28 °C Budapest
Colorful lights at the restaurant on Vaci street at night in Budapest, Hungary

Hiába a nyitás: most jön az igazi csődhullám a vendéglátásban

2021. május 17. 18:01

Hiába nyithatnak ki a vendéglátóhelyek, a feketeleves még csak most jön, véli egy belvárosi pub üzletvezetője. Nyíri Szilárd arról beszélt, ugyan valóban lehet már a teraszokon és védettségi igazolvánnyal bent is fogyasztani, de a költségekkel nem növekedett párhzamosan a forgalom. Így pedig sok vendéglátós húzhatja majd le a rolót.

Sarkos kijelentéseket tett a nyitásról Nyíri Szilárd, a belvárosi One Beer Pub üzletvezetője. A sörguru Winkler Róbert vendége volt egy sörteszt-videóban, ahol elmondta: hiába nyithattak meg a vendéglátóhelyek, az igazi nehézségek csak most kezdődnek majd az ágazatban:

Tudtuk, hogy gazdaságilag, ha kinyitunk, az lefelé a lejtőn: egy pici terasz nem tud annyit kitermelni, mint amennyire visszaugranak a költségeid. Ha pénteken rossz idő van, akkor semmi, akár úszik vele egy hét is. Ja, nem boldogság...

- mondta az üzletvezető, aki azt tapasztalja, hogy oltási igazolványa sem sok vendégnek van, így bentre nem is nagyon ül senki.

Most lesz szerintem a legnagyobb csődhullám a vendéglátásban: ahogy visszaugrottak a költségek, a vendégek nem tudnak annyira visszaugrani. Rengetegen vagy nem jönnek el, vagy nincs oltási kiskönyvük, ha pedig nincs nagy teraszod, akkor pedig nem tudsz annyi pénzt kitermelni. Csúnya dolog ez a gazdaság...

- összegezte Nyíri Szilárd.

Gerendai Károly is tömeges csődtől tart

Mi jelenleg azt látjuk, hogy az előzetes aggodalmaink, miszerint a nyitáskor csak a költségeink fognak megnőni, de a bevételek nem jönnek hasonló arányban, beigazolódtak” – mondta el Gerendai Károly  Sziget Kft. és Costes Éttermek ügyvezető igazgatója, tulajdonosa a METRO HoReCa szektor újranyitása kapcsán szervezett online kerekasztal-beszélgetésén május 17-én, majd folytatta:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Costes Downtown éttermünkben az elmúlt 10 napban, mióta nyitva vagyunk, voltak olyan napjaink, amikor 0 forintnyi forgalmunk volt, de még a legjobb napunkon is mindössze 8 vendégünk volt. Tehát miközben visszaugrottak a bérleti díjak, a bérek és az egyéb költségek a korábbi szintre, a bevételek messze nem fedezik ezeket, sőt, ha közelebbről megnézzük, talán még több is a veszteségünk, mint a bezárás időszakában volt. A házhozszállítás érthető módon nem tudta kompenzálni a veszteségeinket: a teljes évre vetítve a bevételeink 9 százalékát realizáltuk, és persze a kiadásainkat nem tudtuk 9 százalékra leszorítani.

A szektor egésze jellemzően felélte mostanra a tartalékait, már ha egyáltalán volt nekik, mindenki abban bízott, az újranyitáskor megindul a roham, aminek köszönhetően javulnak majd a bevételek. De Gerendai szerint, ez végül elmaradt, amin részben az időjárásnak is köszönhető volt.

Éppen ezért sajnos nem oldódott meg a szektor nyomasztó helyzete, és Gerendai is úgy látja, ilyen feltételek mellett jöhet a második csődhullám.

A vendéglátóhelyek teraszai 3,5 millió beoltottnál, április 24-én nyithattak ki. Május elsejétől (amikor elértük a 4 millió beoltottat) pedig már a belső részeken is lehet olyan vendégeket fogadni, akiknek van védettség igazolványuk - illetve az ő kíséretükben érkező kiskorúakat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 12. szombat
Villó
23. hét
Június 12.
Vasutasnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?