Méretben a lényeg - mennyi az annyi?

Pénzcentrum
2008. április 7. 12:00

Mekkorák a kkv-k? Az Európai Uniós támogatások felhasználása, kiosztása során a Bizottsági ajánlás alapján kialakított kis- és középvállalati (kkv) mérethatárok a mérvadóak, melyről külön törvény is rendelkezik. A bankok esetében azonban merőben más a helyzet, hitelintézete válogatja, hol húzzák meg a határt. Mindez pedig felkeltette a Pénzcentrum kíváncsiságát, így utánajártunk, melyik banknál ki számít kkv-nak!

Összeállításunk elkészítésében a Budapest Bank, a CIB Bank, a Citibank, a Commerzbank, az Erste Bank, a K&H Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank volt segítségünkre.

Pályázati kitérő - tényleg kkv?

Mint azt már említettük, a pályázatok esetében a kkv-törvény alapján kell magunkat besorolni. Ezt két (illetve három) kritérium, mutatószám alapján határozhatjuk meg, a foglalkoztatottak létszáma, az éves nettó árbevétel, vagy a mérlegfőösszeg alapján.



Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, saját vállalkozásunk melyik kategóriába tartozik, több szabályt is figyelembe kell venni. Három különböző kategóriába tartozhat vállalkozásunk, lehet önálló, partner vagy kapcsolódó vállalkozás. Azt, hogy melyikbe sorolhatjuk magunkat, a tőkeérdekeltség határozza meg.

Amennyiben a vállalkozás teljesen független, vagy maximum 25 százalékos tőkeérdekeltséggel rendelkezik más cégben, illetve más cég a vállalkozásban. Ha a tőkeérdekeltség 50 százalék alatt marad, abban az esetben partnervállalkozásról van szó, amennyiben pedig 50 százalék feletti, akkor kapcsolódó vállalkozásnak minősül.

Kivételek természetesen minden esetben akadnak, így például ha a részesedés állami befektetési-, kockázati tőketársaság, üzleti angyalok, egyetemek és nonprofit kutatóközpontok, intézményi befektetők, valamint önálló (10 millió eurónál kisebb költségvetésű, 5000 lakosnál kevesebb) helyi önkormányzatok tulajdonában van.

A besoroláshoz szükséges állományi, pénzügyi adatokat a már lezárt éves pénzügyi beszámolóból kell megállapítani. Az Európai Bizottság kiadványa szerint amennyiben induló vállalkozásról van szó, abban az esetben reális, és jóhiszemű becslés elkészítésére van szükség.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Partnervállalkozások esetében arányosan hozzá kell adni saját cégünk adataihoz a velünk közvetlenül kapcsolatba kerülő vállalkozásét, kapcsolt vállalkozás esetében pedig teljes egészében be kell számítani az állományi adatokat, az árbevételt vagy a mérlegfőösszeget.

Mit mondanak a bankok a kicsikről?

Mint mondanak a bankok?

A Budapest Banknál az egyes kategóriákat a KSH árbevételi kategóriáihoz igazították, így kis- és középvállalatoknak az 50 millió forint feletti és 10 milliárd forint alatti árbevétellel rendelkező vállalkozásokat tekintik, e fölött nagyvállalatokról beszélhetünk. Mikro-vállalkozásoknak azokat az ügyfeleket tekintik, akik igénybe veszik a mikro ügyfeleknek kínált termékeket és szolgáltatásokat. Elsősorban a kisebb árbevételű vállalkozások tartoznak ebbe a kategóriába, akiket azért különböztetnek meg, mert általában más típusú termékeket és szolgáltatásokat vesznek igénybe, mint a kkv-k.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem