12 °C Budapest

Elmaradt a vásárlói roham az USA-ban

Pénzcentrum
2013. december 2. 09:31

Alulmúlta a várakozásokat a karácsonyi vásárlási szezon első napja az Egyesült Államokban. Igaz ugyan, hogy a boltok a szokásostól egy nappal korábban kezdték akciós áron kínálni termékeiket, a vásárlási hajlandóság többéves mélyponton van.

A kiskereskedők (National Retail Federation) adatai szerint idén 97 millió amerikai döntött úgy, hogy online szerzi be a karácsonyi ajándékokat, a többség (140 millió) azonban továbbra is úgy gondolja, hogy jobban teszi, ha személyesen keresi fel a boltokat. A szám visszaesést jelent tavalyhoz képest, akkor ugyanis 147 millióan voltak azok, akik a "hagyományos" módot választották.

Elemzők szerint egyre nehezebb felmérni, hogy mekkora fellendülést jelent valójában a "fekete péntek", a kiskereskedők ugyanis egyre korábban kezdik akciós áron kínálni termékeiket, az online vásárlás népszerűbbé válásáról nem beszélve. Az IBM adatai szerint például hálaadáskor 20, fekete pénteken pedig 19 százalékkal nőttek az online megrendelések tavalyhoz képest.

A Wal Martnál is nőtt a értékesítések száma tavalyhoz képest, az arkansasi székhelyű Bentonville pedig csak reggel 6 és 10 között 10 millió tranzakciót regisztrált. Törölközőből 2,8, televízióból 2, tabletből pedig 1,4 milliót adtak el - derül ki a cég által közzétett adatokból.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy idén a vásárlók sokkal tudatosabbak, mint az elmúlt években. Sokan közülük konkrét tervekkel (bevásárló listával) indultak vásárolni, de olyanok is voltak, akik üres szatyorral tértek haza. Ebben szerepet játszhatott a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság is - vélik elemzők, abból kiindulva, hogy novemberben a fogyasztói bizalom hét havi mélypontra került.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A ShopperTrank előrejelzése szerint a karácsonyt megelőző hetekben 10 százalékkal kevesebb vásárló keresheti fel a boltokat idén, mint egy évvel korábban, következésképpen a forgalom mindössze 2,4 százalékkal nőhet, amire 2009 óta nem volt példa. A National Retail Federation valamivel optimistább. Ők a tavalyi 3,5 százalék után 3,9 százalékos bővüléssel számolnak idén.

Az amerikai boltok szempontjából az év végi időszak meghatározó, ilyenkor bonyolítják ugyanis éves forgalmuk 20-40 százalékát, és profitjuk 20 százalékát is ennek az időszaknak köszönhetik.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?