6 °C Budapest

Tömegesen szűnnek meg a magyar kkv-k: ennek csúnya vége lehet

2019. december 15. 12:00

44 százalékkal több cég szűnt meg novemberben, mint amennyi létrejött, 2019 novemberében 2112 cégalapítás mellett 3033 cégtörlést tett közzé a cégbíróság.

"A cégalapítások száma hónapról hónapra elég hektikusan változik, mindenesetre úgy tűnik, hogy kifulladóban van a lassan 1 éve tartó cégalapítási hullám" - kezdi elemzését Pertics Richárd, az Opten céginformációs szakértője. Hosszú ideig úgy tűnt, hogy 2019 lehet 5 év után az első év, amikor a hazai cégszám újra növekedőbe fordul, de az év végi adatok azt mutatják, hogy a cégek számának csökkenése idén sem áll meg.

A cégek számának csökkenése önmagában nem probléma, évek óta tisztul a cégszerkezet, a megmaradó cégek egyre aktívabbak, és az összesített teljesítményük növekszik. A cégalapítási kedv visszaesése azonban a piaci optimizmus visszaesésére utalhat, így érdemes jobban figyelni a trendet. A cégalapítások száma abszolút értékben még mindig magas, viszont az első években a cégek jelentős része lemorzsolódik. Ideális esetben, egy egészséges cégszerkezetben, az alacsony cégtörlési számot némileg meghaladó cégalapítási értéket produkálna a gazdaság, de sajnos úgy tűnik, erre a mintára még várni kell.

A cégszám csökkenés általánosnak nevezhető, az építőipar és az energetika kivételével mindenhol csökkenőben van a cégek száma. Arányaiban magas a lemorzsolódás a szennyvíz és hulladékgazdálkodásban, az adminisztrációs ágazatokban, valamint a vendéglátásban. A cégalapítás a cégek számához viszonyítva magas az éptőiparban, az energetikában és a pénzügyi szektorban. Az ágazati kép nem kirívó novemberben, hasonló értékeket produkáltak az ágazatok egész évben.

"A cégszám csökkenés ellenére alapvetően még pozitívnak nevezhetők a novemberi céginformációs mutatók, viszont a cégtörlések számának év végi növekedésére érdemes lesz odafigyelni" - emeli ki az Opten szakértője. 2019 júliusa óta folyamatosan növekszik az országos cégtörlési érték, bár a mértéke még nem kritikus, ez megtöri a korábbi évek trendjét. Ha hozzávesszük a cégalapítási számok csökkenését is, akkor úgy tűnik, hogy újabb változás előtt van a hazai cégvilág.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Nehéz megbecsülni, hogy ez a jelenség állandósul-e, vélhetően azért a hosszú távú trend egyelőre nem törik meg, a cégalapítások száma 1-2 éven belül újra a cégtörlések száma fölé kerülhet" - teszi hozzá Pertics Richárd. Ezt erősíti meg az a tény is, hogy a felszámolási számok csökkentek novemberben is. Összesen 402 újonnan induló felszámolás került közzétételre novemberben, ami az egész év egyik legalacsonyabb értéke. Az Opten - Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) novemberi értéke átlagosan 11-12 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten - CFI Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Baranya és Somogy megye produkálta.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm