8 °C Budapest

Itt az újabb sarc a vállalkozások nyakán: mit kapnak cserébe?

Pénzcentrum
2013. március 25. 12:03

Idén március 31-ig ismét meg kell fizetnie minden Magyarországon bejegyzett vállalkozásnak az évi 5 ezer forint kötelező kamarai hozzájárulást. Százezres nagyságrendet ér el azoknak a társas vállalkozásoknak, illetve egyéni vállalkozóknak a száma, amelyek még a regisztrációs kötelezettségüknek sem tettek eleget, noha az azt előíró törvénymódosítás már tavaly január óta hatályos. A törvény szerint számos szolgáltatást igénybe vehetnének a vállalkozások a hozzájárulás fejében a kamaráktól.

Pár napjuk van már csak a vállalkozásoknak, hogy időben megfizessék az idei évben is kötelező kamarai hozzájárulást. Ennek összege nem emelkedett, így a tavalyi évhez hasonlóan 5 ezer forintot kell átutalni a területileg illetékes gazdasági kamaráknak.

A tavalyi évben a megkezdett 622 ezer kamarai regisztrációból 470 ezer egyéni vállalkozó és gazdasági társaság teljesítette az adatszolgáltatást, és fizette meg a kamarai hozzájárulást - közölte az idei év elején Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára. Csak azok válnak ténylegesen regisztrált vállalkozássá, amelyek a bejelentkezést követően meg is fizetik a hozzájárulást.

Vállalkozásonként évi 5 ezer forinttal számolva tavaly 2 milliárd 350 millió forinttal gazdagodtak a kamarák. További 760 millió forintra rúg az az összeg, amelyet nem fizettek meg azok a vállalkozások, amelyek csak elindították a regisztrációt.

Az országos kamarákat a törvény felhatalmazza, hogy hozzáférjenek a cégeket, illetve egyéni vállalkozókat nyilvántartó rendszerekhez. A főtitkár elmondta: összehasonlították az állami cégnyilvántartás, valamint az egyéni vállalkozók központi nyilvántartási adatait a kamarai regisztrációval, és megállapították, hogy százezres nagyságrendet ér el azoknak a vállalkozásoknak, illetve egyéni vállalkozóknak a száma, amelyek érintettek a kamarai regisztrációban, de nem teljesítették azt. Emiatt további félmillió forint lehet a kinnlevőség.

A tartozás adók módjára behajtható közteher. Az érintetteknek már kiküldték az értesítéseket, hogy jelentkezzenek be a területileg illetékes kamarákhoz, és azokat a vállalkozásokat is értesítették, amelyek ugyan regisztráltak, de nem fizették meg a hozzájárulást. Ezt követően a területi kamarák átadják a kamarai hozzájárulás behajtásának feladatát az adóhatóságnak.

Az eddigi tapasztalatok alapján a megkeresések révén felgyorsult a regisztráció folyamata. Az egyéni vállalkozók állami szervezettől megkapott központi nyilvántartásában azonban rendkívül sok hiba van, már elhunyt vagy a vállalkozásának szüneteltetését bejelentő egyéni vállalkozók is szerepelnek az adatbázisban. A kiküldött téves megkeresésekért a kamara elnézést kér - tette hozzá a főtitkár.

KATTINTS! Forintosítanák a kkv-k devizahitelét is

Figyelem! Az adatváltozásokat azonnal be kell jelenteni

Így kell megfizetni és elszámolni
a kamarai hozzájárulást
A hozzájárulást banki átutalással, az ügyfélszolgálatokon személyesen történő befizetéssel lehet teljesíteni, emellett egyes területi kamaráknál sárga postai csekken is be lehet fizetni. Utóbbi lehetőségről a székhely szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamara honlapján lehet tájékozódni. Banki átutalásnál a közlemény rovatba feltétlenül fel kell tüntetni a vállalkozás adószámát és a "kamarai hozzájárulás" szöveget.

E-mail cím birtokában elektronikus értesítést kapnak a vállalkozások a nyilvántartásba vételről, amely tartalmazza a vállalkozás kamarai regisztrációs számát, valamint azt, hogy megfizette az 5 ezer forintos kamarai hozzájárulást. A hozzájárulásról számla nem készül, az összeget a banki bizonylat, illetve befizetési pénztárbizonylat alapján lehet elszámolni.A megváltozott adatokat is be kell jelenteni

A kötelező regisztrációra vonatkozó törvénymódosítás tavaly január elsején lépett hatályba. A 2012. január 1. előtt alakult vállalkozásoknak tavaly március 31-ig kellett kérniük a nyilvántartásba vételüket. A jogszabály szerint az újonnan alakuló társas vállalkozásoknak a cégjegyzékbe történő bejegyzést követő, az egyéni vállalkozóknak pedig a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál történt nyilvántartásba vételt követő 5 munkanapon belül kell regisztrálniuk, és ezzel egyidejűleg meg is kell fizetniük a kamarai hozzájárulást.

Regisztrálni többféle módon lehet. Személyesen a székhely szerint illetékes kamarák ügyfélszolgálati irodáiban lehet intézkedni. Egyszerűbb megoldás, ha a vállalkozó letölti a kamara honlapjáról az adatlapot, amelyet géppel, illetve kézzel kitölt, majd cégszerűen aláírja. Ezt követően két lehetőség van: vagy postai úton feladja, vagy beszkenneli a dokumentumot, és elektronikus levélben küldi el a területileg illetékes kamara címére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem kell regisztrálniuk a magán-állatorvosi, az ügyvédi, az egyéni szabadalmi ügyvivői, a közjegyzői és az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet folytatóknak. Esetükben az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény ad felmentést. Rájuk ugyanis nem vonatkoznak az egyéni vállalkozói tevékenységre vonatkozó szabályok, így az alól is mentesülnek, hogy a gazdasági kamarákhoz be kelljen jelentkezniük.

A törvény szerint a kérelemnek tartalmaznia kell a gazdálkodó szervezet nevét, székhelyét, telephelyét, fióktelepét, főtevékenységét, ténylegesen végzett egyéb tevékenységeit, valamint a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény szerinti besorolását.

A kamara honlapján elérhető formanyomtatvány minta szerint azonban a kamara egyéb, a gazdálkodó szervezetekre vonatkozó információkról is kér tájékoztatást a vállalkozásoktól. Ezekre a kérdésekre nem muszáj válaszolni, az MKIK közlése szerint azonban segíthetik a vállalkozásokat a partnerkeresésben, illetve statisztikai kimutatásokhoz használnák fel az adatokat. Ilyen például a cég méretére (statisztikai létszám, nettó árbevétel), külkereskedelmi érdekeltségére, illetve a kapcsolattartójára vonatkozó kérdés.

Azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, amelyek a múlt évben bejelentkeztek a kamaránál (vagyis rendelkeznek regisztrációs számmal), az idén már csak az esetleg időközben megváltozott adatokat kell bejelenteniük. Ellenben a kamarai hozzájárulást az idei évben is meg kell fizetniük.

Az adatokban történő változást egyébként a törvény szerint 5 munkanapon belül be kell jelenteni a kamarákhoz, és kezdeményezni kell a kamarai nyilvántartásból való törlést, illetve adatmódosítást. A megszűnő vállalkozás kamarai nyilvántartásból való törléséért, illetve az adatmódosításért nem kell díjat fizetni.

Fontos tudni, hogy a kötelező kamarai regisztráció nem egyenlő a kamarai tagsággal, az továbbra is önkéntes, így a regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel nem válnak kamarai taggá. A kamarai tagoknak is meg kell fizetniük a kötelező hozzájárulást, annak összegét azonban levonhatják a tagdíjukból.

Mit kapnak cserébe a vállalkozások?

A törvény szerint profitálhatnának is a vállalkozások a kamarai regisztrációból. A törvény szerint ugyanis a nyilvántartásba bejegyzett vállalkozások térítésmentesen kaphatnak tanácsokat a kamarától gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, üzleti partnerek keresésében, illetve pályázatok figyelésében. A Pénzcentrum.hu megkérdezte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, hány vállalkozás kért ingyenes segítséget a kamarától, és főként milyen kérdésekben támogatták a vállalkozásokat, kérdésünkre azonban egyelőre nem kaptunk választ.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) honlapján található tájékoztatóból kiderül, hogy a BKIK létrehozott egy ingyenes közösségi hálózatot, az Innoinfo-t (www.innoinfo.eu), amely az üzleti partnerkeresést segíti. Honlapjukon (www.bkik.hu/palyazatfigyelo címen) pedig folyamatosan frissített pályázatokat ígérnek, de a palyazatkereso.mkik.hu oldalon is keresgélhetnek a vállalkozások. Üzleti partnerek után pedig a www.uzletahalon.hu/hu oldalon is kutathatnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem