19 °C Budapest

Undorító, mi mászott ki a gyümölcsből! + videó

2015. június 15. 14:35

A napokban került fel az internetre az a videó, amiben a friss, bontatlan banánból kimászik egy pók. Kétségtelenül ijesztő a jelenet, de azért ennél az egészségünkre sokkal inkább káros hatásokkal is találkozhatunk, ha távoli országból érkező gyümölcsöt fogyasztunk.

Nemrég számoltunk be arról, hogy egy életveszélyes brazil mérges pók lakott azok között a banánok között, amit egy brit nő vásárolt a helyi Tescoban. Most pedig nem a gyümölcsös zacskóban, hanem egyenesen a banánban lakott az a pók, aminek a kitörését videón örökítette meg a gyanútlan vásárló. Ennél a másik esetnél nem tudni pontosan, hol vette a vásárló a banánt, és honnan származik a termék.

A videón jól látható, hogy a vásárló épp hozzálátott volna a banánhoz, amikor hirtelen - óriási szerencséjére - arra lett figyelmes, hogy "lüktet" a banán egyik vége. A héj ütemesen emelkedett és süllyedt, míg utat nem tört magának egy pók.

Miután a videó felkerült az internetre, sokan vádolták a készítőt: kamu az egész. Biztos a videó készítője tette bele a pókot, és az utána felszínre ásta magát. Az ellentábor szerint azonban biológiailag abszolút lehetséges, hogy a gyümölcsben kifejlődjön egy pók.

Más gond is akad az import gyümölcsökkel

A pókoknál azonban sokkal nagyobb problémát okoz a fogyasztóknak, hogy a távoli országokból érkező zöldségeket, gyümölcsöket félig érett állapotban szüretelik, teljes érettségüket pedig csak a szállítás során érik el, sokszor vegyszerekkel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Különösen érdekes a banánérlelés folyamata, ami a természetes éréstől már teljesen elrugaszkodott eljárást takar. A fogyasztok.hu korábbi összeállításából kiderül, hogy a zölden leszedett gyümölcs tizenhárom Celsius fokos kamrákban érkezik be valamelyik nagy európai kikötőbe, innen szállítják többek között egy magyarországi banánérlelő üzembe. Itt négy-nyolc napos kezelés következik, melynek során a tárolót felfűtik, majd etilén-gáz beadagolásával kezdetét veszi az érlelés. Az "érett gyümölcsöt" ezután visszahűtik, majd így szállítják a hazai üzletek valamelyikébe.

Szakértők szerint nem kell feltétlenül tartanunk a vegyszeres kezeléstől. Bár a gyümölcsök minőségének megőrzését célzó eljárások alkalmanként végletesen természetidegen módszerek alkalmazásával járnak, egészségkárosító kockázatuk csekély. A gyümölcstermesztés során jóval nagyobb mennyiségben kerülnek vegyszerek a kertészeti termékekbe, ennek következtében asztalunkra is.

Egyébként 2005-től uniós követelmény a nyomon követhetőség, azóta elvileg minden egyes gyümölcsről tudni lehet, pontosan honnan és milyen úton került az adott üzletbe.

Persze nem árt óvatosnak lenni. A citrusfélék például a szüretelés után, még a csomagolóházban egy "fürdőt" kapnak. Így vékony, néhány sejtsornyi réteg képződik felületükön, megvédve a káros hatásoktól. Ez a vegyszer azonban gyümölcs héjában marad, maradéktalanul eltávolítani alapos mosással sem lehet. Éppen ezért nem tanácsos a citrusfélék héjazatát fogyasztani. Erre egyébként már a legtöbb nagyáruházban figyelmeztetik a vásárlókat. A legtöbb laboratóriumi vizsgálat szerint a gyümölcs húsa viszont teljesen vegyszermentes!

NEKED AJÁNLJUK
Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM