Hol a legjobb az életminőség a világban? Hazánk a 43. a listán!

Pénzcentrum
2009. október 16. 05:55

Miben mérhető a jólét? Vitás kérdés, a jóléti államokban az ország gazdagságát, a népesség anyagi helyzetét a vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó GDP-vel szokás azonosítani. A pénz azonban, mint tudjuk nem minden, a jóléthez hozzátartozik például az egészség is.

Az emberi fejlettségi index (HDI) szélesebb körű jólétet mérő indexnek számít, hiszen a fent említett, az anyagi életszínvonalat kifejező mutatón kívül a születéskor várható élettartam értékén keresztül az egészséget, valamint a lakosság tudásszínvonalát is magában foglalja - utóbbinál a felnőtt lakosság körében mért írástudást, illetve a beiskolázási arányt veszi figyelembe.

A mutatót egyébként 1990-ben dolgozták ki, azóta használja az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) az Emberi Fejlődési Jelentés (HDR) című, évente megjelenő tanulmányában.

A HDI értéke 0 és 1 közötti értéket vehet fel (a három dimenzióra adott pontot standardizálásával), mely alapján előáll az országok közötti rangsor is.

A 0,5 alatti HDI érték alacsony fejlettségi szintnek számít, míg a 0,8 feletti érték magas fejlettségi szintet mutat. Idén bevezették már a nagyon magas fejlettségi szintet jelölő kategóriát a 0,9 feletti értéket elérő országok számára. A harminc legfejlettebb ország HDI értéke 0,965 és 0,885 közé esik.

Az idei eredményekhez azonban hozzá kell tenni, hogy ezek nagy része 2007-es adatokon alapul, vagyis a gazdasági válság hatását nem tükrözi, márpedig az elmúlt egy év eseményei erősen befolyásolhatják a rangsort.

Az összehasonlításban szereplő 182 ország közül négynél csökkent a HDI értéke az előző évhez képest, míg a többinél emelkedett. Ötven ország csúszott lejjebb a rangsorban, és nagyjából ugyanennyi mászott feljebb a ranglétrán. Kínának sikerült a legnagyobbat, hét helyet előrébb lépnie, őt követte Kolumbia és Peru ötöt-ötöt lépve előre, köszönhetően a relatíve gyors GDP növekedésüknek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A rangsor alapján azt mondhatjuk, hogy Norvégiában a legjobb élni, Nigerben a legrosszabb. Norvégiát Ausztrália és Izland követi a sorban, a sereghajtók Niger mellett pedig Afganisztán és Sierra Leone. A tíz legrosszabb ország egyébként változatlan a megelőző évhez képest.

Az első tízben szerepel még Kanada, Írország, Hollandia, Svédország, Franciaország, Svájc és Japán. A toplistában egyébként viszonylag kevés a változás a tavalyi évhez képest, egyedül Franciaország szorította ki a listáról Luxembourgot. Hazánk 0,879-es HDI értékével - 5 helyet rontva - 43. a listán, Észtországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával nagyjából egyvonalban, a közép-európai térség államai közül Szlovénia és Csehország előz meg minket.

A tanulmányból még kiderül az is, hogy míg a világ legszegényebb 24 országban a lakosság fele írástudatlan, a közepes fejlettségű országokban csak minden ötödik ember. Az egy főre jutó GDP alapján Liechtenstein a leggazdagabb, és a Kongói Demokratikus Köztársaság az utolsó a listán. Az átlagos várható élettartam ugyanakkor Japánban a legnagyobb (83 év), míg Afganisztánban a legalacsonyabb (44 év).

Az UNDP 1990 óta minden évben közreadja életminőség-rangsorát. Az eltelt csaknem húsz évben Kínában, Nepálban és Iránban nőtt a legnagyobb mértékben az életminőség.

Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM