16 °C Budapest
Female technician using digital tablet in server room. IT professional is standing at workplace. She is in casuals.

Nagyon félnek ettől a magyar cégvezetők: komoly megoldás lenne, de nem mernek belevágni

2023. február 22. 17:01

Míg a HR IT rendszerek használata alapvetően a nagyvállalatok mindegyikére jellemző, és a középvállalatok több mint 80%-a is használ technológiai eszközöket a HR folyamatok támogatására, a kisvállalatok kétharmadánál nem működik ilyen megoldás. A szolgáltatói vélemények is ezt erősítik meg: rendszermegoldásaikat elsősorban a középvállalati (57%) és a nagyvállalati (43%) szegmensekben értékesítik.

A Deloitte közleményében azt írja, hogy a napjainkban leghaladóbbnak tartott, felhőalapú humánerőforrás menedzsment rendszer (HCM) lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy az alkalmazottak adatait egyetlen, könnyen hozzáférhető, biztonságos online helyen tárolják, és azok azonnal, bármikor, bárhol, bármilyen internetkapcsolattal rendelkező eszközről elérhetők legyenek. A megoldások előnye az on-premise rendszerekkel szemben a rugalmasságában rejlik. Moduláris felépítésükből adódóan iparágtól és cégmérettől függően flexibilisen lehet dönteni arról, hogy mely funkciók kerüljenek bevezetésre az adott vállalat HR igényeinek kiszolgálására.

Melyek az előnyök?

A nemzetközi piacon versengő, modern HCM rendszerek moduláris felépítésüknek köszönhetően képesek vállalatok teljes HR funkcionalitását ellátni. A rendszeren belüli egységet alkotó, rendeltetésüket tekintve viszont különálló modulok egy-egy munkaerő-menedzsmenthez kapcsolódó kulcsterület mentén választódnak el egymástól. Az ügyfelek hatékonyan kiaknázhatják az egyes modulok nyújtotta előnyöket és jól látható a modulok közti kapcsolatokra épülő, hatékony működés is. A vállalat eldöntheti, mely funkciók end-to-end lefedésére van szüksége, és egy egyedi csomag összeállítása mentén tervezheti meg a bevezetést amellett, hogy nyitva hagyja a kapukat további modulok későbbi bevezetése előtt.

Integrált HCM rendszerek bevezetésének költsége az 1000 főt meghaladó cégeknél már rövidtávon megtérülő befektetés lehet. Ekkora létszám fölött szükség van a felmerülő HR érintettségű kérdések és feladatok központosított és időhatékony kezelésére.

A felhőben lévő HR IT infrastruktúra az esetek többségében szükségtelenné teszi az alkalmazottak fájljainak papíralapú tárolását. Az alkalmazottakkal kapcsolatos összes fájl és dokumentum biztonságosan tartható a felhőben, és könnyen elérhető a HR számára a megfelelőségi és jelentési követelményekkel összhangban, így csökkenthetők a vállalat adminisztratív terhei.

A hozzáférésnek általános és hatékony megvalósulási formája a munkavállalói portál, amely – ahogy a neve is mutatja – egy, a munkavállalók által könnyen elérhető oldalon, jól strukturáltan és akár keresési lehetőségekkel is kibővítve gyűjti össze a fent felsorolt témakörökhöz tartozó információkat.

Az alacsony hatékonyságú, rosszul szervezett folyamatok nagymértékben hozzájárulhatnak a munkavállalók elvándorlásához (főleg az Y és Z generáció esetében), mivel keresik azokat a szervezeteket, ahol felhasználóbarát, minőségi IT megoldások működnek a szervezet minden elemében, így a humánerőforrás menedzsment témákhoz és tevékenységekhez kapcsolódóan is

– mondta Csépai Martin, a Deloitte Magyarország HR tanácsadási üzletágának vezetője.

A legfejlettebb HCM platformok a mesterséges intelligencia (AI) segítségével az intranetes keresések elemzése alapján, vagy a munkavállalói életciklus bizonyos pontjain felajánlhatnak az adott szituációra szabott tartalmakat, megoldásokat: példák erre a rendszer által küldött automatikus emlékeztető az új belépőknek szóló kötelező képzések elvégzésére, vagy az egyes karrierszintekhez kapcsolódó elvárások és a vállalat által biztosított továbbképzési lehetőségek felajánlása egy kinevezéshez kapcsolódóan.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felhőalapú HR IT megoldás könnyen integrálható a vállalat meglévő szoftverrendszereivel és alkalmazható a törzsadatok kezelésére. Így, ha egy alkalmazotti rekordot vagy fájlt frissíteni kell, a HR könnyen elvégezheti a változtatást egy helyen és automatikusan.

A cégek több felhőalapú megoldás közül választhatják ki a számukra megfelelőt. A rendszer kiválasztásában a Deloitte eredményesen tud segíteni, mivel a cég kiemelt partnere számos globális informatikai szállítónak, többek között az SAP SuccessFactors-nak, a Workday-nek, vagy az Oracle-nek - ezáltal mindig azt a megoldást tudja ajánlani, ami az adott ügyfélnek az adott célra leginkább megfelel

– világított rá Fazakas Krisztina, a cég technológiai tanácsadás üzletágának HR-technológiai menedzsere.

Nem mindegy a módszertan

A cég a szoftverbevezetések során a vízesés, agilis vagy hibrid módszertant alkalmazza. Az agilis módszertan már a szoftverbevezetés kezdeti fázisában választ ad a mai korra jellemző bizonytalanságra és komplexitásra, hiszen ennek során iteratív ciklusokban haladunk a bevezetési feladatokkal. Adott időszakon belül, az ügyféllel szoros együttműködésben történik a rendszer implementációjának végrehajtása, az igények kialakítása, a tesztelés, valamint a folyamatos visszajelzések alapján a szükséges finomhangolások.

A módszertan lényege, hogy körről körre mindig a legfrissebb tapasztalatokat és a folyamatos visszajelzéseket felhasználva lehessen a végül használatba vett rendszert az ügyféligényekre hangolni. A tesztelési periódus végén így amellett, hogy a beállított rendszerkörnyezet nem csak a tesztelés előtt, de a közben felmerült igényeket is széleskörűen figyelembe veszi, ezáltal segítve elő, hogy az implementációban részt vevő kollegák a bevezetési ciklus végére már a rendszer üzemeltetéséhez is részben vagy egészben megfelelő tapasztalatokat szerezzenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm