21 °C Budapest

Hol a legjobb az életminőség a világban? Hazánk a 43. a listán!

Pénzcentrum
2009. október 16. 05:55

Miben mérhető a jólét? Vitás kérdés, a jóléti államokban az ország gazdagságát, a népesség anyagi helyzetét a vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó GDP-vel szokás azonosítani. A pénz azonban, mint tudjuk nem minden, a jóléthez hozzátartozik például az egészség is.

Az emberi fejlettségi index (HDI) szélesebb körű jólétet mérő indexnek számít, hiszen a fent említett, az anyagi életszínvonalat kifejező mutatón kívül a születéskor várható élettartam értékén keresztül az egészséget, valamint a lakosság tudásszínvonalát is magában foglalja - utóbbinál a felnőtt lakosság körében mért írástudást, illetve a beiskolázási arányt veszi figyelembe.

A mutatót egyébként 1990-ben dolgozták ki, azóta használja az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) az Emberi Fejlődési Jelentés (HDR) című, évente megjelenő tanulmányában.

A HDI értéke 0 és 1 közötti értéket vehet fel (a három dimenzióra adott pontot standardizálásával), mely alapján előáll az országok közötti rangsor is.

A 0,5 alatti HDI érték alacsony fejlettségi szintnek számít, míg a 0,8 feletti érték magas fejlettségi szintet mutat. Idén bevezették már a nagyon magas fejlettségi szintet jelölő kategóriát a 0,9 feletti értéket elérő országok számára. A harminc legfejlettebb ország HDI értéke 0,965 és 0,885 közé esik.

Az idei eredményekhez azonban hozzá kell tenni, hogy ezek nagy része 2007-es adatokon alapul, vagyis a gazdasági válság hatását nem tükrözi, márpedig az elmúlt egy év eseményei erősen befolyásolhatják a rangsort.

Az összehasonlításban szereplő 182 ország közül négynél csökkent a HDI értéke az előző évhez képest, míg a többinél emelkedett. Ötven ország csúszott lejjebb a rangsorban, és nagyjából ugyanennyi mászott feljebb a ranglétrán. Kínának sikerült a legnagyobbat, hét helyet előrébb lépnie, őt követte Kolumbia és Peru ötöt-ötöt lépve előre, köszönhetően a relatíve gyors GDP növekedésüknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rangsor alapján azt mondhatjuk, hogy Norvégiában a legjobb élni, Nigerben a legrosszabb. Norvégiát Ausztrália és Izland követi a sorban, a sereghajtók Niger mellett pedig Afganisztán és Sierra Leone. A tíz legrosszabb ország egyébként változatlan a megelőző évhez képest.

Az első tízben szerepel még Kanada, Írország, Hollandia, Svédország, Franciaország, Svájc és Japán. A toplistában egyébként viszonylag kevés a változás a tavalyi évhez képest, egyedül Franciaország szorította ki a listáról Luxembourgot. Hazánk 0,879-es HDI értékével - 5 helyet rontva - 43. a listán, Észtországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával nagyjából egyvonalban, a közép-európai térség államai közül Szlovénia és Csehország előz meg minket.

A tanulmányból még kiderül az is, hogy míg a világ legszegényebb 24 országban a lakosság fele írástudatlan, a közepes fejlettségű országokban csak minden ötödik ember. Az egy főre jutó GDP alapján Liechtenstein a leggazdagabb, és a Kongói Demokratikus Köztársaság az utolsó a listán. Az átlagos várható élettartam ugyanakkor Japánban a legnagyobb (83 év), míg Afganisztánban a legalacsonyabb (44 év).

Az UNDP 1990 óta minden évben közreadja életminőség-rangsorát. Az eltelt csaknem húsz évben Kínában, Nepálban és Iránban nőtt a legnagyobb mértékben az életminőség.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?