19 °C Budapest
Félsz, hogy belenyúlnak a csomagodba a reptéren? Ez lehet a megoldás

Félsz, hogy belenyúlnak a csomagodba a reptéren? Ez lehet a megoldás

2017. augusztus 18. 14:00

Az elmúlt hetek felháborító repülési sztorija volt, hogy több utas is vérnyomokat talált londoni leszállása után a Budapesten feladott poggyászában. A bőröndből nem tűnt el semmi, de a házaspárt így is komoly kár érte, mivel az esküvő miatt a bőröndben öltönyök és drága ruhák voltak.

Az ORFK tájékoztatása szerint augusztus 3-án egy magyar állampolgárságú nő Budapestről Londonba utazott repülővel. Londoni lakóhelyén a poggyászként feladott bőröndjét ellenőrizve azt tapasztalta, hogy arról hiányzik a ráhelyezett lakat. A táskát kinyitva pedig azzal szembesült, hogy annak tartalmát valaki átkutatta és - noha az értékei közül semmi nem tűnt el - a ruházata, illetve a szállított holmija vérrel szennyeződött. A hölgy feljelentést nem tett, panaszát a londoni repülőtéren jelezte.

A magyar rendőrök megállapították, hogy négy férfi végezte a poggyászok felpakolását Budapesten, egyikük keze pedig sérült volt és vérzett is. Így lopás vétség kísérletének megalapozott gyanúja miatt a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság munkatársai gyanúsítottként hallgatták ki a 46 éves Sz. Jánost, aki az eljárás során szabadlábon védekezik.

Mit mond a reptér?

A Budapest Airport honlapján található információk szerint az elveszett, vagy rongáltan, tartalmát tekintve hiányosan megérkező poggyászokért kártérítés jár. Az elveszett poggyászt az érkező tranzitban, az útlevélkezelés után a poggyászátvételi csarnokban lehet jelezni az Elveszett Poggyász (Lost and Found) ügyfélszolgálatnál. A bejelentés alapján jegyzőkönyv készül.

Hardy Mihály, a reptér kommunikációs igazgatója az utazómajom.hu szakportálnak elmondta, hogy a repülőtér biztonsági szakemberei folyamatosan figyelik a poggyászokkal kapcsolatos rendellenességeket, és számos eszközt bevetnek az esetleges "szarkák" lebuktatására.

Ha valaki problémát tapasztal, lehetőleg azonnal tegyen bejelentést az érkezés repülőterén és a légitársaságnál is - javasolja a szóvivő, aki szerint nagyon fontos, hogy szülessen feljelentés, mivel csak ezután tud elindulni a rendőrségi intézkedés.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az utas a jegy megvásárlásakor jogi szempontból a légitársasággal kerül jogviszonyba, tehát az első lépéseket, a kártérítési igényt náluk, illetve a poggyász biztosítónál (a legtöbb utasbiztosítás kiterjed erre) kell bejelenteni. Fontos körülmény, hogy a légitársaság csak a jegyen szereplő mértékben és mennyiségben áll helyt az eltűnt tárgyakért, a biztosító pedig csak a külön megkötött biztosítás alapján fizet, tehát ugyanazon jogcímen külön a légitársaság és külön a biztosító nem fog fizetni ugyanazért a kárért.

Hardy szerint a világ egyetlen repülőterén sincs 100 százalékos biztonság, ugyanakkor úgy látja, a kemény fedelű, számzáras bőröndök és a fóliázás nagyobb biztonságot jelentenek. Sokszor egy egyszerű kábelkötegelő műanyag gyorsszár is segíthet, amivel a cipzár nyelveit összefogjuk. Így rögtön látszik, ha valakik babráltak a cipzárunkkal. Fontos, hogy értéket, műtárgyat, nagy összegű készpénzt nem szabad a feladott poggyászba tenni.


Azt tanácsolja, érdemes a kézipoggyászba egy váltás ruhát és alapvető piperecikkeket tenni, hiszen bármikor előfordulhat, hogy egy-két nap késéssel érkezik meg a poggyászunk, vagy lekéssük az átszállást vagy műszaki hiba vagy időjárási problémák miatt órákat vesztegel a gépünk a földön.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44