Merre tart a magyar ingatlanpiac ?- kilátások 2010-ig

Pénzcentrum
2005. október 26. 15:11

A nyugat-európaihoz közelítő hozamszint az ingatlanpiacon, döntő többségében vidéken megvalósuló kiskereskedelmi ingatlanberuházások, a mindenkori inflációt nem meghaladó árnövekedés a lakáspiacon, stagnáló bérleti díjak és telítettség mellett jelentősen bővülő irodapiac - ezek a legfontosabb megállapításai annak a tanulmánynak, amelyet most először készített el a HVB Bank Ingatlanfinanszírozási Üzletága.

 
A nyugat-európaihoz közelítő hozamszint az ingatlanpiacon, döntő többségében vidéken megvalósuló kiskereskedelmi ingatlanberuházások, a mindenkori inflációt nem meghaladó árnövekedés a lakáspiacon, stagnáló bérleti díjak és telítettség mellett jelentősen bővülő irodapiac – ezek a legfontosabb megállapításai annak a tanulmánynak, amelyet most először készített el a HVB Bank Ingatlanfinanszírozási Üzletága.
A HVB Bank Ingatlanfinanszírozási Üzletága által készített tanulmány egyrészt átfogó képet ad a magyar ingatlanpiac jelenlegi állapotáról, másrészt a következő öt évre vonatkozó prognózisok megfogalmazásával iránytűként szolgál az ingatlanpiaci befektetők, fejlesztők számára. Az üzletág munkatársai eddigi munkatapasztalataikra támaszkodva, az elmúlt 7-10 év alapján foglalták össze a közelmúlt magyar ingatlanpiaci folyamatait, valamint a trendek várható alakulását a következő öt évre vonatkozóan.
A magyar ingatlanpiacon tapasztalható hozamszint egyre inkább megközelíti a fejlett nyugat-európai piacokon tapasztalható, évek óta stabil, átlagosan 6% körüli értéket. Az átlagos ingatlanpiaci hozam Magyarországon jelenleg 7,7%, mely érték 2010-re előreláthatólag 6,7%-ra csökken. Ez a változás a következő egy-két évben az esetleges presztízs okokra visszavezethető vásárlások, az ingatlanok beszerzésére fordítható pénz bősége, illetve a rossz árazások miatt egyes tranzakciók esetében akár 0,5-1%-kal alacsonyabb is lehet.
Súly
Hozam
Ingatlan típus
Hozam
Súly
2005-ben
2005-ben
2010-ben
2010-ben
60%
7,3%
Iroda
6,3%
50%
30%
8,0%
Kiskereskedelem
6,7%
30%
10%
9,5%
Ipari ingatlan
7,5%
20%
7,7%
Átlagos ingatlanpiaci hozam
6,7%
A magyar ingatlanpiac jelenleg 170 bázispontos felárat hordoz a nyugat-európai piachoz viszonyítva, ez 5 év alatt 50 bázispontra fog zsugorodni. Az ország-specifikus felár több, bizonytalanságot okozó tényezőre vezethető vissza, így a piac kis méretére, rövid múltjára, kialakulatlan ciklikusságára, bizonytalan likviditására, valamint a piaci szereplők sokszor rövid távú szemléletére. Bizonytalanságot eredményez továbbá a piaci standardok hiánya, a piac zavarossága, az önkéntes jogkövetés hiánya, a jogalkalmazás lassúsága, az államháztartási túlköltekezés, és a nemzeti valuta kockázata.
A jelenleg csak Budapesten fellelhető „A” kategóriás irodapiacon az állománybővülés várhatóan 30%-os lesz, ez legalább 500 ezer m2 új irodaterület megjelenését jelenti. A bérleti díjak a következő öt évben havi 12-13 Eurós négyzetméter ár körül mozognak majd. A 85% körüli átlagos bérbeadottsági mutatók stagnálásával érdemes számolni. Fejlesztések helyszíne lehet a „belső” Soroksári út és a volt Expo-telek környéke, Dél-Buda (pl.: a Budafoki út körüli barna zóna) és az új metróvonal megállóinak környéke, valamint az Üllői út Belvároshoz közelebb eső szakasza melletti területek. A külső kerületekben, illetve azokon kívül a zöldmezős irodaparkok megjelenésének valószínűsége csekély.
Az ipari ingatlanpiacon (ide sorolhatók a raktárak, a logisztikai és könnyűipari csarnokok) az állománybővülés legalább 350 ezer m2 új csarnokterület megjelenésével várhatóan 50%-os lesz. A bérleti díjak a következő öt évben 4-4,5 Euro/m2/hó körül szóródnak majd, a 85% körüli átlagos bérbeadottsági mutató várhatóan stagnálni fog. Új fejlesztésekkel a gyorsforgalmi utak (mindenekelőtt az M0-ás) környékén, Ferihegy, valamint az M3-as és az M5-ös autópályák végpontjai, Záhony és Szeged térségében érdemes számolni.
A kiskereskedelmi célt szolgáló ingatlanok körülbelül 60-70%-a Budapesten koncentrálódik, de az új fejlesztések döntő többsége vidéken fog megvalósulni. Az állománybővülés várhatóan 40%-os lesz, ami legalább 1.100.000 m2 új boltterület megjelenését jelenti. A bérleti díjak a bolttípusok sokfélesége miatt igen széles sávban mozoghatnak majd, a 90%-os átlagos bérbeadottsági mutató terén nem várható érdemi változás. Elsősorban vidéken fognak terjeszkedni a 600 m2-nél nagyobb szupermarketek és a 3 ezer m2-nél nagyobb hipermarketek, országosan el fognak terjedni a retail parkok és a strip mall-ok (parkolót közrefogó üzletsorok), várhatóan felélednek a bevásárló-sétáló utcák.
A budapesti új építésű lakások piaca a 2004-2005-ös lassulás alatt évi 10 ezres kínálat/kereslet szintre látszott beállni, ehhez képes enyhe növekedés várható körülbelül 12 ezer darabra. A teljes lakásépítési tevékenységen belül a vállalkozói lakásépítések aránya Budapesten tartósan 80% felett prognosztizálható. Az éves árnövekedés várhatóan nem fogja meghaladni a mindenkori inflációt, kivéve a luxus jellegű belvárosi és zöldövezeti új építésű lakásokat, ahol a szűk kínálat miatt jelentős árnövekedés várható. A kormányzati politika alapvetően nem fogja elmozdítani a piacot se a bővülés, se a megtorpanás irányába. Ezzel egyidejűleg azonban a forint alapkamat várható csökkenése és a bankok között folyó konkurencia harc valószínűleg rövid távon is jelentősen mérséklik a piaci lakáshitelekkel járó terheket. Mindennek eredményeképpen akár állami kamattámogatás nélkül, a versengő piac maga fog egyre többek számára elfogadható és vállalható feltételekkel lakáshiteleket kínálni.
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem