Elmaradt a vásárlói roham az USA-ban

Pénzcentrum
2013. december 2. 09:31

Alulmúlta a várakozásokat a karácsonyi vásárlási szezon első napja az Egyesült Államokban. Igaz ugyan, hogy a boltok a szokásostól egy nappal korábban kezdték akciós áron kínálni termékeiket, a vásárlási hajlandóság többéves mélyponton van.

A kiskereskedők (National Retail Federation) adatai szerint idén 97 millió amerikai döntött úgy, hogy online szerzi be a karácsonyi ajándékokat, a többség (140 millió) azonban továbbra is úgy gondolja, hogy jobban teszi, ha személyesen keresi fel a boltokat. A szám visszaesést jelent tavalyhoz képest, akkor ugyanis 147 millióan voltak azok, akik a "hagyományos" módot választották.

Elemzők szerint egyre nehezebb felmérni, hogy mekkora fellendülést jelent valójában a "fekete péntek", a kiskereskedők ugyanis egyre korábban kezdik akciós áron kínálni termékeiket, az online vásárlás népszerűbbé válásáról nem beszélve. Az IBM adatai szerint például hálaadáskor 20, fekete pénteken pedig 19 százalékkal nőttek az online megrendelések tavalyhoz képest.

A Wal Martnál is nőtt a értékesítések száma tavalyhoz képest, az arkansasi székhelyű Bentonville pedig csak reggel 6 és 10 között 10 millió tranzakciót regisztrált. Törölközőből 2,8, televízióból 2, tabletből pedig 1,4 milliót adtak el - derül ki a cég által közzétett adatokból.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy idén a vásárlók sokkal tudatosabbak, mint az elmúlt években. Sokan közülük konkrét tervekkel (bevásárló listával) indultak vásárolni, de olyanok is voltak, akik üres szatyorral tértek haza. Ebben szerepet játszhatott a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság is - vélik elemzők, abból kiindulva, hogy novemberben a fogyasztói bizalom hét havi mélypontra került.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A ShopperTrank előrejelzése szerint a karácsonyt megelőző hetekben 10 százalékkal kevesebb vásárló keresheti fel a boltokat idén, mint egy évvel korábban, következésképpen a forgalom mindössze 2,4 százalékkal nőhet, amire 2009 óta nem volt példa. A National Retail Federation valamivel optimistább. Ők a tavalyi 3,5 százalék után 3,9 százalékos bővüléssel számolnak idén.

Az amerikai boltok szempontjából az év végi időszak meghatározó, ilyenkor bonyolítják ugyanis éves forgalmuk 20-40 százalékát, és profitjuk 20 százalékát is ennek az időszaknak köszönhetik.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm