2 °C Budapest
plaza mall shopping center shop store

Itt az igazi plázastop: egyre több üzlet húzza le a rolót, végleg befellegzett a korzózásnak?

2023. január 13. 09:31

Az elmúlt húsz évben negyvenről 122-re nőtt Magyarországon a bevásárlóközpontok száma, a jelentős felfutás 2006 és 2008 között zajlott. Ezekben a központokban 2013-ig folyamatosan bővült az egységek (szolgáltatók, kereskedelmi tevékenységet folytató üzletek) száma – derül ki a statisztikai hivatal adatsorából. Viszont az utóbbi időben miközben 2013 óta szinte változatlan számú bevásárlóközpont működik Magyarországon, a bennük működő egységek és kereskedelmi üzletek száma folyamatosan csökken - írja a Magyar Nemzet. A pandémia óta ráadásul meredeken.

A csúcson 8137 egység működött a bevásárlóközpontokban, ebből a kereskedelmi üzletek száma 7152 volt. Az utóbbiak köre 2014-ben csappant meg nagyon erősen, a szolgáltatók, illetve más egységek száma nemigen változott egészen 2019-ig. A koronavírus-járvány hatása is jelentős volt, a plázák kényszerű bezárása után nagyon sok bolt már nem nyitott ki. Így 2021-re a bevásárlóközpontokban működő egységek száma 6266-ra, ebből a kereskedelmi üzletek száma pedig 5613-ra mérséklődött - írja a lap.

Töténetileg vizsgálva nagyjából 2014-re alakult ki Magyarországon a jelenlegi bevásárlóközpontok száma, és mivel szinte mindenhol telt ház volt, a bérleti díjak emelkedni kezdtek. Így sok kereskedelmi üzletnek és szolgáltatónak már nem érte meg fenntartania a plázákban a boltjaikat. Ezzel egyidőben 2014-től egy másik folyamat is elkezdődött: a webáruházak előretörése. Maguk a bevásárlóközpontok is megkezdték az üzletpolitikai váltást. A plázák vezetői is rájöttek arra, hogy az épületekben túl nagy (a piachoz képest) a kis üzleteknek fenntartott hely, így sok esetben egy-két helyiséget összevontak és egy nagyobbat alakítottak ki azokból. Ez szintén magyarázatot ad az üzletszám csökkenésére.

Nem csak bevásárlóközpontokat érdemes figyelembe venni továbbá, az üzletszám mindenütt csökken. A teljes piacon nagyjából 1996-tól kezdődően tart az üzletek számának csökkenése: rendszerváltáskor nagyjából 160 ezer kereskedelmi üzlet működött, ma mintegy százezer. A lap szerint ez annak tudható be, hogy Magyarország Európában az egyik legelaprózottabb kiskereskedelmi piacnak számít, ezért már-már természetes folyamat a koncentráció. Bár borítékolható, hogy a jelen helyzetben a hazai üzletek száma mind a bevásárlóközpontokban, mind pedig a teljes piacon tovább csökken, ugyanakkor még nem tudni, hogy pontosan hol a vége.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem