28 °C Budapest
Robban a fűtési szezon: 8 alig ismert házi praktika, amivel rengeteget spórolhatsz

Robban a fűtési szezon: 8 alig ismert házi praktika, amivel rengeteget spórolhatsz

2018. szeptember 8. 11:30

Még csak most lett vége a nyárnak, az időjárás még kedvező, de nemsokára elindul a fűtési szezon. Hogy ne érjen minket meglepetés, bizonyos előkészületeket mindenképpen érdemes megtenniea fogyasztóknak. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége ehhez gyűjtött össze hasznos tanácsokat.

Még a fűtési szezont megelőzően érdemes szakemberrel átvizsgáltatni a fűtésrendszert, kazánt, hogy egyáltalán működik-e, gazdaságosan működik, vagy valamilyen karbantartási munkára szükség lesz-e. Fontos, hogy kizárólag szakképesítéssel rendelkező víz-, gázszerelő helyezheti üzembe a kazánt, így átvizsgálni is csak ők jogosultak. Akik kazáncserén gondolkodnak, azok sajnos nagy valószínűséggel idén már nem fogják tudni kicseréltetni a kazánjukat, a szakemberek ugyanis hónapokra előre be vannak táblázva.

Az átvizsgálásra azonban, még ha időben nekikezdünk, találhatunk szakembert. A kötelező kéményellenőrzést kétévente egy alkalommal kell elvégezni annál az égéstermék-elvezetőnél, amelyre gáznemű anyaggal üzemelő tüzelőberendezés, vagy zárt égésterű tüzelőberendezés csatlakozik. Szilárd tüzelésű kémények esetében évi egy alkalommal kell a szolgáltatónak ellenőriznie az adott égéstermék-elvezetőt. Természetesen semmi akadálya nincs, hogy a fogyasztók esetileg rendeljék meg -függetlenül a kötelező ellenőrzéstől -az élet-és vagyonbiztonságot garantáló ellenőrzést, ennek feltételeiről az adott szolgáltatónál tudnak érdeklődni a fogyasztók.

Gázfűtéses lakásokban érdemes szén-monoxid érzékelőt felszerelni. Nem mindegy azonban milyet választunk. Ilyen készüléket csak szaküzletben vásároljunk, és előtte érdemes tájékozódni a fogyasztóvédelem honlapján megtalálható pozitív és negatív listáról. A hatóság több alkalommal végzett ellenőrzéseket, vizsgálva a termékek megfelelőségét és biztonságosságát, ezen tapasztalatok alapján állította össze ezeket a listákat. Amit vásárlás előtt mindenképpen nézzünk meg: 

 • márkanév, 
 • gyártó, 
 • cikkszám és 
 • próba gomb megléte.

Többen vásárolnak már olyan légkondicionáló készüléket, ami nem csak hűt, hanem fűt is. Itt is megszívlelendő alapszabály, hogy a márkaszervizt kérjük meg a beszerelésre, majd az évenkénti karbantartásra, így garantálható, hogy évekig megfelelő minőségben használhatjuk a terméket. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Olyan szakembert válasszunk, aki a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált, hiszen így garantálható, hogy megfelelő szakképesítéssel rendelkezik. Valamint olyan készüléket vásároljunk, ami szintén átesett a regisztráció folyamatán.

A téli időszakban megugrik a fűtésszámlája annak, aki a tényleges fogyasztás alapján fizeti a díjakat. Van arra is lehetőség, hogy egyenletes díjfizetéssel, egész évben közel ugyanakkora ún. részszámlákat fizessen a felhasználó, és évente egyszer az elszámoló számlában történjen meg a tényleges fogyasztás és a részszámlákban kiszámlázott fogyasztás összevetése. Amennyiben már előre látszik, hogy valamilyen oknál fogva fizetési nehézségeinklesznek, ne várjuk meg, míg lejár a fizetési határidő, hanem 

minél hamarabb jelezzük ezt a szolgáltatónál, hogy a kedvezményekkel, könnyítésekkel élni tudjunk,vagy sikerrel kérelmezhessük a védendő fogyasztói státuszt.

Végül pedig néhány tipp, hogyan mérsékelhetjük kiadásainkat:

 • Amennyiben szabályozható a fűtés, akkor tekerjük lejjebb a fűtést 1 Celsius fokkal, így körülbelül 5 százalékkal csökken az energiafelhasználásunk
 • Szellőztessünk röviden, de gyakrabban 
 • Télen 3-5 percre teljesen tárjuk ki az ablakokat, akkor nem hűl ki a lakás, de felfrissül a levegő
 • A téli napsütéses napokon húzzuk szét a függönyt, éjszakára viszont engedjük le a redőnyöket
 • Ne minden helyiségben legyen azonos a hőmérséklet. A konyhában elég a 18 Celsius fok, a nappaliban 20, a fürdőszobában 24 Celsius fok az ideális
 • Szereljünk hővisszaverő fóliát a radiátorok mögé
 • Ügyeljünk rá, hogy a függöny ne takarja el a fűtőtestet, más tárgyat se tegyünk a radiátorra
 • A hideg burkolatokkal fedett padlóra a téli hónapokban tegyünk vastag szőnyeget

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?