17 °C Budapest
low angle view of plastic pvc window with white metal frame installed at modern house, blurred green trees outside the room

Brutális drágulás ebben a magyar megyében: egyre súlyosabb lakásárakat nyögnek a vásárlók

2023. augusztus 21. 15:31

A Fejér vármegyei átlagos négyzetméterárak 18%-os növekedését erősödő vevői alkuval és egy teljes szobával csekélyebb méretű ingatlan választásával igyekeznek kordában tartani az ingatlanvásárlók.

A tranzakciók 80%-a zárult alkuval, amelynek mértéke átlagosan 8% volt, az esetek 46%-ban pedig a hirdetés során már az eladók is csökkentettek az irányáron. Az otthonteremtésre fordított összeg azonban így is meghaladja a 30 millió forintot a Duna House adatai szerint.

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője azt mondja: az előző évben a Fejér vármegyében érzékelhető áremelkedés jottányit sem lassult.

Az előző évben tapasztalt korrekció után folytatódott az ingatlanok áremelkedése Fejér vármegyében, ahol az idei év első hét hónapjának eladásai alapján az átlagos négyzetméterárak az összes ingatlantípust vizsgálva 2022-höz képest 18%-kal, 388 ezer forintra növekedtek. Az infláció okozta drágulás és a hitelhez jutás nehézségei ellen az otthonteremtők erősödő vevői alkuval védekeznek. A vármegyei eladások 80%-a zárult irányár alatt, az alku mértéke átlagosan 8% volt az ingatlanközvetítő tranzakciós adatai alapján

- mondta erről a szakértő.

A sikeres eladás érdekében ugyanakkor a tulajdonosok is egyre rugalmasabbak, növekvő arányban hajlandóak már a hirdetési folyamat során engedni az első körben megszabott árból. A területen zárult adásvételek közel felében, 46%-ban csökkentették az eladók a hirdetési árat, ami átlagosan 14%-kal tette a vevők számára kedvezőbb ajánlattá a kínált ingatlanokat. A vármegyében eladó otthont kínálók többsége, 51%-a azonban még mindig szilárdan ragaszkodott a kalkulált árhoz.

A jelenlegi piaci környezetben különösen igaz, hogy a sikeres eladás záloga a jó árazás, a türelem és a rugalmasság a felek részéről. Bár a Fejér vármegyei tulajdonosok több mint fele még mindig kitart az első, magasabb árak mellett, javarészt a vevő alku során már kénytelenek engedni. Fontos kiemelni, hogy idén már csak az adásvételek mindössze 8%-a zárult irányár-változás és alku nélkül a területen. Licitre pedig már csak az esetek 1%-ban volt példa

– hívta fel a figyelmet Benedikt Károly.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az irányár-változás és az alku az adatok alapján még így is kevésnek bizonyul, a vármegyében letelepedők kisebb ingatlan választásával igyekeznek mérsékelni az otthonteremtés költségeit. Az átlagos ingatlanra fordított összeg 2 százalékkal, az átlagos ingatlanméret pedig 16 négyzetméterrel lett csekélyebb a tavalyihoz mérten.

A vármegyében továbbra is a vásárlók többsége, 31%-a számára preferált lokáció a vármegyeszékhely, és az azt körülvevő agglomeráció. Székesfehérváron tavalyhoz képest 10%-kal lettek magasabbak az átlagos négyzetméterárak, 37 millió forintra csökkent az ingatlanvásárlásra fordított összeg, az átlagos ingatlanméret pedig 67 négyzetméterre mérséklődött.

Népszerűség tekintetében a második helyre került a stagnáló négyzetméterárainak köszönhetően megfizethető Dunaújváros, ahol 25 millió forintból akár egy 70 négyzetméteres ingatlant is kaphatnak a vásárlók. A fővárosközeli Bicske a Fejér vármegyei vásárlók 8%-át vonzotta, de keresett volt még a Balaton közelsége miatt Enying, a Velencei-tónak köszönhetően pedig Gárdony is.

A területen elkelt ingatlanok többsége, 66%-a családiház, 15%-ban panellakásra, 13%-ban téglaépítésű lakásra szerződtek az ügyfelek. Ahogy országszerte, úgy a vizsgált vármegyében is enyhült a legjelentősebben dráguló ingatlantípus, az újépítés iránti kereslet, ami érthető is, hiszen a Fejér vármegyében kínált új lakások átlagos négyzetméterára 40%-kal drágult a tavalyihoz viszonyítva. Jelentősen emelkedett a házakért kért ár is, 2022-höz képest 22%-kal, 346 ezer forintra emelkedett a négyzetméterenkénti összeg. A házgyári lakások 6%-os áremelkedés után 512 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kaphatóak, míg téglaépítésű lakáshoz tavalyhoz képest 7%-kal kevesebbért, 453 ezer Ft/m2 áron is hozzá lehet jutni Fejér vármegyében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem