Csak minden ötödik vállalkozás hitelképes - mit lehet tenni?

Pénzcentrum
2007. május 3. 10:00

Új taggal bővül a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) csoport: az újonnan megalakuló Jeremie zártkörűön működő részvénytársaságot, melynek célja az uniós és hazai források felhasználásával a mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási forrásokhoz jutásának megkönnyítése, 2 milliárd forintos alaptőkével hozták létre - írja a Világgazdaság.

A Jeremie Zrt. kezeli majd a program holdingalapját, ide kerül a 2007-2013-as időszakra tervezett 175 milliárd forintnyi uniós és hazai társfinanszírozásból elkülönített összeg, mely közvetve akár 2000 milliárd forintos támogatást is hozhat a kis- és középvállalkozások számára.

A program keretében alapvetően három különböző termékcsoport válik elérhető: mikrohitelezésre 35, garanciák adására 80, kockázati tőkebefektetésre pedig 60 milliárd forintot különítettek el.

A mikrohitelek olyan induló vállalkozásoknak kívánnak segítséget nyújtani, amelyek ugyan hitelképesek, de jelenleg a kereskedelmi banki hitelekhez nem férnek hozzá. A garancia termékek nyújtásával ezzel szemben már a kis- és középvállalkozásokat is célozzák, a cél a hitelhez jutásuk elősegítése.

A kockázati tőkebefektetésekhez tőkealapok létrehozásán keresztül szeretnének magán- és állami befektetőket bevonni, az alapokat magántulajdonban lévő alapkezelők kezelnék, akik legalább 30 százalékos külső forrást tudnak biztosítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A társaság a program forrásoldali szereplőket pályáztatás útján fogja kiválasztani, ugyanis a jelenlegi tervek szerint a vállalkozások csakis közvetett úton, a közvetítőkön keresztül tudnak majd hozzájutni az elkülönített forrásokhoz.

A Jeremie fontosságát jól mutatja, hogy míg a fejlett országokban a hitelképes vállalkozások aránya 70 és 85 százalék között van, addig hazánk ugyanez az arány csak 20-22 százalék, vagyis szinte csak minden ötödik vállalkozás számíthat külső forrásra.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?