8 °C Budapest

Leelőztük az EU-t - legalábbis az infláció terén

2009. április 10. 09:45

Márciusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,5% volt, 2008. márciushoz viszonyítva az árak 2,9%-kal növekedtek. Februárig bezárólag az EU-ban 1,7 százalékkal nőttek az árak, míg nálunk 2,9 százalékkal - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Egy hónap alatt - 2009. februárhoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,7%-kal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (4,7%) és a cukor (1,8%) ára. Árcsökkenés következett be az étolaj, valamint a sajt (1,6-1,6%) és a sertéshús (1,4%) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek az előző hónaphoz képest 0,1%-kal drágultak. A legnagyobb mértékben (2,4%) a ruházkodási cikkek árai emelkedtek, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. A szeszes italok, dohányáruk, valamint az egyéb cikkek szintén az átlagosnál nagyobb mértékben (0,6-0,6%) drágultak. A szolgáltatások árai az átlaggal megegyező mértékben növekedtek. A háztartási energia árai nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,0%-kal kellett kevesebbet fizetni.

12 hónap alatt, 2008. márciushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,2%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék 43,0, a rizs, hántolmányok 23,1 és a sertéshús 15,0%-kal. Árcsökkenés következett be a sajt (10,8%) és a liszt (5,8%) esetében. A háztartási energia átlagot meghaladó, 11,3%-os áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 27,5%-kal nőtt, míg az elektromos energiáé 2,8%-kal. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben (5,5%) drágultak a szeszes italok, dohányáruk is. A szolgáltatások esetében bekövetkezett 3,0%-os áremelkedésen belül a szemétszállítás 10,6, a vízdíj 8,4, a csatornadíj 8,0%-kal drágult. Árcsökkenés következett be az egyéb cikkek körében (3,1%), ezen belül a járműüzemanyagok ára 16,0%-kal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,2%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt, míg a ruházkodási cikkek esetében 0,5%-os árcsökkenés volt megfigyelhető.

Az EU 27 tagországában 2009. februárban a fogyasztói árak a harmonizált adatok szerint átlagosan 1,7%-kal voltak magasabbak, mint 2008. februárban. A legkisebb áremelkedést Írországban és Portugáliában (0,1-0,1%), a legnagyobbat Lettországban (9,4%) és Litvániában (8,5%) mérték. Magyarországon az uniós átlaghoz képest nagyobb mértékben, 2,9%-kal növekedtek az árak 2009. februárban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem