32 °C Budapest

A kisebb cég kevesebbet fizet

Pénzcentrum
2005. november 7. 09:23

A Javaslat a versenyképesség növelése érdekében 2006-ban a társasági adóalap 5 millió forintot meg nem haladó összegéig 10 százalék adómértéket határoz meg.

Az alacsonyabb adókulcs alkalmazásának feltételei, hogy az adózó az adóévben legalább a minimálbér kétszeresének és a foglalkoztatottainak átlagos állományi létszáma szorzatának megfelelő összegre vall be nyugdíj és egészségbiztosítási járulékot, továbbá  legalább egy fő a foglalkoztatottainak az átlagos létszáma, és ne érvényesítsen a társasági adóból adókedvezményt.
A 10 százalékos adókulcs alkalmazása csekély összegű (de minimis) állami támogatásnak minősül. A Javaslat alapján a társasági adóalapot az eddigi 50% helyett 2006-tól a helyi iparűzési adó költségként elszámolt teljes összegével lehet csökkenteni.
A belföldi illetőségű adózó fogalmába az európai részvénytársaság mellett 2006. augusztus 18-tól az európai szövetkezet is beletartozik. Az erre vonatkozó rendelkezések ennek megfelelően módosulnak. A Javaslat több szövegpontosítást fogalmaz meg:
- módosult az illetőség meghatározása, így belföldi illetőségűnek minősül a külföldi személy, ha az üzletvezetésének helye belföld. Természetesen nemzetközi szerződések esetében továbbra is az egyezmény rendelkezései az irányadóak; - az ún. alultőkésítési előírás az eddigieken túl kiterjed minden olyan kötelezettségre is, amely alapján kamatfizetés történik;
- a módosított egyesülési irányelv (90/434/EGK) alapján pontosításra kerül a kedvezményezett részesedéscsere fogalma, így hatálya kiterjed arra az esetre is, amikor a megszerző társaság már többségi részesedéssel rendelkezik, de további részesedést szerez meg;
- szakképzésben közreműködő adózónál tanulónként minden megkezdett hónap után havonta a minimálbér 24%-val csökkenthető az adóalap a korábbi 20% helyett;
- pontosítja a képzőművészeti alkotások beszerzése adóalap-kedvezmény előírását, így nevesíti a szakvéleményt kiállító zsűrit, illetve bevezeti a kedvezmény új, 5 év alatti érvényesítésének lehetőségét is.

Átmeneti szabályként a svájci illetőségű társaságnak 2005. július 1-től fizetett osztalékra is azokat az előírásokat kell alkalmazni, amelyek a tagállami társaságokra vonatkoznak. Másik átmeneti rendelkezés értelmében, amennyiben az anya-leányvállalati irányelvben előírt két éves részesedési viszony feltétel a kifizetést követően teljesül, úgy az osztalékban részesülő, illetve a kifizető adó-visszatérítést kérhet.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25