A G8 országok túl lassúak a klímaváltozás elleni versenyfutásban

Pénzcentrum
2008. július 3. 11:05

Négy nappal a Japánban tartandó G8 csúcstalálkozó előtt egy új kutatás azt vizsgálta, hogy a G8 országok és öt feltörekvő gazdaság milyen teljesítményt nyújtottak a klímaváltozás elleni harcban. A tanulmány megállapította, hogy a G8 országok ugyancsak lemaradtak a versengésben.

A G8 Klíma Értékelőlapok (Scorecard) 2008 címet viselő, az Ecofys nevű független tanácsadó cég által készített jelentést a WWF környezetvédelmi szervezet és az Allianz nemzetközi pénzügyi szolgáltató közösen rendelték meg. A jelentés a G8 országokat kilenc kvantitatív jellemző szerint állítja rangsorba, mint például a múltbeli emissziós trendek 1990 óta és a kiotói célok elérésében történt előrehaladás. A rangsorolás három konkrét területre is kiterjed, ezek az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások és a széndioxid piacok fejlődése.

"Az értékelőlapok azt mutatják, hogy a vezető ipari országok egyike sem halad olyan pályán, amely elvezethetne az előírt, 2 foknál kisebb mértékű melegedést okozó széndioxid-kibocsátás csökkentésének megvalósítása felé" - mondta Regine Günther, a németországi WWF Klímaváltozási Program Igazgatója. "Még 10-15 évünk van hátra ahhoz, hogy a globális kibocsátás tetőzzön, majd csökkenni kezdjen. Fogytán az idő."

Dr. Joachim Faber, az Allianz SE holding igazgatóságának tagja ezt nyilatkozta: "A G8 országok felelőssége, hogy kiváló teljesítményt mutassanak a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ezeknek az országoknak kellene példát mutatniuk, úttörő szerepet játszaniuk abban, hogy a világot elvezessék az alacsony széndioxid-kibocsátású, tiszta energiát használó gazdálkodás korába."

Az Allianz SE támogatja azokat a kutatásokat, amelyek célja a változó befektetési és szabályozási helyzet jobb megismerése és annak feltárása, hogy az új biztosítási és befektetési alap termékek milyen lehetőségekkel rendelkeznek a különböző piacokon.

"A klímavédelem óriási lehetőségeket jelenthet a tiszta technológiák számára, ahol az Allianz SE hatalmas potenciált lát befektetésekhez, növekedéshez és állásteremtéshez. Egy globális széndioxid piac kifejlesztése különösen fontos e potenciál a kiaknázásához" - mondja Dr. Faber.

A jövő héten Japánban megrendezendő G8-as Csúcstalálkozó vezetőinek kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy 2050-re a szennyezés-kibocsátást 80%-ra csökkentik, 2020-ra pedig a lehető legnagyobb mértékben megközelítik a 40%-os határt - írja a jelentés.

"A világ válaszúthoz érkezett, ahol az elszánt cselekvés gazdasági előnyt hozhat," - mondta Regine Günther. "Arra számítunk, hogy a Hokkaidói Csúcstalálkozó japán elnöksége megszerzi a G8-ak elkötelezettségét jelentős és kötelező jellegű kibocsátás-csökkentési célok teljesítése iránt. A G8 országoknak pénzügyi és technológiai segítséget kellene biztosítaniuk az alacsony széndioxid-kibocsátás lehetőségeinek kidolgozásához és a fejlődő országokban történő alkalmazásához, mérhető, jelentésekben értékelhető és ellenőrizhető módon."

Az ország-következtetések összegzése:

A G8 Klíma Scorecard 2008 szerint az Egyesült Királyság vezeti a versenyt csekély előnnyel Franciaország és Németország előtt, de mindhárom ország legjobb esetben csak a felét tette meg annak az útnak, amelyet mostanra már maguk mögött kellene tudniuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Egyesült Királyság valószínűleg el fogja érni kiotói célkitűzését, és olyan innovatív programokat vezet be, mint a Klímaváltozási Jogszabály. Bár erős hangsúlyt fektet széndioxid-piaci megközelítésére, keveset tesz azért, hogy felgyorsítsa a megújuló energiaforrások használatbavételét és erősítse az energiahatékonyságot. Ráadásul az Egyesült Királyságban használatos energiaforrások között nő a szén részaránya, ami fokozza a kibocsátást.
Franciaország jelenlegi céljai, teljesítménye és nemzetközi pozíciója alapján a második helyen áll, de a közeljövőben nem sok esélye van arra, hogy elérje a célkitűzéseit. Ezért Franciaország azt kockáztatja, hogy elveszíti viszonylag magasra sorolt helyét a jövő évi értékelőlapon.

Németország legjobb teljesítményét a megújuló energiaforrások területén nyújtja, mivel olyan szabályozói keretrendszere van, amely nemzetközi szinten is mérceként szolgál. Németország emellett új törvényi csomagokat is jóváhagyott az energiahatékonyság és a klímapolitika terén. Ugyanakkor a mai napig nem foglalt világosan állást a széntüzelésű erőművek ellen. A jelentés szerint megfigyelhető egy erősödő és negatív trend, melynek során az elektronikus közműszolgáltatók felépítendő új erőműveik többségét szénre és lignitre alapozzák.

A 4. helyre sorolt Olaszország tett már bizonyos erőfeszítéseket a klímaváltozás mérséklésére, és az is a javára írandó, hogy elfogadta a vonatkozó EU-irányelveket. Ugyanakkor nagyon kevés kifejezetten nemzeti intézkedést valósítottak meg, és az emissziós szintek is jóval a kiotói célkitűzések felett vannak. Energiahatékonyság terén viszonylag jó osztályzatot kaptak.

Az 5. helyen álló Japán növeli emisszióját, és nagyon távol áll attól, hogy teljesítse a kiotói célt. A kormány a mai napig nem jelentett be semmiféle középtávú emisszió-csökkentési célt. A széndioxid-piacon elfoglalt második helye arra vezethető vissza, hogy kiterjedt mértékben alkalmaz kiegyenlítő projekteket fejlődő országokban az ENSZ által indított 'Tiszta Fejlődési Mechanizmus' keretében; az országban nemzeti szinten nem vezettek be kötelező
intézkedéseket, mint például emissziós kereskedelem.

A sor végén kullog Oroszország, amely elvesztette az alacsonyabb emisszióból adódó kezdeti előnyét. Az elmúlt nyolc év során a kibocsátás ismét emelkedett. Oroszország még mindig csak tervezi a nemzeti szintű szabályozás bevezetését, tényleges bevezetésre eddig nem került sor. Ha a kormány valóra tudja váltani azt a nemrégiben tett bejelentését, hogy jelentős mértékben javítani fogja az energiahatékonyságot, ez nagy valószínűséggel hatással lesz a jövő évi értékelőlapra.

A rangsor alján találjuk Kanadát és az USA-t, a 7. illetve 8. helyen. Ez egyáltalán nem meglepő, ha figyelembe vesszük a növekvő emissziót és a nagy energiafogyasztó gazdaságokat, valamint azt, hogy ezekben az országokban nem sikerült megvalósítani az energiahatékonyság javítására vonatkozó célkitűzéseket. Van mégis remény: az Egyesült Államokban napirenden van ugyanis az emisszió korlátozásának jogi szabályozása, a vállalatok pedig felkészülnek egy új nyersanyagpiacra, ami potenciálisan a kontinensre is kiterjedhet. Bár nem mondható, hogy mindkét szövetségi irányító testület támogatta volna a klímabarát megoldásokat, a nemzeti szintnél alacsonyabban elindított kezdeményezések segíthetnek a követelményrendszer színvonalának emelésében, ami akár már a következő értékelőlapnál megmutatkozhat.

Az értékelőlapok az öt feltörekvő gazdaság, Brazília, Kína, India, Mexikó és Dél-Afrika klíma- és energiapolitikáját is elemzik. Ezeket az országokat nem lehet ugyanazzal a mércével mérni, mint az iparosodott államokat, ezért nem szerepelnek a rangsorolásban. Az értékelőlap komoly különbségeket mutat közöttük fejlettségben, energiafelhasználás összetételében és az ezekből fakadó emisszióban. A kulcskérdés az, hogy az iparosodott országok hogyan segítik ezt az öt országot abban, hogy meg tudják valósítani az átállást az alacsony széndioxid-szükségletű fejlődésre.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem