15 °C Budapest
Undorító, mi mászott ki a gyümölcsből! + videó

Undorító, mi mászott ki a gyümölcsből! + videó

2015. június 15. 14:35

A napokban került fel az internetre az a videó, amiben a friss, bontatlan banánból kimászik egy pók. Kétségtelenül ijesztő a jelenet, de azért ennél az egészségünkre sokkal inkább káros hatásokkal is találkozhatunk, ha távoli országból érkező gyümölcsöt fogyasztunk.

Nemrég számoltunk be arról, hogy egy életveszélyes brazil mérges pók lakott azok között a banánok között, amit egy brit nő vásárolt a helyi Tescoban. Most pedig nem a gyümölcsös zacskóban, hanem egyenesen a banánban lakott az a pók, aminek a kitörését videón örökítette meg a gyanútlan vásárló. Ennél a másik esetnél nem tudni pontosan, hol vette a vásárló a banánt, és honnan származik a termék.

A videón jól látható, hogy a vásárló épp hozzálátott volna a banánhoz, amikor hirtelen - óriási szerencséjére - arra lett figyelmes, hogy "lüktet" a banán egyik vége. A héj ütemesen emelkedett és süllyedt, míg utat nem tört magának egy pók.

Miután a videó felkerült az internetre, sokan vádolták a készítőt: kamu az egész. Biztos a videó készítője tette bele a pókot, és az utána felszínre ásta magát. Az ellentábor szerint azonban biológiailag abszolút lehetséges, hogy a gyümölcsben kifejlődjön egy pók.

Más gond is akad az import gyümölcsökkel

A pókoknál azonban sokkal nagyobb problémát okoz a fogyasztóknak, hogy a távoli országokból érkező zöldségeket, gyümölcsöket félig érett állapotban szüretelik, teljes érettségüket pedig csak a szállítás során érik el, sokszor vegyszerekkel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Különösen érdekes a banánérlelés folyamata, ami a természetes éréstől már teljesen elrugaszkodott eljárást takar. A fogyasztok.hu korábbi összeállításából kiderül, hogy a zölden leszedett gyümölcs tizenhárom Celsius fokos kamrákban érkezik be valamelyik nagy európai kikötőbe, innen szállítják többek között egy magyarországi banánérlelő üzembe. Itt négy-nyolc napos kezelés következik, melynek során a tárolót felfűtik, majd etilén-gáz beadagolásával kezdetét veszi az érlelés. Az "érett gyümölcsöt" ezután visszahűtik, majd így szállítják a hazai üzletek valamelyikébe.

Szakértők szerint nem kell feltétlenül tartanunk a vegyszeres kezeléstől. Bár a gyümölcsök minőségének megőrzését célzó eljárások alkalmanként végletesen természetidegen módszerek alkalmazásával járnak, egészségkárosító kockázatuk csekély. A gyümölcstermesztés során jóval nagyobb mennyiségben kerülnek vegyszerek a kertészeti termékekbe, ennek következtében asztalunkra is.

Egyébként 2005-től uniós követelmény a nyomon követhetőség, azóta elvileg minden egyes gyümölcsről tudni lehet, pontosan honnan és milyen úton került az adott üzletbe.

Persze nem árt óvatosnak lenni. A citrusfélék például a szüretelés után, még a csomagolóházban egy "fürdőt" kapnak. Így vékony, néhány sejtsornyi réteg képződik felületükön, megvédve a káros hatásoktól. Ez a vegyszer azonban gyümölcs héjában marad, maradéktalanul eltávolítani alapos mosással sem lehet. Éppen ezért nem tanácsos a citrusfélék héjazatát fogyasztani. Erre egyébként már a legtöbb nagyáruházban figyelmeztetik a vásárlókat. A legtöbb laboratóriumi vizsgálat szerint a gyümölcs húsa viszont teljesen vegyszermentes!

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?