33 °C Budapest
renovation - apartment during  restoration

Érik a rezsipánik: sürgősen szabadulnának ilyen otthonaiktól a magyarok, az árból is engednének

2022. október 16. 14:05

A most eladásra váró lakóingatlanok több mint fele szorul felújításra, amelyet éppen azért ad el 10-ből 8 tulajdonos, mert nem akarja vagy nem tudja korszerűsíteni az otthont. Egy korszerűtlen ingatlan pedig nagy teher lehet idén télen a rezsiválság közepén. A legtöbb lakás nyílászárócserére, a fűtés-korszerűsítésre, a szigetelésre, tetőcserére szorul.

A legfeljebb egy hónapja piacra lépett eladók fele nem tud, vagy nem akar több millió forintot elkölteni a korszerűsítére - derült ki a VG számára az Ingon.hu által készített friss eladóimotiváció-kutatásból. Többen félnek a folyamatosan emelkedő áraktól és a bonyolult ügyintézéstől, nem mernek belevágni a felújításba ilyen bizonytalan helyzetben. A felújításhoz szükséges összegre az eladók a magas kamatok miatt hitelt sem szívesen vennének fel. 

A cikk szerint a családosok között lehetnek, akik későn kapcsoltak és nem energetikai felújításra költötték el az "ingyenpénzt", így már nem tudják erre igénybe venni a támogatást. Az utolsó pillanatban vannak azok az eladók, akik most szabadulnának korszerűtlen ingatlanjuktól, hiszen már elkezdődött a fűtési szezon. Többségük akár nagyobb alkura is hajlandó, ha három hónapon belül nem kel el az ingatlanjuk. Az árengedmény kb. 7 százalék,  átlagosan csaknem 4 millió forint lenne.

Megfordult tehát a trend, nagyot lehet alkudni a rezsi szempontjából előnytelen ingatlanok árából, míg régebben nem álltak kötélnek az eladók, inkább kivártak. Most a kivárással azonban csak nőhet a kínálat, ami még lejjebb nyomja az árakat - ettől tartanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 16. kedd
Valter
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem