27 °C Budapest

Egyre jobban fogy a népesség

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 09:00

Az év első hét hónapjában emelkedett a születések száma, de a halálozások száma is nőtt. A házasságkötések száma is gyarapodott. A népességfogyás mértéke kismértékben meghaladta a 2004. január-júliusban tapasztalt értéket. - közölte ma a KSH

Az év első hét hónapjában emelkedett a születések száma, de a halálozások száma is nőtt. A házasságkötések száma is gyarapodott. A népességfogyás mértéke kismértékben meghaladta a 2004. január–júliusban tapasztalt értéket. - közölte ma a KSH

Az előzetes adatok szerint 2005 első hét hónapjában közel 24 650 házasságot kötöttek, megközelítőleg 56 150 gyermek született, és 80 850 lakos hunyt el. A házasságkötések száma kismértékben, 0,3 százalékkal emelkedett, ami közel 70-nel több esküvőt jelentett az előző évhez képest. A születések számában folytatódott az elmúlt év második felében megindult lassú emelkedés, bár júliusban már kissé kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban. 2005 első hét hónapjában összességében 2,9 százalékkal, mintegy 1600 újszülöttel több jött világra, mint az előző év hasonló időszakában. Főleg a tavaszi hónapok jelentős halálozási többlete miatt emelkedett a halálozások száma. Ennek tulajdonítható, hogy az első hét hónapi összes halálozás 2,8 százalékkal, kb. 2250 fővel múlta felül az egy évvel korábbit. Mivel a halálozások számának emelkedése meghaladta a születésekét, a népességcsökkenés mértéke kismértékben emelkedett. Ez közelítőleg 24 700 fős csökkenést jelentett az év első hét hónapjában. A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege következtében az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, kerekítve 14 000 fővel lett kevesebb. A népesség lélekszáma az időszak végén a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve 10 millió 84 ezer fő volt.

Ezer lakosra 9,6 élveszületés és 13,8 halálozás jutott. Az előbbi érték 0,3, az utóbbi 0,4 ezrelékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 4,2 ezrelékes értéke megegyezett az előző évivel. A népességcsökkenés mértéke 4,2 ezreléket tett ki, ami 0,1 ezrelékponttal volt magasabb, mint az előzi évi érték. A csecsemőhalálozási arányszám továbbra is javult. 2005 első hét hónapjában ezer élveszületésre 6,5 csecsemőhalott jutott, ami 0,2 ezrelékponttal, mintegy 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2004. január–júliusi érték.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?