14 °C Budapest
Loft conversion in Victorian Terrace house in Bristol, Mid Project, Part 1 of Sequence

Párszázezres vételből álomotthont: düledező parasztházak kelnek új életre a vidéken

2022. január 5. 08:16

Vidéken akadnak jó szerkezetű parasztházak, amelyeket rendkívül jutányos áron megvásárolhatunk, mivel vagy nagyon apró településen helyezkednek el, vagy borzalmas állapotban vannak. Azonban ha nem sajnáljuk a pénzt a felújításra, úgy meghitt családi házzá alakulhatnak át ezek az omladozó épületek.

Egyre többen keresnek használt ingatlanokat, amik közül vannak olyanok, amelyek rengeteg felújítást igényelnek. Azonban, ha a vevő meglátja az épületben a lehetőséget, főleg, ha mindössze pár százezer forintért árulják, úgy valóban érdemes befektetni az ilyen rozoga vityillóba, ugyanis, a felújítás után az omladozó parasztházakból meghitt otthon varázsolható.

Ha lakásról, házról van szó, nem vagyunk válogatósak, egyre kelendőbbek a használt lakások az ingatlanpiacon. Az ingatlan.com becslése szerint 2021 decemberében mintegy 8287 használt lakóingatlan cserélt gazdát országosan, amely 21 százalékos növekedést jelent 2020 utolsó hónapjához képest. Ezek közül pedig népszerűek azok az otthonok is, amelyek bizony némi felújítást is kívánnak, mielőtt beköltöznénk.

A HelloVidék összeszedett párat a leglátványosabb átalakulásokból, ahol régi, szinte bontásra ítélt épületből készült el a csodás otthon. A listán szerepel olyan parasztház, amely 350 000 forintért talált gazdára, sőt az épületek zöme hatalmas udvarral rendelkezik, így tényleg érdemes belevágni.

A felújítás sokba fájhat - de megéri!

Az új tulajok csodálatos épületekre leltek olyan vidéki településeken, ahol kevesen laknak, és gyönyörű a környezet is. Azonban aki ilyen házat keres, jobb ha felkészül, őrületes munka van egy - egy parasztház felújításával. Az épületek többségében nincs áram, víz, gáz sőt, van, ahol az egész házat újra kell modellezni. Azonban a felújítással, és a vásárlással együtt még mindig jól kijöhetünk anyagilag, hiszen a felújítók vallomása szerint egy teljesen új ház, frekventált elhelyezkedéssel is ennyibe kerülne. Esetenként már 10 millió forint ráfordítással használhatóvá tehetjük az ingatlant.

Ráadásul, bár a felújítás kötlségei gyorsan emelkedhetnek, egy régi parasztházban nem csak a múltat őrizhetjük meg, de a város zajától távol, idilli környezetben is élhetjük mindennapjainkat. A felújított házak nagy részében pedig olyan építészeti megoldások, elemek is fellelhetőek voltak, amelyeket a mai tulajok már biztosan nem cserélnének el semmi pénzért.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Édesanyám találta nekünk ezt a parasztházas telket, amit meg is néztünk, de nem tudtuk eldönteni, lebontsuk-e vagy megtartsuk. A bontás is sok pénzbe kerül, de a felújítás még többe. Ugyanakkor mindig is húzott a szívünk az ilyen stílusú, régies parasztházakhoz, így végül a felújítás mellett döntöttünk. Ez a ház 100 évet élt már, ti sem éltek 100 évnél tovább, tartsátok meg a házat, tanácsolta anyukám. Mi pedig hallgattunk is rá, hisz úgy éreztük, visszataláltunk a segítségével a gyökereinkhez.

- mesélte a történetet Liptákné Szilvi a HelloVidéknek, aki családjával Radostyánban találta a 2500 négyzetméteres telken álló épületet, amihez istálló is tartozott. Alig másfél millióért vették meg az ingatlant annak idején, de minden rá költött forint megérte, hiszen nyugdíjasként most élvezik a csendet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem