21 °C Budapest

Ilyen medencés házakban laknak a dúsgazdag magyarok: semmi sem drága?!

2019. július 6. 07:02

Nemrég írtunk arról, hogy alaphangon is 2-2,5 millió forintba kerül, ha valaki medencét szeretne a kertjébe. Most viszont arra voltunk kíváncsiak, mi a helyzet akkor, ha valaki nem bajlódna a kivitelezéssel, és inkább olyan ingatlant venne magának, amihez már tartozik medence. Előre szólunk, nem lesz olcsó mulatság.

Medencés házat vennél, esetleg fürdőtavat építenél? Ehhez finanszírozást is keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Múlt héten, "Családi házad van? Ennyiből építhetsz magadnak klórmentes medencét" című cikkünkben írtunk arról, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki mesterséges fürdőtavat, azaz biomedencét építtetne magának. De ne legyenek illúzióink, egy hagyományos úszómedence is sokmilliós beruházás. A Pénzcentrumot egy kivitelező arról tájékoztatta, hogy egy klasszikus medence is nettó 2-2,5 milliós beruházást jelent, de a klórmentes, öntisztuló változatért már alaphangon is 3 milliót kell kicsengetni, és az összeg idehaza is könnyedén fel szokott kúszni akár 15 millió forintig is.

Ez nem kevés, de nem feltétlenül ablakon kidobott pénz. Mint arról legutóbb beszámoltunk, ugyan az ilyen beruházásra készülők általában nem a potenciális értéknövekedés miatt, hanem presztízsből vágnak bele az építkezésbe, ettől függetlenül lehet árfelhajtó hatása egy ilyen extrának. Mester Nándor, a Portfolio Ingatlan elemzője szerint "a fürdőtóval is rendelkező lakóingatlanok a legfelső kategóriában jelennek meg, az érdeklődők és főleg a vevők ugyanakkor az ingatlan egészét nézik a végső döntés előtt, és inkább az alap elemek minőségét veszik számításba." De, mint mondta:

A kert rendezettsége, korszerű megvilágítása alap követelmény, s mindezt jól kiegészítheti a trendi fürdőtó. Így, egy ilyen kiegészítő elem természetesen növeli az adott ingatlan értékét, de ennek mértéke csak egy majdani adásvétel során derülne ki.

Nos, hogy kiderítsük, hogyan is árazzák ezt a luxust ma a lakáspiacon, az egyik legnagyobb hazai ingatlanközvetítő portál adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "ház" kategóriába sorolt, "úszómedence", "fürdőtó" és "biomedence" kulcsszavakat tartalmazó, fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek. Bár a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes hazai kínálatnak csak a töredéke jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet következtetéseket levonni.

A felső tízezer kiváltsága...

Az adatbázis tanúsága szerint bár az úszómedence elég gyakori Magyarországon, fürdőtóval rendelkező ingatlanokat csak elvétve találni a piacon. Míg klasszikus medencés házból jelenleg 606 eladó van az országban, addig biomedencét mindössze 24 hirdetésben találtunk. Piaci vizsgálatunk alapján pedig egyértelműen kijelenthető, hogy ezek az ingatlanok jellemzően a magasabb árszegmensben találhatóak: 50 millió forint alatt többnyire nem is érdemes keresgélni, de egy úszásra is alkalmas méretű medencés ingatlanra már több száz millió forintunk is rámehet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Olyannyira, hogy a teljes kínálat öthatod része kerül többe, mint 50 millió forint; majdnem kétharmada 100 milliónál is többet kóstál, de több mint 160 ingatlan ára a 200 millió forintos értékhatárt is átlépi. Az egyik legdrágább ilyen ingatlan pedig 2,6 milliárd forintot kóstál. Érdekesség továbbá, bár nem nagy meglepetés, de az ország egzisztenciális megosztottságát az árakon túl az is jól jelzi, hogy az ilyen ingatlanok jellemzően néhány lokációban jelennek meg. Vizsgálatunk szerint a bő 600 ingatlanhirdetés több mint egyharmada Budapesten, egynegyede Pest megyében, míg egyhatoda a Balatonnál található.

Ingatlanos szakemberekkel is egyeztettünk, ők azt mondták, ugyan nincs egyértelmű ökölszabály arra, hogy egy ház forgalmi értékét mennyire befolyásolja egy medence. Kisebb értékű családi háznál arányosan többet számít, akár 5 százalékkal is növelheti az ingatlan értékét.

Érdekesség továbbá, hogy noha csak szűk fogyasztói réteg engedheti meg magának ezt a luxust, piaci információink szerint még kevesebben vannak azok, akik valóban szeretnének is ilyen ingatlanban lakni. A visszatartó erő többnyire az, hogy egy medence fenntartásával foglalkozni kell, időt, energiát, pénzt visz el - és nem is mindig használják ki. Nagy élmény ugyan egy medence, de sokan csak reprezentációra használják, így a következő házukba már nem igénylik. Olyan is van, aki rájön, hogy egyedül fürdőzni unalmas, igazán közösségben élvezetes, ezért inkább wellness-centrumokba jár.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem