16 °C Budapest

7 csodás hely Budapest közelében, ahol maszk nélkül kirándulhatsz

2020. december 9. 16:51

Csaknem egy hónapja vezették a kötelező maszkviselést közterületeken a tízezer főnél magasabb lélekszámú településeken, közben pedig a tél is megérkezett: az időjárás, a rövidülő nappalok és a maszk okozta kényelmetlenség sokakat visszatart attól, hogy tegyen egy sétát. Pedig nem csak a fizikai, hanem a lelki egészség megőrzése érdekében sem tanácsos a négy fal között gubbasztani. A Pénzcentrum ezért most összegyűjtött néhány helyet, amely a fővárosból könnyen megközelíthető, és még nem kötelező a maszkhasználat: azok számára, akiket csak ez tartana vissza a kimozdulástól.

A kötelező maszkviselés az egyik legalapvetőbb módszer a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a szociális távolságtartás és a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés mellett. November 11-én lépett életbe a korlátozás, hogy a 10 ezer főt meghaladó lélekszámú településeken, így a fővárosban is kötelező közterületeken is viselni a maszkot. Azóta vannak kerületek, ahol ahogy kilép valaki az utcára, fel kell tennie a szájmaszkot. Ez az intézkedés sokaknak elveszi a kedvét a levegőzéstől, sétától, ami viszont a fizikai és mentális egészség megőrzése szempontjából is fontos lenne.

Az intézkedés bevezetése óta sok olyan önkormányzat is kötelezővé tette utcán is a maszkok hordását, ahol nem laknak 10 ezer főnél többen, de a vírus gyors ütemben terjed, ezért indokolt ez a plusz védekezés. Egyre kevesebb olyan hely van tehát az országban, ahol "büntetlenül" sétálhat az ember maszk nélkül.

Azok számára, akik már nagyon vágynak egy sétára a szabad levegőn, Pénzcentrum ezért most olyan településeket szedett listába, ahol még nem kötelező a maszkhordás, és autóval vagy tömegközlekedéssel egyaránt könnyen és gyorsan megközelíthetők Budapestről. Ezekben a kellemes kis falvakban, vagy kisebb városkákban érdemes tenni akár télen is egy sétát a friss levegőn:

Dunavarsány

Bár a lista többnyire községeket tartalmaz, Dunavarsány város, azonban lélekszáma nem éri el a 10 ezer főt. A Ráckevei-Dunától keletre, Budapesttől délre, mintegy 12 kilométerre fekszik, könnyen megközelíthető buszokkal, vonattal és autóval. Az üdülősoron is érdemes sétát tenni, a Duna festői szakasza télen is kellemes látvány, de ha valaki inkább a településen belül sétálna, felkeresheti a szobrokat, templomokat, vagy a Trianon-emlékparkot.

Kisoroszi

A Dunakanyarban található legfeljebb 1000 főt számláló faluból a Dunára is csodás kilátás nyílik, itt található továbbá a Cseres-tó is, amelynek partján télen is érdemes sétát tenni. A valamikor római erőd maradványait pedig a Pásztorkertben lehet megcsodálni.

Leányfalu

Szentendre felett, mindössze 27 kilométerre Budapesttől található a nagyjából 3700 főt számláló település. Amellett, hogy a Dunára is szép kilátás nyílik, az itt található az Árpád-házi Szent Erzsébet parkot, a Petőfi sétányt is érdemes körüljárni, illetve kívülről megnézni a község templomait.

A Dunakanyar - vagyis a Duna Esztergom és Budapest közötti szakasza - mentén rengeteg kisebb település van, amelyek közül szinte bárhol lehet tenni egy kellemes sétát, és megközelíteni is könnyű. Ilyenek Dömös, Pilismarót, Dunabogdány, Csobánka, Tahitótfalu, Pócsmegyer, Szigemonostor, vagy a bal parton Zebegény, Kismaros, Verőce, Sződliget.

Mogyoród

Budapesttől 18 kilométerre található a Gödöllői-dombság egyik völgyében, tehát gyakorlatilag 5 percre fekszik a fővárostól, ennek ellenére hangulatában egy békés kis település maradt. Aki erre venné az irányt, annak érdemes megnéznie a mogyoródi pincesort, a főteret, és itt található a Szent László-kilátó és kápolna is. Felfedező útra lehet indulni a faluban továbbá felkutatva az út menti kereszteket, fülkeszobrokat, és a házakon elhelyezett kereszteket, amelyek a falu jellegzetességét adják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagykovácsi

A Budai-hegység egyik völgyében fekvő község mindössze 15 kilométerre fekszik Budapest központjától, a II. és a XII. kerületből könnyen ki lehet ide ruccanni. A hegyektől körülölelt faluban egyébként sem ritka látvány a gyalogos vagy biciklis turista, hiszen sok turistaút vezet a közeli erdőkbe is innen. Itt található továbbá a Teleki-Tisza-kastély is, amely egy ősfás parkban áll.

Pilis...

A Pilisben rengeteg olyan kistelepülés található, amelyekben érdemes egy sétát tenni a szabadlevegőn, akár egy körutat is lehet tervezni, amely során felkeressük Pilisborosjenőt, Pilisszentivánt, Pilisszántót, Pilisszentkeresztet vagy Pilisszentlászlót.

Zsámbék

A Budapest agglomerációjában a Budakeszi járásban nagyjából 5500 főt számláló község a fővárostól 35 km-re található. Akinek itt lenne kedve tenni egy sétát, az ellátogathat a romtemplomhoz, amely a település egyik fő nevezetessége. Itt található továbbá a zsámbéki várkastély a török kúttal egyetemben, de tehetünk sétát a zárdakertben is, vagy megnézhetjük a 18. században épített vízimalom maradványait.

Zsámbék sem az egyetlen falu, ahol a környéken érdemes megállni: Pátyon is lehet tenni egy sétát a pincesoron, megnézni a kastélyt, a kilátót, Perbálón a sváb parasztházakat, vagy az ottani pincesort, vagy Tök település közelébe lévő templomromot.

A közterületi kötelező maszviselés mindenkinek egyformán érdeke, és a járvány terjedésének megállításához az egyik legfontosabb eszköz. Mindenkit arra buzdítunk, hogy a hatályban lévő szabályokat tartsa be - a távolságtartás, fertőtlenítés mellett.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a téli időszakban kialakulhat szezonális depresszió, és hogy a mentális és fizikai egészség megőrzéséhez is elengedhetetlen a szabad levegőn töltött idő. Nem szabad elveszíteni tehát a kedvet a sétától, annak ellenére, hogy sok helyen maszkot kell viselni. Ráadásul a kimozdulási, szórakozási lehetőségek szinte egytől egyig megszűntek a járvány okán, így ha valaki programra vágyik, akkor összekötheti a kellemest a hasznossal. Ezért érdemes egy kisebb kirándulást tenni a környéken, egybekötve sétával, tehát nem a négy fal között eltölteni a szabadidőt, hétvégét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem