23 °C Budapest
Technician in uniform repairing heat pump

Hamarosan indul az otthonfelújítási támogatás: most bárki könnyedén ellenőrizheti, jogosult-e

2024. május 17. 20:03

2024. június 3-án indul az új otthonfelújítási program, amit óriási érdeklődés övez. Mivel a rendelkezésre álló 108 milliárd forintos keret várhatóan csak 20 ezer ingatlan korszerűsítésére lesz elég, mindenki igyekszik előre felkészülni, hogy minél hamarabb beadhassa majd az igénylését. A Bankmonitor elkészítette az első olyan kalkulátort, amivel bárki ellenőrizheti, jogosult-e az akár 6 millió forintos támogatásra.

Óriási várakozás előzi meg az új otthonfelújítási támogatás indulását, a legfeljebb 6 millió forint kedvezményből családi házak energetikai korszerűsítése finanszírozható meg. A kedvezmény elnyeréséhez, a sikeres pályázat benyújtásához ugyanakkor számos feltételt kell teljesíteni, ezek ellenőrzése pedig egyáltalán nem egyszerű feladat.  A Bankmonitor új kalkulátora ezt hivatott megkönnyíteni azzal, hogy néhány kérdés megválaszolását követően bárki megtudhatja, jogosult-e a legfeljebb 6 millió forint támogatásra.

A kalkulátor megvizsgálja az igénylőre és az ingatlanra vonatkozó előírásokat egyaránt.

Az ingatlan vonatkozásában a kalkulátor vizsgálja

  • az épület jellegét (családi házról van-e szó);
  • az építés évét (1991. előtt épült-e az ingatlan);
  • a tulajdoni hányadra vonatkozó előírás teljesülését;
  • valamint azt, hogy a tervezett munka támogatható-e.

Az igénylővel kapcsolatban felméri, hogy

  • megfelelő ideje él-e az adott ingatlanban;
  • teljesíti-e a köztartozásra, közüzemi tartozásra vonatkozó elvárásokat;
  • valamint szerepel-e a rossz adósként a KHR adatbázisban.

A kalkulátor a megadott adatok alapján megmutatja, hogy jogosult-e valaki a kedvezményre. E-mail cím megadása esetén a Bankmonitor ezen kívül részletes tájékoztatót küld a támogatásról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi is az az otthonfelújítási támogatás?

Az otthonfelújítási program 2024-ben indul, előreláthatóan június 3-tól lehet igényelni a kedvezményt. A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, ami részben vissza nem térítendő támogatásból, részben kamatmentes hitelből áll.

A programban az 1990. december 31. előtt épült családi házak korszerűsítése finanszírozható meg. Elvárás, hogy az épület energiafelhasználása legalább 30 százalékkal csökkenjen a munkálatoknak köszönhetően. Házak szigetelése, nyílászárinak cseréje, melegvízrendszerének és fűtési rendszerének korszerűsítése végezhető el a támogatás felhasználásával.

A meghirdetett keretösszeg 108,24 milliárd forint, melyből előreláthatóan 20 ezer ingatlan modernizálása finanszírozható meg. Érdemes sietni az igényléssel kapcsolatban, a keretösszeg ugyanis gyorsan kimerülhet, mivel több, mint 2 millió olyan családi ház van Magyarországon, ami alapvetően megfelelhet a feltételeknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem