17 °C Budapest

Szembemegy a kormány a játékszabályokkal: kidobott pénz a vége?

2011. december 14. 16:35

Áthágja a nagy beruházások esetében jól bevett tervezési előírásokat a kormány, hogy egyszerűsítse, illetve felgyorsítsa az ócsai devizahiteles-telep megépülését. Egy friss kormányrendelet szerint ugyanis nem kell ellenőrzésen átesniük a kiviteli terveknek. A döntés jókora bonyodalmakhoz, s még több ablakon kidobott pénzhez vezethet.

A Szociális Családiház-építési Program keretében az Ócsa területén megvalósuló építési beruházás esetében a projekt kivitelezési tervdokumentációját a tervellenőrnek nem kell ellenőriznie - olvasható a Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendeletben. Mint az a rendeletből kiderül a kormány nem titkolt célja, hogy ezzel egyszerűsítse, illetve gyorsítsa fel a beruházás megvalósítását.

Mint ahogy arra korábban a Pénzcentrum.hu is felhívta a figyelmet, a szűkös határidőt csak nehezen tudja tartani a kormányzat. Korábban a Belügyminisztérium reményei szerint már a jövő év elején megkezdődött volna az építés, s 2012 márciusára már el is készült volna az első blokk. A legfrissebb hírek szerint azonban csak a jövő év elején írják ki a közbeszerzési pályázatot, melynek lezárulta után tovább nehezíti a határidők betartását a hivatalos ügymenet (engedélyeztetés, hatósági ügyintézés) lassú tempója is.

Bár kétségtelen, hogy a friss döntéssel időt spórol meg a kormány, viszont ezzel kilőttek egy kivitelezési szempontból igen fontos kontroll kört. A Kivitelezési kódex szerint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy tárgyát képező építmények esetében (ne feledjük az ócsai devizahiteles-telep ilyen - a szerk.) egyébként kötelezően tervellenőrnek kell ellenőriznie a kiviteli tervdokumentációt. Nos, a Magyar Közlönyben megjelentek szerint ezt az előírást most egy huszárvágással semmissé tették.

A nagy beruházások esetében nem véletlenül van szükség a tervellenőr munkájára - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak egy, a neve elhallgatását kérő építészmérnök. A tervellenőr feladata és felelőssége a kiviteli tervdokumentáció műszaki tartalmának, szakszerűségének, illetve a jogszabályok, szabályzatok, építési előírások, szabványok és egyéb szakmai szabályok betartásának szakszerű ellenőrzése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakember elmondása szerint az ellenőr munkája biztosítékot jelent a beruházónak, hiszen a tervek ellenőrzése során felszínre kerülhetnek olyan részletek, melyek később, a kivitelezés során jókora bonyodalmakhoz (és még több kidobott pénzhez - a szerk.) vezethetnek. Arról nem is beszélve, hogy az ellenőr ajánlást is tehet költségkímélő megoldásokra is. Mindezek fényében tehát nagy kérdés, hogy a tervezett beruházás végeredménye valóban mintaértékű lakóegyüttes lesz-e, mint ahogy azt a kormányzat hirdeti.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem