21 °C Budapest

Tunéziába készülsz? Ez vár rád a robbantások után

MTI
2015. június 28. 13:01

Az európai uniós állásponttal összhangban Magyarország nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán, az továbbra is a második kategóriába tartozik, amely a fokozott biztonsági kockázatú beutazást jelzi - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton, Dunakeszin tartott sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető elmondta: a döntés Pintér Sándor belügyminiszterrel történt egyeztetést követően és vele egyetértésben született. Kiemelte: figyelik az eseményeket, és a Terrorelhárítási Központ (Tek) is növelte készültségi fokozatát, ha bármilyen negatív változás történik Tunézia biztonsági helyzetében, akkor meg lehessen tenni a szükséges lépéseket.

A Tek felkészül arra, hogy amennyiben újabb terrorcselekmény történne és végletesen leromlana a biztonsági fokozat, akkor állami részvétellel tudják hazajuttatni a magyar állampolgárokat. "Jelenleg ilyesmiről nincs szó, de felkészültünk az eshetőségre" - tette hozzá.

Határozottan arra kérnek minden magyar állampolgárt, mérlegelje a helyzetet, mielőtt Tunéziába utazik, mert az biztonsági kockázattal jár. Arra is felhívta a figyelmet, hogy akik az utazás mellett döntenek, csak a konzuli regisztrációt követően induljanak útnak, jelentkezzenek be a tuniszi külképviseleten.

(A tudnivalók a külügyi tárca honlapján megtalálhatók.) Hangsúlyozta azt is, hogy az oda utazók tartsák bekapcsolva a mobiltelefonjukat, hogy el lehessen őket érni.

A külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a Magyar Utazási Irodák Szövetségével a magyar turisták létszámának pontos meghatározása érdekében. A jelenlegi ismeretek szerint négy utazási iroda szervezésében tartózkodnak kint magyar turisták, összesen 890-en. (A Karthago szervezésében 527-en, a Neckermannéban 32-en, a Taurus Reisenében 225-en és a Sun and Fun szervezésében 106-an.) A Karthago Utazási Iroda szervezésében szombaton 184 ember utazik haza, de a kifele tartó gép is visz turistákat, és az ő számukról nincs információ.

Abban a szállodakomplexumban, ahol a terrorcselekmény történt az ismeretek szerint pénteken 9 magyar állampolgár tartózkodott, közülük öten - egy kisgyermekes család és két másik utas - szombaton hazatér.

Egyelőre egyik uniós tagország sem szervezi turistáinak kimenekítését állami eszközökkel, az európai turisták charterjáratokkal hagyják el Tunéziát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy konzul a terrorcselekménnyel sújtott Szúszában tartózkodik, hogy személyes tudja felvenni a kapcsolatot a magyarokkal, egy másik konzul Dzserbán van, a tuniszi nagykövetségen pedig 24 órás állandó ügyeletet tartanak. A magyar turisták a körülményekhez képest nyugodt hangulatban vannak, de vannak, akik idő előtt haza szeretnének utazni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem