-1 °C Budapest
renovation - apartment during  restoration

Érik a rezsipánik: sürgősen szabadulnának ilyen otthonaiktól a magyarok, az árból is engednének

2022. október 16. 14:05

A most eladásra váró lakóingatlanok több mint fele szorul felújításra, amelyet éppen azért ad el 10-ből 8 tulajdonos, mert nem akarja vagy nem tudja korszerűsíteni az otthont. Egy korszerűtlen ingatlan pedig nagy teher lehet idén télen a rezsiválság közepén. A legtöbb lakás nyílászárócserére, a fűtés-korszerűsítésre, a szigetelésre, tetőcserére szorul.

A legfeljebb egy hónapja piacra lépett eladók fele nem tud, vagy nem akar több millió forintot elkölteni a korszerűsítére - derült ki a VG számára az Ingon.hu által készített friss eladóimotiváció-kutatásból. Többen félnek a folyamatosan emelkedő áraktól és a bonyolult ügyintézéstől, nem mernek belevágni a felújításba ilyen bizonytalan helyzetben. A felújításhoz szükséges összegre az eladók a magas kamatok miatt hitelt sem szívesen vennének fel. 

A cikk szerint a családosok között lehetnek, akik későn kapcsoltak és nem energetikai felújításra költötték el az "ingyenpénzt", így már nem tudják erre igénybe venni a támogatást. Az utolsó pillanatban vannak azok az eladók, akik most szabadulnának korszerűtlen ingatlanjuktól, hiszen már elkezdődött a fűtési szezon. Többségük akár nagyobb alkura is hajlandó, ha három hónapon belül nem kel el az ingatlanjuk. Az árengedmény kb. 7 százalék,  átlagosan csaknem 4 millió forint lenne.

Megfordult tehát a trend, nagyot lehet alkudni a rezsi szempontjából előnytelen ingatlanok árából, míg régebben nem álltak kötélnek az eladók, inkább kivártak. Most a kivárással azonban csak nőhet a kínálat, ami még lejjebb nyomja az árakat - ettől tartanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?