17 °C Budapest
Lehetetlen jó szakembert találni: csak a kóklerek maradtak?

Lehetetlen jó szakembert találni: csak a kóklerek maradtak?

2018. május 15. 09:30

Legyen szó mosógépszerelőről, víz-gáz-fűtésszerelőről vagy építésvezetőről, ha szakikra van szükség, érdemes a legrosszabbra készülni.

"A lakásfelújításunk azért csúszott pár hetet, mert a fővállalkozó pár emberét lehalászta a konkurencia. Tisztára, mit a maffiafilmekben: a rivális vállalkozó odament az építkezésre, ahol dolgoztak, becsöngetett, bement, és azt mondta, hogy kell neki egy kőműves és egy burkoló. »Akármennyit kerestek, mostantól 20 százalékkal többet kaptok, de azonnal velem jöttök.« A két melós pedig letette a szerszámot, és elmentek vele" - mesélte az Indexnek Zoltán. Egy másik megszólaló arról számolt be, hogy amikor a sittet kellett volna elszállítani, és több céget is felhívott az ügyben, azt a választ kapta, "ilyen alja munkát már nem vállalnak el emberek Magyarországon".

A legtöbb szakember ugyanis már külföldön van. Ez az MNB jelentéséből is látszik: a válság előtti szintre jellemző munkaerő rendelkezésre állna, de nagy arányban dolgozinak külföldön. Ha a nagyjából 25 ezer fő, aki már főleg Ausztriában és Németországban dolgozik, hazatérne, sokkal kisebb lenne a munkaerőhiány Magyarországon. Az Index azt írja, a helyzet nagy valószínűséggel az elkövetkező pár évben jelentősen nem fog javulni, a béremelés sem jelentene megoldást.

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok el.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?