2 °C Budapest
Megszólalt a Pick: folytatódik a szalámibotrány, ezért olcsóbb a magyar termék Németországban

Megszólalt a Pick: folytatódik a szalámibotrány, ezért olcsóbb a magyar termék Németországban

2023. február 6. 10:01

Régóta tudjuk már, hogy bizonyos Pick szalámik, legalábbis alkalomadtán biztosan drágábbak Magyarországon, mint egyes német boltokban. A vásárlói kérdés jogos: mégis hogyan lehet, hogy egy Magyarországon gyártott termék drágább idehaza, mint külföldön? Ráadásul pontosan olyan nyugat-európai országokban, ahol az átlagkeresetek legalább a kétszeresei az itthon tapasztalhatóknak. Azért, hogy tisztábban lássunk, a Pénzcentrum megkereste a Pick Szeged Zrt.-t, mondják el, mégis mi okozza a bicskanyitogató különbségeket. Azt már most elmondjuk, hogy az egyik ludas a hazánkban csúcsra járó áfa, de azért más is befolyásolja az árakat.

A Pénzcentrumon legutóbb 2022 októberében számoltunk be arról, míg egy németországi boltban a Pick szalámi kilós ára 6800 forintra jött ki, addig Magyarországon ez inkább 9700 forint volt. A különbség tehát majdnem 3000 (!) forintos volt, pedig a terméket Magyarországon gyártják. Az azóta eltelt időkben ugyanakkor nem szűntek meg a szalámit ért jelentések, mindig fel-fel bukkantak haragos videósok, kommentelők, akik egyszerűen nem értették, hogyan kerülhet jóval kevesebbe az itthon gyártott termék Németországban.

Aztán most, február első hétvégéjén újra robbant a szalámibomba, az RTL Fókusz c. magazinműsorában egy Alsó-Szászországban élő magyar arról számolt be, mennyivel kevésbé érezni Németországban a megugró árakat, mint idehaza. A férfi egy boltban járva meg is mutatta a szóban forgó Pick szalámit, aminek 250 grammos kiszerelése 390 forintos euró árfolyamon számolva 2254 forintba került, miközben a csatorna riportja szerint itthon majdnem a duplájába.

Az újabb gigászi különbségek hallatán a Pénzcentrum körülnézett a magyar boltok háza táján, és bár dupla akkora árkülönbségeket most nem találtunk, a hasonló kiszerelésben kapható Pick szalámik kilós ára azért a legtöbb helyen 3-4 ezer forinttal tényleg drágább, mint a németországi lakos videójában szereplő boltban.

Így továbbra is fennáll az a furcsa helyzet, hogy a Magyarországon gyártott magyar termék jóval drágább itt helyben, mint Németországban. Holott a józanész nem feltétlenül ezt diktálná. Azért hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba megkerestük a Pick Szeged Zrt.-t, mondják el, hogyan lehetséges, hogy több egymástól független forrás (vásárló) bizonyítékai szerint is jóval olcsóbb Németországban Pick szalámit venni, mint Magyarországon.

Miért drágább a magyar szalámi Magyarországon?

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy Pick márkanév alatt sokféle szalámi található meg a piacon, így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy különböző típusú, illetve eltérő minőségű termékek árát próbáljuk meg összehasonlítani. Magyarországon is vannak olcsóbb Pick szalámik és drágábbak az összetételtől, az érlelési időtől, a hústartalomtól függően

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Pick Szeged Zrt., majd elmondták, az ugyanabba a kategóriába tartozó szalámik esetében, az egyes országokban tapasztalható árkülönbség jelentős részben a termékekre érvényes áfakulcsok eltérő mértékéből fakad.

Jelenleg Németországban a szalámi áfája 7%, míg Ausztriában 10%, nálunk 27%.

A Pick Szeged Zrt. arról is beszélt a Pénzcentrumnak, hogy az árkülönbséget az egyes kereskedő partnerek eltérő árazási gyakorlata is okozhatja. Vannak olyan országok, ahol a kereskedők a fogyasztók üzletekbe való bevonzása érdekében a beszerzési ár alatt is értékesíthetnek termékeket, míg ezt a gyakorlatot Magyarországon jogszabály tiltja.

Pick Szeged Zrt.-nek nincs hatása arra, hogy kereskedelmi partnerei milyen árrést alkalmaznak egyes Pick termékeken, így a Picknek nincs befolyása arra sem, hogy a kiskereskedők milyen fogyasztói árakat alakítanak ki

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta el lapunknak a vállalat. A válaszokból kiindulva megnéztük a szalámi-termékpalettát a hazai boltokban, és első ránézésre tényleg nehéz megmondani, pontosan milyen termékről is van szó. Miközben ez az árakat tényleg jócskán befolyásolja. Találataink szerint például a Rákóczi nemespenészes szalámi jóval olcsóbb, mint az „eredeti téliszalámi” név alatt futó termék, miközben a csomagolásuk azért nagyon hasonló. De ugyanígy utóbbi terméknél általában olcsóbbak a paprikás, csípős szalámi változatok is. Éppen ezért

  • első körben tényleg érdemes megnézni pontosan mit hasonlítunk mivel;
  • ezután ott van az általános forgalmi adóból keletkező különbség, ami Magyarországon Európa szerte rekord mértékben drágítja a termékeket, így a szalámit is;
  • majd azzal is számolnunk, kell hogy az egyes kereskedők mekkora árrést alkalmaznak bizonyos termékekre, mikor akcióznak, stb.

Mi befolyásolja a szalámi árát?

Ha már ennyi minden szóba került, kíváncsiak voltunk, összességében mégis hogyan tevődik össze a Pick szalámik ára. A Pick Szeged Zrt. elmondta, szalámijaik árát

egyrészt a termék önköltsége, a logisztikai költségek, a kereskedők által alkalmazott árrés és a termékre rakódó adók határozzák meg.

A vállalat arról is beszámolt lapunknak, hogy mint gyártó az „elmúlt év során a termékelőállítási és logisztikai költségek drasztikus emelkedésével nézett szembe. Az élősertés ára egy év alatt közel 80 százalékkal emelkedett, ami természetesen megjelent a gyártás során felhasznált húsok árában.  Az energiahordozók ára megtöbbszöröződött, a csomagolóanyag és gépalkatrész költségek is drasztikusan emelkedtek. Egyúttal növekedtek a bérköltségek is.” Ennek ellenére a vállalat azt mondta a Pénzcentrumnak,

a megemelkedett önköltségeket a cég csak fokozatosan tudja beépíteni az átadási áraiba.

(Címlapkép - Jászai Csaba, MTI/MTVA)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm