7 °C Budapest
renovation - apartment during  restoration

Érik a rezsipánik: sürgősen szabadulnának ilyen otthonaiktól a magyarok, az árból is engednének

2022. október 16. 14:05

A most eladásra váró lakóingatlanok több mint fele szorul felújításra, amelyet éppen azért ad el 10-ből 8 tulajdonos, mert nem akarja vagy nem tudja korszerűsíteni az otthont. Egy korszerűtlen ingatlan pedig nagy teher lehet idén télen a rezsiválság közepén. A legtöbb lakás nyílászárócserére, a fűtés-korszerűsítésre, a szigetelésre, tetőcserére szorul.

A legfeljebb egy hónapja piacra lépett eladók fele nem tud, vagy nem akar több millió forintot elkölteni a korszerűsítére - derült ki a VG számára az Ingon.hu által készített friss eladóimotiváció-kutatásból. Többen félnek a folyamatosan emelkedő áraktól és a bonyolult ügyintézéstől, nem mernek belevágni a felújításba ilyen bizonytalan helyzetben. A felújításhoz szükséges összegre az eladók a magas kamatok miatt hitelt sem szívesen vennének fel. 

A cikk szerint a családosok között lehetnek, akik későn kapcsoltak és nem energetikai felújításra költötték el az "ingyenpénzt", így már nem tudják erre igénybe venni a támogatást. Az utolsó pillanatban vannak azok az eladók, akik most szabadulnának korszerűtlen ingatlanjuktól, hiszen már elkezdődött a fűtési szezon. Többségük akár nagyobb alkura is hajlandó, ha három hónapon belül nem kel el az ingatlanjuk. Az árengedmény kb. 7 százalék,  átlagosan csaknem 4 millió forint lenne.

Megfordult tehát a trend, nagyot lehet alkudni a rezsi szempontjából előnytelen ingatlanok árából, míg régebben nem álltak kötélnek az eladók, inkább kivártak. Most a kivárással azonban csak nőhet a kínálat, ami még lejjebb nyomja az árakat - ettől tartanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem