3 °C Budapest

A félelem indexe

Pénzcentrum
2007. február 12. 06:00

Pénzügyi körökben ritkán lehet gyakoribb kifejezést hallani mint a volatilitás. Laikus, pénzügyekhez nem értő személyek ilyenkor kicsit tanácstalanul hallgatják a vitatkozókat, akik beszélnek róla, ugyanakkor szintén bajban vannak, ha a mértékre pontos mérőszámot kell használniuk. A fogalom jellemzően a piaci árfolyamok ingadozására utal, a kifejezést a statisztikából kölcsönzik (a volatilitás definíciószerűen a szórás négyezete). Alábbi írásunkban a piaci volatilitás egy igen gyakran használt mérőszámát, az ún. VIX-et (Volatility Index) mutatjuk be. Az index egyik angol elnevezése a fear index (félelem index), mely önmagában is utal rá, hogy egy izgalmas területre lépünk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A VIX a Chicago Board Options Exchange (CBOE) által számított mutató. Az index a piac azon várakozását fejezi ki, hogy az árfolyamok ingadozása a következő 30 napban milyen intenzív lehet. A számításnál az S&P 500 indexre vonatkozó vételi és eladási opciókat használják fel, ezek árfolyamából és egyéb paramétereiből (lejárat, kötési árfolyam, kamat stb.) számítják vissza az ún. implicit volatilitást. Egy opció árát (díját) nagymértékben befolyásolja, hogy az alaptermék árfolyama mennyire változékony, volatilis. Az opciós díj vételi és eladási opciók esetében is emelkedik az alaptermék árának változékonyságával.

Az első VIX indexet 1993-ban vezették be a CBOE-n, akkor még az S&P 100 indexre vonatkozó opciókat használták fel a számítási metódusban. 10 évet kellett várni, hogy egy szélesebb vállalatcsoportot reprezentáló index kerüljön a 100-as mutató helyére, nevezetesen az S&P 500 index. Ez a piaci várakozásokat már jobban tükrözte.

A VIX indexet százalékos formában értelmezik. A mutató alakulásánál ún. kritikus szinteket is megkülönböztethetünk. Egy hüvelykujj-szabály szerint a 30% feletti érték jellemzően azt jelzi, hogy a piac jelentősebb elmozdulásokra számít, míg a 20% alatti szintek viszonylag nyugodt időszakot jelentenek.

Lássunk egy példát az index értelmezésére. Tételezzük fel, hogy a VIX index értéke 20%. Ez azt jelenti, hogy a piac éves szinten 20% elmozdulást vár, ez a következő egy hónapra értelmezve: 20%/(12^(1/2))=5.77%-os elmozdulást jelent. Ha az adott pillanatban az S&P 500 index értéke mondjuk 1 000, akkor 68% annak a valószínűsége, hogy a részvényindex a következő 30 napban 57.7 pontnál kevesebbet mozdul el.

Mivel a VIX indexet jellemzően mint százalékos érték értelmezik, emiatt teljesítményt sem számíthatunk közvetlenül belőle. De mi történik, ha meg akarjuk venni (nagy árfolyammozgásra számítunk), vagy el akarjuk adni (nyugodt időszakra számítunk) a volatilitást, és ebből akarunk profitálni? Vannak olyan ETF-ek, melyek mégis alkalmasak a VIX, illetve a volatilitás megvásárlására vagy eladására. Ezen túl a VIX határidős kontraktusok 2004-ben jelentek meg a piacon, az opciók 2006 februárjában. Mindkét derivatíva egyszerűen kereskedhető.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az alábbi ábrán a CBOE adatbázisából hivatkozunk be egy ábrát, ami a VIX index alakulását mutatja az elmúlt kb. 18vben. Az index február 9-én délután 10.44% körül alakult, ami azt jelzi, hogy a piac többsége nem számít nagy kilengésekre a részvényárfolyamoknál.

Még egy pillanást a fenti ábrára vetve látható, hogy jelentős kilengések legutóbb tavaly május-júniusban voltak. Az utóbbi néhány hétben az index jellemzően 10 és 12 között ingadozott közepesnek nevezhető aktivitás mellett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?