14 °C Budapest

Vigyázat, telefonhackerek! Sokmillió is lehet a számla

Pénzcentrum
2009. január 20. 10:59

A megszokott időben landolt egy kis ausztrál vállalkozás postaládájában a megszokott telefonszámla, csak összeg volt rendkívüli: az elszámolás szerint a 120 000 ausztrál dollárt, vagyis valamivel több, mint 17 millió forintot telefonált el.

A hackerek a társaság VoIP-szerverét támadták meg és a hívásátirányítás funkció segítségével óriási telefonforgalmat bonyolítottak le. A felmérések szerint június és december között mintegy 115 000 nemzetközi hívást indítottak a a feltört hálózatból a jogosulatlan felhasználók. A "legjobb teljesítmény" 11 000 hívás alig 46 óra alatt.

A Perth-i rendőrség szerint a VoIP szerverek feltörése nem újdonság, azonban eddig csak ingyen telefonálásra használták a hackerek, egy kis vállalkozás életét ilyen csúnyán elcsúfítani eddig nem volt divat. A szerv szakértői azt sem tartják kizártnak, hogy komoly csalás áldozata a társaság: egy olcsó internetes hívásokat kínáló cég került kapcsolatba a vállalkozás valamely dolgozójával, aztán annak elérésén keresztül irányította saját hívásait át a VoIP-szerverre, majd onnan tovább.

A felügyelők felhívták a figyelmet arra, hogy még a legóvatosabb cégeknek is fel kell készülniük egy ilyen típusú csalásra. A legtöbb vállalat ugyan alkalmaz tűzfalat, ám elfelejti kiterjeszteni azt a telefon-szervereire is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem