Egyre jobban fogy a népesség

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 09:00

Az év első hét hónapjában emelkedett a születések száma, de a halálozások száma is nőtt. A házasságkötések száma is gyarapodott. A népességfogyás mértéke kismértékben meghaladta a 2004. január-júliusban tapasztalt értéket. - közölte ma a KSH

Az év első hét hónapjában emelkedett a születések száma, de a halálozások száma is nőtt. A házasságkötések száma is gyarapodott. A népességfogyás mértéke kismértékben meghaladta a 2004. január–júliusban tapasztalt értéket. - közölte ma a KSH

Az előzetes adatok szerint 2005 első hét hónapjában közel 24 650 házasságot kötöttek, megközelítőleg 56 150 gyermek született, és 80 850 lakos hunyt el. A házasságkötések száma kismértékben, 0,3 százalékkal emelkedett, ami közel 70-nel több esküvőt jelentett az előző évhez képest. A születések számában folytatódott az elmúlt év második felében megindult lassú emelkedés, bár júliusban már kissé kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban. 2005 első hét hónapjában összességében 2,9 százalékkal, mintegy 1600 újszülöttel több jött világra, mint az előző év hasonló időszakában. Főleg a tavaszi hónapok jelentős halálozási többlete miatt emelkedett a halálozások száma. Ennek tulajdonítható, hogy az első hét hónapi összes halálozás 2,8 százalékkal, kb. 2250 fővel múlta felül az egy évvel korábbit. Mivel a halálozások számának emelkedése meghaladta a születésekét, a népességcsökkenés mértéke kismértékben emelkedett. Ez közelítőleg 24 700 fős csökkenést jelentett az év első hét hónapjában. A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege következtében az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, kerekítve 14 000 fővel lett kevesebb. A népesség lélekszáma az időszak végén a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve 10 millió 84 ezer fő volt.

Ezer lakosra 9,6 élveszületés és 13,8 halálozás jutott. Az előbbi érték 0,3, az utóbbi 0,4 ezrelékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 4,2 ezrelékes értéke megegyezett az előző évivel. A népességcsökkenés mértéke 4,2 ezreléket tett ki, ami 0,1 ezrelékponttal volt magasabb, mint az előzi évi érték. A csecsemőhalálozási arányszám továbbra is javult. 2005 első hét hónapjában ezer élveszületésre 6,5 csecsemőhalott jutott, ami 0,2 ezrelékponttal, mintegy 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2004. január–júliusi érték.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem