10 °C Budapest

Félsz, hogy belenyúlnak a csomagodba a reptéren? Ez lehet a megoldás

2017. augusztus 18. 14:00

Az elmúlt hetek felháborító repülési sztorija volt, hogy több utas is vérnyomokat talált londoni leszállása után a Budapesten feladott poggyászában. A bőröndből nem tűnt el semmi, de a házaspárt így is komoly kár érte, mivel az esküvő miatt a bőröndben öltönyök és drága ruhák voltak.

Az ORFK tájékoztatása szerint augusztus 3-án egy magyar állampolgárságú nő Budapestről Londonba utazott repülővel. Londoni lakóhelyén a poggyászként feladott bőröndjét ellenőrizve azt tapasztalta, hogy arról hiányzik a ráhelyezett lakat. A táskát kinyitva pedig azzal szembesült, hogy annak tartalmát valaki átkutatta és - noha az értékei közül semmi nem tűnt el - a ruházata, illetve a szállított holmija vérrel szennyeződött. A hölgy feljelentést nem tett, panaszát a londoni repülőtéren jelezte.

A magyar rendőrök megállapították, hogy négy férfi végezte a poggyászok felpakolását Budapesten, egyikük keze pedig sérült volt és vérzett is. Így lopás vétség kísérletének megalapozott gyanúja miatt a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság munkatársai gyanúsítottként hallgatták ki a 46 éves Sz. Jánost, aki az eljárás során szabadlábon védekezik.

Mit mond a reptér?

A Budapest Airport honlapján található információk szerint az elveszett, vagy rongáltan, tartalmát tekintve hiányosan megérkező poggyászokért kártérítés jár. Az elveszett poggyászt az érkező tranzitban, az útlevélkezelés után a poggyászátvételi csarnokban lehet jelezni az Elveszett Poggyász (Lost and Found) ügyfélszolgálatnál. A bejelentés alapján jegyzőkönyv készül.

Hardy Mihály, a reptér kommunikációs igazgatója az utazómajom.hu szakportálnak elmondta, hogy a repülőtér biztonsági szakemberei folyamatosan figyelik a poggyászokkal kapcsolatos rendellenességeket, és számos eszközt bevetnek az esetleges "szarkák" lebuktatására.

Ha valaki problémát tapasztal, lehetőleg azonnal tegyen bejelentést az érkezés repülőterén és a légitársaságnál is - javasolja a szóvivő, aki szerint nagyon fontos, hogy szülessen feljelentés, mivel csak ezután tud elindulni a rendőrségi intézkedés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az utas a jegy megvásárlásakor jogi szempontból a légitársasággal kerül jogviszonyba, tehát az első lépéseket, a kártérítési igényt náluk, illetve a poggyász biztosítónál (a legtöbb utasbiztosítás kiterjed erre) kell bejelenteni. Fontos körülmény, hogy a légitársaság csak a jegyen szereplő mértékben és mennyiségben áll helyt az eltűnt tárgyakért, a biztosító pedig csak a külön megkötött biztosítás alapján fizet, tehát ugyanazon jogcímen külön a légitársaság és külön a biztosító nem fog fizetni ugyanazért a kárért.

Hardy szerint a világ egyetlen repülőterén sincs 100 százalékos biztonság, ugyanakkor úgy látja, a kemény fedelű, számzáras bőröndök és a fóliázás nagyobb biztonságot jelentenek. Sokszor egy egyszerű kábelkötegelő műanyag gyorsszár is segíthet, amivel a cipzár nyelveit összefogjuk. Így rögtön látszik, ha valakik babráltak a cipzárunkkal. Fontos, hogy értéket, műtárgyat, nagy összegű készpénzt nem szabad a feladott poggyászba tenni.


Azt tanácsolja, érdemes a kézipoggyászba egy váltás ruhát és alapvető piperecikkeket tenni, hiszen bármikor előfordulhat, hogy egy-két nap késéssel érkezik meg a poggyászunk, vagy lekéssük az átszállást vagy műszaki hiba vagy időjárási problémák miatt órákat vesztegel a gépünk a földön.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem