23 °C Budapest
Kiszállt a mókuskerékből: nógrádi faluban készíti remek sajtjait a világbajnok séf

Kiszállt a mókuskerékből: nógrádi faluban készíti remek sajtjait a világbajnok séf

2021. március 1. 08:15

Miért döntött pár évvel ezelőtt egy többszörös világkupa-, és olimpiai aranyérmes séf úgy, hogy kiszáll a vendéglátóipar sokszor idegtépő mókuskerekéből, és egy mesés fekvésű nógrádi kis faluban kézműves sajtokat gyárt? Urbán Tibort, a Tolbán Sajtmanufaktúra tulajdonosát arra kértük, ossza meg történetét a HellóVidékkel.

Erdőkürt egy néhány száz lelkes kis falu Nógrád és Pest megye határán, a Cserhátalja dombos vidékének egyik völgyében megbúvó csendes, jó levegőjű település. Ide költözött néhány éve, és itt alapított családot a nemzetközi konyhaművészeti versenyek talán legsikeresebb magyar mesterszakácsa. Urbán Tibor a nemzetközi szakácsolimpián 3 arany, 2 ezüst 2 bronz, a Luxemburgi Világkupán 6 arany 3 ezüst 2 bronz, a Baseli Világkupán 2 aranyérmet szerzett Hazai versenyeken nagyjából 20 aranyérmet gyűjtött be, és verseny-felkészítőként is közel tíz aranyérmet szerzett.

Emellett a magyar Bocuse d'Or Akadémia zsűritagjaként illetve coach-jaként is találkozhatunk a nevével. Mielőtt váltott volna, az egyik legnagyobb hazai közétkeztetési cég kínálattervezési séfje volt. Ezt a vezetői széket cserélte 2016-ban a kézműves sajtkészítők "nyugalmasabb" vidéki életére. A szakács szakmában ritkán hallani 40 feletti sztárséfekről, ez egy meglehetősen stresszes foglalkozás, ahol 40 éves korára fizikailag és mentálisan is elfárad, aki szívvel-lélekkel csinálja.

 A cikkből kiderül, milyen sajtok készülnek a nógrádi falucskában!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?