3 °C Budapest

Több ezer magyar családon segített a szuperpályázat

Pénzcentrum
2012. augusztus 29. 08:35

A végleges adatok szerint több mint négyezer érvényes pályázatot fogadott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napkollektoros pályázaton, az átlagos támogatási összeg 650 ezer forint volt - értesült a Napi Gazdaság.

A beérkezett 5686-ból összesen 4275 érvényes pályázatot fogadott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a májusban zárult, az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer napkollektorrendszerek kiépítését támogató kiírásán − tájékoztatta a napilapot a tárca. Az NFM szerint 4 ezer pályázatnál született már meg a támogatási döntés, ami az eredeti keretösszegnek megfelelő, közel 3 milliárd forint támogatási értéket jelent. A minisztérium úgy kalkulál, hogy a több mint négyezer támogatási döntéssel rendelkező pályázat 6,5 milliárd forint értékű beruházást eredményez majd.

A kifizetések már elkezdődtek, illetve folyamatban van az elszámolások benyújtása és azok felülvizsgálata is. Az utófinanszírozású programban azonban elképzelhető, hogy a teljes összeget mégsem fizetik ki, hiszen az NFM szerint a folyósítás alapfeltétele, hogy a nyertes pályázó az előírásoknak megfelelően és hiánytalanul nyújtsa be a beruházáshoz kapcsolódó számlákat és az azokat összesítő elszámolást.

A pályázók átlagosan több mint 650 ezer forint támogatást igényeltek, az átlagos beruházási költség pedig 1,43 millió forint. A pályázatot tavaly októberben írták ki, majd többszöri meghosszabbítással május közepére merült ki a rendelkezésre álló keretösszeg. A pályázati forrás a teljes beruházási érték 50 százalékát fedezhette, lakásonként legfeljebb 800 ezer forint vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatáshoz juthattak a napkollektoros rendszerben gondolkodók.

Az NFM adatai szerint a támogatásra jogosult nyertes pályázók túlnyomó többsége − több mint 99 százaléka − magánszemély, és csak a fennmaradó egy százalékon osztoznak fele-fele arányban a társasházak és többlakásos ingatlanok. A támogatásra jogosult pályázatok több mint 60 százaléka a használati víz előállítását célzó napkollektorok beszerelését célozza, míg a második leggyakrabban előforduló igény − a pályázatok több mint 30 százaléka tartozik e körbe − a használati meleg víz előállítását és a fűtésrásegítés lehetőségét is kombináló rendszer kiépítésére érkezett.

 

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?