7 °C Budapest

30 százalékos visszaesés: Rohamosan csökken az európai kereskedelmi ingatlanpiac?

Pénzcentrum
2008. április 10. 15:00

A Global Real Estate Capital a napokban kiadott tanulmánya szerint a 2007-es 8 %-os növekedést követően 2008-ban akár 30 %-os lehet a visszaesés a kereskedelmi célú ingatlanok piacán. Az új nemzetközi tőkebefektetési tájékozató szerint az amerikai és az európai piacokon egyértelműen tapasztalható a szűkülés és Ázsiában is valamelyest alacsonyabb az ügyletek száma. A központi bankok és a finanszírozók közös munkával próbálják stabilizálni a helyzetet, amitől a befektetők bizalmának növekedését és a piac tisztulását várják.

A helyzetet súlyosbítja a világgazdaságban tapasztalható bizonytalan hangulat, ami különösen a vezető gazdasági nagyhatalmaknál, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Japánban érzékelhető. A nemzetközi ingatlanpiacon visszaszorult az ügyletek száma, ugyanis az eladók és a vevők is kivárásra játszanak. Miközben 2007-ben még rekord-áron keltek el az ingatlanok, idén már eltérő a felek árképzése. Emellett a szigorúbb hitelezési feltételek bevezetése és az emelkedő hitelfelvételi költségek is csökkentették a tranzakciók mennyiségét.

A jelentés nem vár stratégiai tőkekivonást a piacról 2008-ban, de a befektetőknek az új körülményekhez kell igazítani a hozam elképzeléseiket. A hosszú távú trendek továbbra is pozitív képet mutatnak, emelkedő nyereségszint, javuló hitelezés és átláthatóbb piac várható a következő években.
2007-ben óriási fejlődés volt tapasztalható a világpiacon a külföldi befektetések értékében, az összbefektetések 47 %-ában az eladó, vagy a vevő nem az abból az országból származott, ahol az ingatlan található.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország hagyományos célpontja a nemzetközi befektetőknek, ezek az országok vonzzák a kereslet 25%, 19 % illetve 15 %-át, de a befektetők más országokat is megcéloztak. Japán és Franciaország is előkelő helyet foglal el a listán, a nemzetközi befektetők nagy számban bonyolítottak ügyleteket mindkét országban. A fejlődő országok közül Kína, Lengyelország és Oroszország a legnépszerűbb.

Az európai kereskedelmi célú ingatlanbefektetések értéke 333 milliárd dollárot ért el az elmúlt évben. Az év második felében viszont már érzékelhető volt a csökkenő tendencia. A kontinensen az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország dominál, hárman együtt lefedik az össz-volumen 63 %-át. A befektetők aktivitását jellemzi, hogy az ügyletek száma kis mértékben emelkedett, a három nagy mellett a svéd és a spanyol kereskedelmi célú ingatlanok is kedveltek a külföldiek körében. Ellentétben a kontinens többi országával Norvégiában 97 %, Írországban 95 %, Portugáliában pedig 77 % a belföldi ügyletek aránya.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az amerikai kontinensen 304 milliárd dollár értékben történtek befektetések 2007-ben. A negyedik negyedévben tapasztalt jelentős visszaesés azonban visszavetette az éves adatokat. A kontinensen az Egyesült Államok ingatlanpiacán kötik az összes ügylet 93 %-át, Kanadában és a latin-amerikai országokban a folytatódó globalizáció következtében összegét tekintve megduplázódott a beruházások értéke. New York továbbra is a legnépszerűbb város 19 milliárd dollárral, őt San Francisco követi 8, Chicago és Los Angeles pedig 5-5 milliárd dollárral.

A világban tapasztalt gyenge második félév és a dollár gyengülésének ellenére Ázsiába folytatódott a tőkeáramlás. Kereskedelmi ingatlanok piaca 2007-ben 121 milliárd dollárral rekordot döntött, 16 %-ra nőtt a kontinens világpiaci részesedése is. Japán a régió legkeresettebb országa 50 %-kal, az ügyletek 36 %-án négy másik ország, Ausztrália, Hong Kong, Kína és Szingapúr osztozik, ezek az államok korábban is népszerűek voltak a befektetők körében. A régióban minden ország növekedést könyvelhetett el a Fülöp-szigetek és Thaiföld kivételével, itt a külföldiekre vonatkozó szigorú törvények következtében kisebb számban érkeznek befektetők.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem