21 °C Budapest

Egyre jobban fogy a népesség

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 09:00

Az év első hét hónapjában emelkedett a születések száma, de a halálozások száma is nőtt. A házasságkötések száma is gyarapodott. A népességfogyás mértéke kismértékben meghaladta a 2004. január-júliusban tapasztalt értéket. - közölte ma a KSH

Az év első hét hónapjában emelkedett a születések száma, de a halálozások száma is nőtt. A házasságkötések száma is gyarapodott. A népességfogyás mértéke kismértékben meghaladta a 2004. január–júliusban tapasztalt értéket. - közölte ma a KSH

Az előzetes adatok szerint 2005 első hét hónapjában közel 24 650 házasságot kötöttek, megközelítőleg 56 150 gyermek született, és 80 850 lakos hunyt el. A házasságkötések száma kismértékben, 0,3 százalékkal emelkedett, ami közel 70-nel több esküvőt jelentett az előző évhez képest. A születések számában folytatódott az elmúlt év második felében megindult lassú emelkedés, bár júliusban már kissé kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban. 2005 első hét hónapjában összességében 2,9 százalékkal, mintegy 1600 újszülöttel több jött világra, mint az előző év hasonló időszakában. Főleg a tavaszi hónapok jelentős halálozási többlete miatt emelkedett a halálozások száma. Ennek tulajdonítható, hogy az első hét hónapi összes halálozás 2,8 százalékkal, kb. 2250 fővel múlta felül az egy évvel korábbit. Mivel a halálozások számának emelkedése meghaladta a születésekét, a népességcsökkenés mértéke kismértékben emelkedett. Ez közelítőleg 24 700 fős csökkenést jelentett az év első hét hónapjában. A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege következtében az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, kerekítve 14 000 fővel lett kevesebb. A népesség lélekszáma az időszak végén a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve 10 millió 84 ezer fő volt.

Ezer lakosra 9,6 élveszületés és 13,8 halálozás jutott. Az előbbi érték 0,3, az utóbbi 0,4 ezrelékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 4,2 ezrelékes értéke megegyezett az előző évivel. A népességcsökkenés mértéke 4,2 ezreléket tett ki, ami 0,1 ezrelékponttal volt magasabb, mint az előzi évi érték. A csecsemőhalálozási arányszám továbbra is javult. 2005 első hét hónapjában ezer élveszületésre 6,5 csecsemőhalott jutott, ami 0,2 ezrelékponttal, mintegy 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2004. január–júliusi érték.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem