33 °C Budapest

Egyre jobban fogy a népesség

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 09:00

Az év első hét hónapjában emelkedett a születések száma, de a halálozások száma is nőtt. A házasságkötések száma is gyarapodott. A népességfogyás mértéke kismértékben meghaladta a 2004. január-júliusban tapasztalt értéket. - közölte ma a KSH

Az év első hét hónapjában emelkedett a születések száma, de a halálozások száma is nőtt. A házasságkötések száma is gyarapodott. A népességfogyás mértéke kismértékben meghaladta a 2004. január–júliusban tapasztalt értéket. - közölte ma a KSH

Az előzetes adatok szerint 2005 első hét hónapjában közel 24 650 házasságot kötöttek, megközelítőleg 56 150 gyermek született, és 80 850 lakos hunyt el. A házasságkötések száma kismértékben, 0,3 százalékkal emelkedett, ami közel 70-nel több esküvőt jelentett az előző évhez képest. A születések számában folytatódott az elmúlt év második felében megindult lassú emelkedés, bár júliusban már kissé kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban. 2005 első hét hónapjában összességében 2,9 százalékkal, mintegy 1600 újszülöttel több jött világra, mint az előző év hasonló időszakában. Főleg a tavaszi hónapok jelentős halálozási többlete miatt emelkedett a halálozások száma. Ennek tulajdonítható, hogy az első hét hónapi összes halálozás 2,8 százalékkal, kb. 2250 fővel múlta felül az egy évvel korábbit. Mivel a halálozások számának emelkedése meghaladta a születésekét, a népességcsökkenés mértéke kismértékben emelkedett. Ez közelítőleg 24 700 fős csökkenést jelentett az év első hét hónapjában. A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege következtében az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, kerekítve 14 000 fővel lett kevesebb. A népesség lélekszáma az időszak végén a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve 10 millió 84 ezer fő volt.

Ezer lakosra 9,6 élveszületés és 13,8 halálozás jutott. Az előbbi érték 0,3, az utóbbi 0,4 ezrelékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 4,2 ezrelékes értéke megegyezett az előző évivel. A népességcsökkenés mértéke 4,2 ezreléket tett ki, ami 0,1 ezrelékponttal volt magasabb, mint az előzi évi érték. A csecsemőhalálozási arányszám továbbra is javult. 2005 első hét hónapjában ezer élveszületésre 6,5 csecsemőhalott jutott, ami 0,2 ezrelékponttal, mintegy 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2004. január–júliusi érték.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?