27 °C Budapest
Photo taken in Mindelheim, Germany

Működik a legális rezsitrükk: egyre több magyar nullázza így a számlákat

2021. június 28. 16:29

Két év csökkenést követően 2019-ben ismét nőtt a megújuló energia részaránya a teljes bruttó végső energiafogyasztáson belül. A villamosenergia-fogyasztás, valamint a közlekedés területén tovább zöldült az energiafelhasználás, míg a fűtésre és hűtésre kevesebb megújuló energiát fordítottunk, mint 2018-ban – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hazai megújulóenergia-felhasználás alakulásáról szóló beszámolójából, amely a 2010–2019-es időszakra vonatkozó adatokat tartalmazza.

A MEKH beszámolója alapján az összesített megújulóenergia-részarány az előző évek csökkenő tendenciáját megállítva 12,61 százalékra nőtt a 2018. évi 12,53 százalékos részarányhoz képest. Ily módon a 2020. évre kötelezően elérendő 13 százalékos megújuló részarány teljesítése várhatóan megvalósul.

Az előző évhez hasonlóan 2019-ben is a villamosenergia-felhasználás, valamint a közlekedés területén növekedett a megújuló energia részaránya. A villamosenergia-felhasználásban ismét a napelemek felfutása adta a részarány-növekedés döntő hányadát, hiszen újra közel megduplázódott a beépített napelemes kapacitás. Ilyen módon 2019-ben a beépített megújuló villamosenergia-termelési kapacitás közel 62 százalékát, a megújuló alapú villamosenergia-termelésnek pedig 32 százalékát adták a naperőművek.

Ezzel szemben a fűtés-hűtés területén a megújulóenergia-felhasználás részaránya tovább csökkent 2019-ben. Ezt elsősorban a lakossági biomassza (döntően tűzifa) felhasználás csökkenése okozta, ami az előző évhez képest enyhébb téllel és a tűzifa további drágulásával magyarázható.

A megújuló alapú villamosenergia-termelésben bekövetkezett, döntően a napelemek által indukált nagyarányú (mintegy 23%-os) növekedés, kiegészítve a közlekedési szektorban bekövetkezett kisebb mértékű (4%-os) bővüléssel összességében kompenzálni tudta a kiemelkedő súlyú fűtés-hűtés megújulóenergia-felhasználásának kisebb mértékű (3%-os) csökkenését. A viszonyítási alapul szolgáló bruttó végső energiafogyasztás (a megújuló részarány nevezője) eközben csupán 0,4 százalékos növekedést mutatott. Ilyen módon tehát az összesített megújulóenergia-részarány kis mértékben növekedni tudott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2019-ben továbbra is jelentős, több mint 50 százalékos részarányt képviselt a lakossági biomassza (tűzifa) felhasználás a teljes megújulóenergia-felhasználáson belül (szemben a napenergia 6%-os részarányával), ezért a lakossági tűzifa-felhasználás alakulása jelentős mértékben befolyásolja a kötelezően teljesítendő megújuló célérték elérését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?