Pofonegyszerűen keresnek milliókat: mi a recept?

Pénzcentrum
2008. december 15. 05:38

Eddig is tudtuk, hogy óriási őrület tombol világszerte az Apple iPhone körül, a Newsweek írása azonban most arról is lerántotta a leplet, mennyit kaszálnak a telefonra egyszerű kis alkalmazásokat fejlesztők, akiknek különösebb szaktudásra sincs szükségük. A dollármilliós összegek alapnak számítanak, így a legtöbb szerencsét próbáló mára főállású fejlesztő lett, felvásárlás előtt álló céggel.

A sikertörténetek közé tartozik a nemrégiben alapított Smule cég esete, mely összesen négy kis programot fejlesztett az iPhone-ra, melyek mindegyikét egy dollárért lehet letölteni. A legsikeresebb alkalmazásuk a toplisták élén álló Ocarina, mely a telefont fúvós hangszerré alakítja. A novemberben kiadott programocska kevesebb mint egy hónap alatt 400 000 letöltést hozott, így a Smule idei 100 000 dolláros bevételi tervével szemben a tényszám jóval közelebb lesz az 1 millió dollárhoz. A vállalkozás természetesen máris bőven nyereséges.

A Smule esete egyáltalán nem egyedi, az iPhone őrület mára ezreket vett rá, hogy mini alkalmazásokat fejlesszenek és az Apple App Store-ján keresztül árulják. Az Apple rendkívül hatékony értékesítési csatornát ad a fejlesztőknek, cserébe viszont a bevételek 30%-át megtartja. Az App Store júliusban indult és azóta több mint 10 000 alkalmazás került fel rá, több mint 300 millió letöltést generálva. (Arról az Apple nem ad ki információt, hogy az alkalmazások és letöltések hányadát teszik ki az ingyenes programok.)

A Pangea Software kisvállalat tulajdonosa, Brian Greenstone szerint olyan ez az egész őrület, mint az aranyláz. Ő maga 21 éve ír már játékokat az Apple gépeire, de az elmúlt 4,5 hónap alatt az iPhone-os alkalmazásokkal többet keresett, mint a korábbi 21 év munkájával összesen. A tapasztalatok fényében Greenstone sima Mac-re nem is fejleszt többé. A cégtulajdonos elmondása szerint az iPhone-ra olyannyira egyszerű alkalmazást gyártani, hogy a legegyszerűbb fejlesztő is két hét munkával összehozhat valamit, így gyakorlatilag bármelyik gyerek dollármilliókat kereshet egy egyszerű kis applikáció összerakásával.

Olyan programozó is akad, aki jól fizető banki állását hagyta ott hobbicége sikere miatt, a két hónap alatt besöpört 250 000 dolláros bevétel az ő esetében ugyanis arra volt elég, hogy máris felvásárlási ajánlatok közül válogathat.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?