Több ezer magyar családon segített a szuperpályázat

Pénzcentrum
2012. augusztus 29. 08:35

A végleges adatok szerint több mint négyezer érvényes pályázatot fogadott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napkollektoros pályázaton, az átlagos támogatási összeg 650 ezer forint volt - értesült a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A beérkezett 5686-ból összesen 4275 érvényes pályázatot fogadott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a májusban zárult, az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer napkollektorrendszerek kiépítését támogató kiírásán − tájékoztatta a napilapot a tárca. Az NFM szerint 4 ezer pályázatnál született már meg a támogatási döntés, ami az eredeti keretösszegnek megfelelő, közel 3 milliárd forint támogatási értéket jelent. A minisztérium úgy kalkulál, hogy a több mint négyezer támogatási döntéssel rendelkező pályázat 6,5 milliárd forint értékű beruházást eredményez majd.

A kifizetések már elkezdődtek, illetve folyamatban van az elszámolások benyújtása és azok felülvizsgálata is. Az utófinanszírozású programban azonban elképzelhető, hogy a teljes összeget mégsem fizetik ki, hiszen az NFM szerint a folyósítás alapfeltétele, hogy a nyertes pályázó az előírásoknak megfelelően és hiánytalanul nyújtsa be a beruházáshoz kapcsolódó számlákat és az azokat összesítő elszámolást.

A pályázók átlagosan több mint 650 ezer forint támogatást igényeltek, az átlagos beruházási költség pedig 1,43 millió forint. A pályázatot tavaly októberben írták ki, majd többszöri meghosszabbítással május közepére merült ki a rendelkezésre álló keretösszeg. A pályázati forrás a teljes beruházási érték 50 százalékát fedezhette, lakásonként legfeljebb 800 ezer forint vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatáshoz juthattak a napkollektoros rendszerben gondolkodók.

Az NFM adatai szerint a támogatásra jogosult nyertes pályázók túlnyomó többsége − több mint 99 százaléka − magánszemély, és csak a fennmaradó egy százalékon osztoznak fele-fele arányban a társasházak és többlakásos ingatlanok. A támogatásra jogosult pályázatok több mint 60 százaléka a használati víz előállítását célzó napkollektorok beszerelését célozza, míg a második leggyakrabban előforduló igény − a pályázatok több mint 30 százaléka tartozik e körbe − a használati meleg víz előállítását és a fűtésrásegítés lehetőségét is kombináló rendszer kiépítésére érkezett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?