Hacker stealing password and identity, computer crime

Elképesztő netes csalás terjed Magyarországon: minden pénzét bukhatja, aki nem figyel

2022. december 11. 10:02

Nagy árat fizethetnek a vállalatok és a magánszemélyek egyaránt, ha nem fordítanak kellő figyelmet az IT-biztonságra. Holott koránt sem lehetetlen felkészülni ezekre a támadásokra, amik a legtöbb esetben egy laikus számára is kivédhetőek egy kis odafigyeléssel.

Az IT-biztonsági hiányosságokért, az adatok kiszivárgásáért, a vállalatokat ért presztízsveszteségekért, az adatok eltűnéséért vagy (ideiglenes) eltüntetéséért, az IT-rendszerekre épülő folyamatok leállásáért rendkívül nagy árat kell fizetniük manapság a vállalatoknak.

A legnagyobb hiba, amit egy vezető elkövethet, hogy nem tudja, vagy nem akarja tudomásul venni, hogy a vállalat IT-rendszerét közvetlenül és az alkalmazottakon keresztül is állandó veszély fenyegeti. Csak idő kérdése, és megfelelő intézkedések hiányában keserű tapasztalatok után kell belátnia, hogy az IT-biztonság területén a legkisebb hibák is súlyos következményekhez vezethetnek.

„Miért ne bíznék meg a kollégáimban?”

A pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. A vállalat minden alkalmazottja potenciális veszélyt jelenthet az IT-rendszerre – nem azért, mert ártani akarnának a vállalatnak, hanem a releváns tudáshiány vagy pusztán a hibázás lehetősége miatt. És – hacsak nem szándékosan asszisztál a támadáshoz az alkalmazott – egy támadás sikere nem a munkatárs, hanem a nem megfelelően védett IT-rendszer hibája lesz.

„Évek óta nem volt semmilyen biztonsági problémánk, tehát kézben tartok mindent!”

Egy bizonyos elemszám felett nincs ember, aki manuális módszerekkel kezelni tudna egy összetett, sok változós rendszert. A tapasztalatok szerint egy 100 főnél nagyobb vállalatnál Excel-táblázatokban és házilag létrehozott feljegyzésekben egyszerűen nem követhető nyomon az, hogy a munkatársaknak milyen rendszerekhez, adatbázisokhoz, programokhoz van hozzáférésük. A helyzetet súlyosbítja, ha egy olyan vállalatról beszélünk, ahol nagy a fluktuáció.

„Az auditorok jöhetnének inkább a jövő héten ellenőrizni a céget? A következő napokban rengeteg dolgom lesz…”

Az adatvédelmi hiányosságokat felfedő ellenőrök, főleg, ha egy vállalat nagy ügyfél- vagy partneradatbázissal rendelkezik, az érvényben lévő szabályozások értelmében hatalmas bírságokat szabhatnak ki egy vállalatra, ha – akár a vállalaton belül, akár azon kívül – illetéktelenek is hozzáférhetnek bizalmas adatokhoz.

„Erre tényleg ennyit költöttünk idén?”

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A több száz, de akár már a pár tucat alkalmazottat foglalkoztató vállalatok esetében is, az egyre több és több előfizetés szolgáltatás díja rendkívüli összegeket emészthet fel. Különösen bosszantó ezeknek az elszámolásában azzal szembesülni, hogy volt kollégák vagy olyan alkalmazottak után is fizetünk, akiknek már nincsen szükségük az adott szolgáltatásra.

„Az nem lehet, hogy pont ő szivárogtatott…”

Gyakran hangoztatott tévhit, hogy a kiberbiztonsági veszélyek csak a vállalaton kívülről fenyegetnek. Az igazság ezzel szemben az, hogy még az adathalász-támadások is sok esetben vállalaton belüli
hiányosságokra, legtöbbször a jogosultságok nem megfelelő kiadására vezethetők vissza. A vállalatok bizalmas adatainak, fejlesztési eredményeinek, terveinek – és még hosszan folytathatnánk a sort – kiszivárgásához nagyon sok esetben a vállalat alkalmazottainak is köze van.

Ha el szeretnénk kerülni, hogy egy vállalatnál elhangozzanak ezek a mondatok, érdemes megfontolni egy automatizált jogosultság átvilágítást kínáló eszköz használatát. Megoldásunk legnagyobb erejét az automatizáltság jelenti: a humán hibalehetőséget kiiktatva, önállóan felügyeli a vállalat munkatársainak pozíciófüggő jogosultságait, együttműködik a HR-rendszerekkel, így fluktuáció esetén megteszi a szükséges lépéseket és a tevékenységéről, illetve a vállalat biztonsági felkészültségéről rendszeresen publikált jelentésekben beszámol. Nem mellesleg, számottevő kiadást is segít megtakarítani, legyen szó akár az adatvédelmi hibák miatt kirótt büntetések vagy a feleslegesen fizetett havi díjak elkerüléséről.

– húzta alá a magyar fejlesztésű TheFence biztonsági szolgáltatást megálmodó Mihály Tamás, az XS Matrix alapítója.

Az IT-biztonsági kihívásokra felkészülni azonban nem lehetetlen, de első lépésként fontos merni szembenézni a lehetséges problémákkal. A vezető magyar IT-biztonsági szakemberek együttműködésével alapított XS Matrix csapata összegyűjtötte a legjellemzőbb kifogásokat, amiért vezetők nem szentelnek elegendő figyelmet e problémakörnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem