7 °C Budapest
Működnek a filléres rezsitrükkök: így legálisan foghatsz sokat a villanyszámlán

Működnek a filléres rezsitrükkök: így legálisan foghatsz sokat a villanyszámlán

2020. augusztus 23. 13:09

Sok magyarnak a jövedelme több mint 40 százalékát viszik el a lakhatási költségek: ennek tetemes részét képezik a rezsicsekkek. Alább megmutatjuk, hogy tudsz spórolni a villamosenergiával. Így nem dobsz majd hátast, ha jön a csekk.

Több százezer magyarnak viszik el a jövedelme jelentős részét a lakhatási költségek: az Eurostat legfrissebb adatai szerint Magyarországon az emberek 9,6 százalékánál viszi el a jövedelem több mint 40 százalékát a lakhatás. Ebben minden benne van, ami a lakás fenntartásához kell: bérleti díj, rezsi, és a többi.

Kedvezményes személyi kölcsönöket kínálnak a bankok! Nézd meg a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ennek tetemes része a villanyszámla: nyáron is durván pörögtek az órák a Mavir adatai szerint. A 2020. július 27. - augusztus 2. közötti napok hazai áramfelhasználása 847,6 GWh volt, ami 3,5%-kal, vagyis 28,3 GWh-val magasabb, mint az előző év azonos hetének áramfogyasztása.

A magyar villamosenergia rendszer bruttó felhasználása 2020. január és március között elérte a 12,16 terawattórát, egy évvel korábban ugyanebben az időszakban 11,88 terawattóra volt. A felhasználásból az idén 8,8 terawattóra áramot a hazai erőművek állítottak elő, a többi importból származott. Tavaly az első negyedévben 8,18 terawattóra mennyiséget termeltek a hazai erőművek.

Ne fizess vagyonokat!

A villanyszámlád nagyon sokban múlik rajtad is: éppen ezért összeszedtünk pár tippet, amivel jelentősen csökkentheted a fogyasztást. Így nem dobsz hátast, ha megjön a csekk.

Húzd ki a dugókat: a készülékek még akkor is energiát fogyasztanak, ha épp nem használod őket. Úgyhogy ha lefőtt a kávé, megpirult a kenyér, vagy vége a meccsnek, akkor szépen áramtalanítsd le a dolgokat, hogy készenlétben ne vegyenek fel fölöslegesen energiát. Ehhez vehetsz kapcsolós hosszabbítókat, így nem kell a dugaljokkal vacakolni, egyszerűen kinyomod az alzatot, és kész.

Fess ki világos színekkel: ezek visszatükrözik a fényt, illetve a hőt sem nyelik el annyira. Így duplán foghatsz a számlákon, hiszen a villanyt is később kell felkapcsolni, télen pedig a fűtés is hatékonyabb lesz.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A bűvös éjszakai áram: kevesen tudják, de létezik az úgynevezett éjszakai áram is, amely kevesebbe kerül, mintha nappal prögetnéd az órát. Tapasztald ki, nálad mikor aktiválják, és időzítsd olyankorra az energiaigényesebb tevékenységeket - például a mosást.

Régi, ablakcsere előtt álló házaknál működhet az a trükk is, hogy vízzel teli üvegeket raksz a két ablak közé, így nap közben a nap felmelegíti ezekben a vizet, éjjel pedig szépen felmelegítik a beáramló levegőt.

Gondold meg, kell-e főzni: sok kis adag helyett próbálj meg egyszerre egy nagyot készíteni, így rengeteg energiát megspórolhatsz. A maradékot el tudod tenni a hűtőbe, pár napig még ehetsz belőle. Fontos figyelni, hogy mielőtt elrakod az ételt a hűtőbe, hagyd kihűlni. Egyrészt így nem romlik meg, másfelől pedig a hűtődet sem terheled meg vele - nem fogyaszt többletenergiát, hogy visszahűljön a meleg kaja miatt. Fontos, hogy a megfelelő méretű edényben, és a kellő nagyságű főzőlapon melegítsd fel az ételt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 19. hétfő
Emma
16. hét
EZT OLVASTAD MÁR?