2 °C Budapest
Senior Hispanic woman emptying crockery from the dishwasher in domestic kitchen

Eldőlt a nagy mosogatógép-dilemma: tabletta vagy gélkapszula, melyik a jobb?

2021. október 18. 20:02

Az #ÖkoTakarítás hónapjában mosogatógép tablettákat és géleket tesztelt a Tudatos Vásárló Egyesület. A boltok és drogériák népszerű termékeit, 25 tablettát és 13 gélt vizsgáltak laboratóriumban: nagy különbségeket találtak. Mutatjuk, melyek a leghatékonyabb, legzöldebb és egyben legolcsóbb tabletták és gélek gépi mosogatáshoz, és hogy valóban környezetbarát-e a tablettákon a lebomló fólia.

A tesztelés a következő tényezőket vizsgálták: tisztaság, hatékonyság, foltmentesség, száradás, a termékek összetétele, környezeti és egészségi hatások, ökocímke minősítés. Az eredmények alapján tesztben a végső összpontszám alapján sorrendbe állítottuk a vizsgált 38 terméket. Az eredményekből néhány általános tanulság is levonható.

A tesztek során kiderült, hogy a tabletták általánosságban hatékonyabb tisztító erővel bírnak, mint a gélek. A hiteles ökoszerek ugyanolyan hatékonyak, mint a nem minősített népszerű társaik. Több magát zöldnek valló termék bizonyult gyenge hatékonyságúnak és drágának. A vízben oldódó fólia anyaga a biológiailag lebontható PVA (polivinil-alkohol), vagyis a mikroorganizmusok vízzé és szén-dioxiddá alakítják át. Mivel legfőbb összetevőjük a nátrium-karbonát, azaz a mosószóda, ill. a nátrium-perkarbonát, azaz folttisztító só, ezért minden mosogatógép tabletta minimális környezeti hatású, viszonylag ártalmatlan. Hasonlóan, a legfőbb összetevők miatt minden mosogató gél minimális környezeti hatású. Az öko minősítésűek ezen felül az egyébb összetevőket korlátozzák.

Ökocímkés vs zöldre festett drága mosogatógép tabletták

Ha a hatékonyság mellett fontos számunkra a környezettudatosság is, mindenképpen érdemes az EU-ökocímkét (EU Ecolabel) keresnünk a csomagoláson. Miért? Mert az EU Ecolabel minősítés megszerzése során a termékeknek  bizonyítaniuk kell a hatékonyságukat, míg a minősítés nélküli termékeknél erre vonatkozóan semmilyen információnk nem lehet azon túl, amit a gyártó állít.

Az ökocímkés termékek bizonyítottan kevésbé károsítják a környezetet, hiszen az öko-tablettákban bizonyos anyagok, például a foszfor mennyisége korlátozva van. Az EU ökocímkét (EU Ecolabel) csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló nem öko-címkés termékeké.

További előnye sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyezésért nem a gyártó felel. A tesztelt termékek közül az első tíz helyen végzettből három is rendelkezik EU Ecolabel címkével: Somat pro nature All in One, Sunlight Powered by Nature All in one és Cif Complete Clean All in 1. Vagyis nem kell lemondanunk a tiszta edényekről akkor sem, ha környezetbarát terméket vásárolunk.

Több, magát „öko”-nak nevező termék is belekerült a tesztelésbe. Fontos kiemelni, hogy ezekből több is csak kinézetével, márkanevével vagy éppen fantázianevével próbálja azt sugallni, hogy környezetbarát tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeknek a termékeknek nincs független, hiteles minősítésük, vagyis nem igazolta független vizsgálat a környezetbarát tulajdonságaikat. A magukat „öko”-nak nevező termékek közül soknak a tisztítási hatékonysága is elmarad az elvárhatótól, és még csak nem is feltétlenül tartoznak az olcsó termékek közé.

Lebomló fóliás vagy műanyagzacskós a zöldebb választás?

A csomagolás témájához tartozik az egyre gyakrabban előforduló vízben oldódó fólia védőréteg környezeti hatásának kérdése. Ez a vízben oldódó fólia PVA-ból készül (polivinil-alkohol), ami egy biológiailag lebontható anyag, vagyis a mikroorganizmusok vízzé és szén-dioxiddá alakítják át.

Tabletta vagy gélkapszula?

Hogyan döntsük el, tablettát vagy gélt használjunk? A tabletták látványosan hatékonyabban mosogatnak, mint a gélek. Hatékonyságban csak két folyékony gépi mosogatószer tudja felvenni a versenyt a szilárd termékekkel: a Somat All in 1 Lemon & Lime gél és a Herbow gépi mosogatószer koncentrátum, ez utóbbi mosódió kivonatot tartalmaz, egyetlenként a mezőnyben.

A Stiftung Warentest 2020-as mosogatógép tabletta tesztje szerint hosszútávú használat (300 mosogatás) során egyedül a gélkapszula nem karcolja meg az üveg poharak felületét. Így érdemes megfontolni a hatékonyabb gélek alkalmazását.

A gélek összetevőik kevésbé kockázatosak az egészségre. 

A gélek több mint felének nincs veszélyességi címkéje, míg a tabletták között egyetlen ilyet sem találunk. A tabletták veszélyességi jelei általában irritáló vagy maró hatásra figyelmeztetnek. 

A termékteszt itt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16