezethető vissza. Elöljáróban kiemelte, hogy a legtöbb fa alapanyagot külföldről importálják, ennek köszönhetően a dollár, valamint euró árfolyam változás természetesen kihat a jelenségre. Mind a fa, fém, valamint szivacs alkatrészek sokkal drágábbak, mint korábban, a háború nagyon betett ennek az ipari szegmensnek is. A forint gyengülése és az általános infláció, valamint a vállalkozói rendszer átalakulása csak hatványozza a végösszegben megjelenő emelkedést. Sajnos a drágulás nem csak a bútoriparban jelenik meg, hanem az építőipari kivitelezés számos területén is. Ellátási zavartól, vagy szakemberhiánytól nem kell tartani – folytatta a szakértő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

És hogy mivel próbálja meg a szektor az árait tartani? Az asztalosmesterek sokszor azzal védekeznek, hogy megpróbálnak egy kisebb raktárkészletet felhalmozni a már meglévő alapanyagokból, valamint, tekintettel vannak az alkuképes megrendelői igényekre is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm