Pofonegyszerűen keresnek milliókat: mi a recept?

Pénzcentrum
2008. december 15. 05:38

Eddig is tudtuk, hogy óriási őrület tombol világszerte az Apple iPhone körül, a Newsweek írása azonban most arról is lerántotta a leplet, mennyit kaszálnak a telefonra egyszerű kis alkalmazásokat fejlesztők, akiknek különösebb szaktudásra sincs szükségük. A dollármilliós összegek alapnak számítanak, így a legtöbb szerencsét próbáló mára főállású fejlesztő lett, felvásárlás előtt álló céggel.

A sikertörténetek közé tartozik a nemrégiben alapított Smule cég esete, mely összesen négy kis programot fejlesztett az iPhone-ra, melyek mindegyikét egy dollárért lehet letölteni. A legsikeresebb alkalmazásuk a toplisták élén álló Ocarina, mely a telefont fúvós hangszerré alakítja. A novemberben kiadott programocska kevesebb mint egy hónap alatt 400 000 letöltést hozott, így a Smule idei 100 000 dolláros bevételi tervével szemben a tényszám jóval közelebb lesz az 1 millió dollárhoz. A vállalkozás természetesen máris bőven nyereséges.

A Smule esete egyáltalán nem egyedi, az iPhone őrület mára ezreket vett rá, hogy mini alkalmazásokat fejlesszenek és az Apple App Store-ján keresztül árulják. Az Apple rendkívül hatékony értékesítési csatornát ad a fejlesztőknek, cserébe viszont a bevételek 30%-át megtartja. Az App Store júliusban indult és azóta több mint 10 000 alkalmazás került fel rá, több mint 300 millió letöltést generálva. (Arról az Apple nem ad ki információt, hogy az alkalmazások és letöltések hányadát teszik ki az ingyenes programok.)

A Pangea Software kisvállalat tulajdonosa, Brian Greenstone szerint olyan ez az egész őrület, mint az aranyláz. Ő maga 21 éve ír már játékokat az Apple gépeire, de az elmúlt 4,5 hónap alatt az iPhone-os alkalmazásokkal többet keresett, mint a korábbi 21 év munkájával összesen. A tapasztalatok fényében Greenstone sima Mac-re nem is fejleszt többé. A cégtulajdonos elmondása szerint az iPhone-ra olyannyira egyszerű alkalmazást gyártani, hogy a legegyszerűbb fejlesztő is két hét munkával összehozhat valamit, így gyakorlatilag bármelyik gyerek dollármilliókat kereshet egy egyszerű kis applikáció összerakásával.

Olyan programozó is akad, aki jól fizető banki állását hagyta ott hobbicége sikere miatt, a két hónap alatt besöpört 250 000 dolláros bevétel az ő esetében ugyanis arra volt elég, hogy máris felvásárlási ajánlatok közül válogathat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem