9 °C Budapest
Visszavonta világraszóló akcióját a Lidl: mitől ijedtek meg ennyire?

Visszavonta világraszóló akcióját a Lidl: mitől ijedtek meg ennyire?

2023. április 27. 13:06

209 forintba fog kerülni a 2,8-as UHT tej ára a Lidlben április 27-től, ráadásul az eddigi 3 darab helyett egyszerre 24-et lehet majd vásárolni, amivel a diszkont gyakorlatilag eltörölte az eddigi szigorú mennyiségi korlátozást - hirdette a Lidl online akciós újsága egészen április 27-ig. Ma viszont, amikor élesedett volna az akció, a diszkont online elérhető szóróanyagából egyszerűen kikerült az akció. Pedig a Pénzcentrum tejpiaci kitekintése során már látni véltük: nem csak a világ számos pontján, de Magyarországon is meredek zuhanásban van a nyerstej ára, ami lehúzza majd a fogyasztói árakat is, ez pedig indokolttá tenné az akciózást, és a mennyiségi korlátozás lazítását.

Legújabb, április 27. és május 10-e közötti akciós újságjában hirdette a Lidl, hogy beszállítói partnereikkel együttműködve a 2,8-as UHT tejekből az eddig maximálisan vásárolható 3 darab helyett az akció időszaka alatt maximálisan 24-et lehet majd vásárolni. A korábbi napokban több hírportál által is közölt nagyszabású akciót viszont úgy néz ki, hogy visszavonta a Lidl. Ugyanis hiába lapoztuk át a mai napon az online elérhető újságjukat, abban most már nem szerepel a tejes akció.

Pedig ez olyan mértékű mennyiségi emelkedés lett volna, ami gyakorlatilag olyan, mintha megszüntetnék a termékből vásárolható mennyiségi korlátozást. Ne felejtsük el, a boltok szinte kivétel nélkül, nagyon hosszú ideje mennyiségi korlátozásokat foganatosítanak az árstopos termékekre, mondván, így tudják biztosítani, hogy mindenki vásárolni tudjon. Lenti képünkön az látszik, miként nézett ki a diszkont akciós kiadványa április 26-án, és miként fest most, április 27-én, előbbi a bal oldali kép, utóbbi a jobb oldali.

A bal oldali kélp április 26-i, látszik hogy itt a 21. oldalon még látható a tejes akció, a jobb oldali kép viszont már április 27-i, és itt a 21. oldalról már eltűnt az akció.
A bal oldali kélp április 26-i, látszik hogy itt a 21. oldalon még látható a tejes akció, a jobb oldali kép viszont már április 27-i, és itt a 21. oldalról már eltűnt az akció.

A literes tej ára ráadásul 209 forint, ami annyira alacsony, hogy ehhez hasonló átlagárat ennél a tejfajtánál utoljára 2006-2007 között láthatott a magyar lakosság, tehát idestova 17 éve - a KSH hivatalos statisztikái szerint.

A korlátozási szigor kapcsán érdemes visszaemlékezni, nem ördögtől való dolog a lazítás, hiszen a Tesco például március végén jelentette be, hogy megemeli a vásárolható mennyiségeket több árstopos termék esetén, így például náluk a 2,8-as UHT tejből 12 darabot lehet vásárolni. Erre a mennyiségre duplázott rá a Lidl, igaz a promóció szerint 2 hétre.

Az akció mértéke viszont első látásra is nagyon megdöbbentő volt, mert azt már régóta tudni, hogy a boltok elég nagy veszteségeket szenvednek el az árstopal sújtott terméken. Ráadásul eddig pont az volt a jellemző, hogy rengeteg boltban legtöbbször pont azokból a termékekből lépett fel készlethiány, amik árstoposok voltak. Iparági források szerint ráadásul például a 2,8-as tej iránt sokszorosa a kereslet, mint korábban, a többi zsírtartalmú és ESL tejről egyértelműen erre terelődött a vásárlási kedv. Az akció visszavonásával kapcsolatban kérdéseinkkel megkerestük a diszkontot, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünk.

Pénzcentrum vélemény

A Pénzcentrum elemzői véleménye szerint az történhetett, hogy a szórólapban meghirdetett promóció túl erősre sikerült, ezért a diszkontlánc végül inkább úgy döntött, hogy lecsavarja a kampányt. Ezért kerülhetett ki a kiadvány online verziójából ez az akció. Ellátogattunk az egyik budapesti Lidl diszkontba, ahol újságíró kollégánk érdeklődött az áruházi személyzetnél is, mi a helyzet az akcióval. Az áruházi tájékoztatás egyértelmű volt, a 2,8-as UHT tej valóban 209 forintba kerül, és tényleg el lehet belőle vinni 24 darabot. Fontos megjegyezni, hogy az áruházi akciózásnak komoly törvényi keretei vannak, nem lehet csak úgy visszavonni. A Lidl eképpen valószínűleg teljesen törvényesen járt el, valóban élesítette az akcióját, csak a kampányon igyekeztek tompítani, nehogy áruhiány alakuljon ki.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után a Lidl is alátámasztotta a Pénzcentrum elemzői meglátásait:

A két hétre meghirdetett 2,8-as UHT tej akcióra a beszállítónkkal ötszörös mennyiségre szerződtünk. Azzal számolunk, hogy ez a mennyiség kitart április 27-től május 10-ig. Annak érdekében viszont, hogy ezt mindképpen biztosítani tudjuk, a promóciós anyagokból kikerült az akció. Az üzletekben viszont elérhető a tej, azon az áron és abban a vásárolható mennyiségben, ahogyan azt vállaltuk

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta el a Pénzcentrumnak Tőzsér Judit, a Lidl vállalati kommunikációért felelős cégvezetője.

Mi történt a tej árával?

Azt már látni egy ideje, hogy a tejárak elkezdtek konszolidálódni, és az eddigi csúcsdrágulásból visszavéve, mind az 1,5, mind a 3,6-os tejek ára szép lassan elkezdett visszacsúszni a hatósági áras 2,8-as felé. Látva a változásokat, a Pénzcentrumon kíváncsiak voltunk arra, mi történt a tejek piacán az utóbbi hónapokban, úgyhogy az Agrárközgazdasági Intézet jelentését alapul véve megvizsgáltuk az olcsóbbodás lehetséges okait.

Az adatok alapján Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 204,43 forint/ kilogramm volt 2023 márciusában. A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos és a zsírtartalom 0,03 százalék- pontos romlása, valamint az alapár 5 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 6 százalékkal mérséklődött 2023 márciusában a 2023. februárihoz képest, de még mindig 46 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.

A nyerstej kiviteli ára 132,56 forint/kilogramm volt 2023 márciusában, az előző havihoz képest 5 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 14 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 35 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 15 százalékkal bővült 2023 márciusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A grafikonon ráadásul látszik, hogy bár a csökkenés Magyarországon némileg később jött el, mint például az EU-ban vagy az USA-ban átlagosan, idén januártól már nálunk is meredeken lefelé száguldanak az árak. Az AKI PÁIR 2023. márciusi adatai szerint a tej és tejtermékek feldolgozói értékesítési árai is hatással volt a csökkenés:

  • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej ára stagnált,
  • a natúr vajkrém és a tehéntúr ára egyaránt 1 százalékkal csökkent,
  • a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej, a natúr joghurt és az ömlesztett sajt ára egyaránt 2 százalékkal csökkent,
  • míg a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej ára 3 százalékkal mérséklődött,
  • miközben a tejföl és a kefíré 4 százalékkal, a trappista sajté viszont 11 százalékkal lett kevesebb.

Az Agrárgazdasági Intézet adatai szerint tehát egyértelmű, hogy a haza és gyakorlatilag az összes meghatározó külföldi országban a tejárak elképesztő zuhanásban vannak. Ha pedig ez a zuhanás nem áll meg, elképzelhető, hogy idővel még olcsóbb lesz az összes tej, és ezzel számos tejtermék ára is. Látva a mostani csökkenést, és a Lidl 209 forintos 2,8-as tejárát, az is elképzelhető, hogy a rajta lévő árstop június végéig való meghosszabbítása ér-e egyáltalán érdemi ármegvágást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem