23 °C Budapest

Mindegy, hogy új vagy használt - csak 20 millió alatti legyen

Pénzcentrum
2007. október 11. 15:58

Jobban kínyílt a lakásvásárlók pénztárcája, noha a döntő többség továbbra is hitelből vásárolná meg új otthonát, valahol a Belváros környékén - derül ki a Duna House ingatlanközvetítő franchise-hálózat aktuális, a lakáspiacot vizsgáló, ötszáz fős mintán végzett felméréséből. Zugló és a XIII. kerület kapós, a délkeleti városrész iránt viszont alacsonyabb az érdeklődés.

Folytatódik az a trend, mely alapján úgy tűnik, egyre nagyobb összeget szánnának lakásvásárlásra a potenciális vevők - bár ennek részben az is oka, hogy a piac bizonyos területein, ha lassan is, de emelkednek az árak. A megkérdezettek majdnem egyharmada a manapság leginkább népszerű, 15-20 millió forint közötti szegmensben keresi új otthonát, míg tavasszal még a 10-15 millió között keresgélők voltak még többségben. Ugyanez a hatás érezhető a drágább ingatlanok esetében is, egyedül a 30 milliónál is drágábban kínált ingatlanok iránt esett vissza a felmérésben résztvevők érdeklődése. A nagyon olcsó, 10 millió forintnál is kevesebbért kínált ingatlanok iránti érdeklődés tovább apadt: a válaszadóknak valamivel több, mint 3%-a vásárolna ilyet, részben kiadási, vagy befektetési célra. Ebben a szegmensben nézelődnek az alacsony tőkeerővel rendelkező első lakást keresők is, bár előfordult már, hogy a kínálat megtekintése után mégis inkább nagyobb összegben kezdtek el gondolkodni.

Árkategória*0 - 9.910 - 14.9915 - 19.9920 - 24.9925 - 29.9930 -
2006 ősz5.81%30.47%31.86%14.19%8.14%9.53%
2007 tavasz3.57%32.47%26.3%14.94%7.47%15.25%
2007 ősz3.21%26.74%33.16%16.049.63%11.23%
*millió forintban

Továbbra is igen nagy az igény a lakáshitelek, illetve egyéb termékek, mint például a lízing iránt: a válaszadók 70%-a részben vagy egészben hitelből szeretné finanszírozni a lakásvásárlást. Jónéhány igénylő minimális, vagy semmilyen önerővel nem rendelkezik, pedig előre gondolkodva ez megteremthető - jelzi Csedő Zoltán, a Duna House pénzügyi tanácsadási üzletágának vezetője. Ugyanakkor érdekes tendencia, hogy az igazán drága lakások leendő vásárlói a kérdőívek szerint minimális arányban vennének igénybe hitelt, a szükéges vételárat vagy más ingatlan(ok) eladásából, vagy egyéb forrásból fedeznék.

Az eredmények alapján kezd elmosódni az új és a használt ingatlanok kereslete közötti korábbi nagy különbség: a válaszadók 38%-a választana kifejezetten új építésű lakást, 33% csak használtba költözne be, míg 29%-nak teljesen mindegy, inkább az adott lakásról szerzett benyomásai alapján dönt. Ennek egyik oka csak, hogy a használtpiacon a fővárosi kerületek többségében leginkább stagnálnak az árak, a másik fő szempont az, hogy a nagy lakásépítési boom után számos, 1-2 éves, újszerű állapotban lévő, jó környéken/épületben található, de már használtnak számító ingatlan jelent meg a piacon. Ezek egy részét jellemzően 10-20%-kal magasabb áron próbálják meg értékesíteni, mint a vásárláskor kért ár, azonban nem minden esetben van erre lehetőség.

Ahogy a hitelek futamideje egyre növekszik - és ezzel csökken a havi törlesztőrészlet - (ma már 40 évre is lehet lakáshitelt felvenni), úgy növekszik a szobaszám iránti igény is - a megkérdezettek közel 50%-a már legalább kétszobás lakást szeretne magáénak tudni. Divatosak a 1.5 és az 1 + 2 fél szobás ingatlantípusok is, de sokan gondolkodnak még nagyobban: a válaszadók 21%-a nem éri be 3 szobánál kevesebbnél. 4% azok aránya, akik még ennél is többet szeretnének, ők azonban szinte kivétel nélkül a budai kerületekben, 30 és 80 millió között kínált lakásokban vagy házakban képzelik el jövőjüket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kedvelt költözési célpontok immár évek óta többé-kevésbé állandóak, azonban az igények egyre inkább finomodnak: míg korábban egy-egy divatos kerület (és persze a hozzá kapcsolódó megfizethetőnek számító árak) önmagukban is elég vonzerőt jelentettek, a vásárlók ma már sokkal tudatosabbak: referenciákat kérnek az adott projektről, műszaki szakértőt visznek magukkal, alaposan előre tájékozódnak a piacon. Kedveltek a magasabb emeleti lakások (illetve speciális esetben a kertkapcsolatosak is), elvárás a csendes környezet - a forgalmas útra néző lakásokat legyenek akár használtak, akár újak, nem a legegyszerűbb eladni, és sokszor csak alacsony áron sikerül. Fontos, hogy a városközpont vagy autóval, vagy valamilyen tömegközlekedési eszközzel kevés átszállással gyorsan megközelíthető legyen - ezért a legtöbben valamelyik metrómegálló környékén keresnek a legszívesebben. Jól megfigyelhető ez a trend a 4-es metró tervezett budai nyomvonalán - noha a vásárlási roham még nem indult el, nagyon sok hirdetés már fontos előnyként szerepelteti a lakás közelében megépülő metróállomást.

Megvizsgálva a fővárosi kerületeket, továbbra is a XIII. vezet a preferencialistán - több, mint 30% költözne ide (is), szorosan ezután következik Zugló, 25%-kos érdeklődéssel. Majdnem ennyien költöznének be együttesen a VI. és VII. kerületbe is, de népszerű a pesti oldalon a számos új beruházást felsorakoztató IX. kerület is. Budán a hagyományok szerint a XI. kerület a legkedveltebb, itt a megkérdezettek több, mint 20%-a vásárolna. Megnőtt a népszerűsége a XII. kerületnek is, itt leginkább a 4-6 lakásos - jellemzően 5-700.000 forintos négyzetméteráron, de idilli környezetben kínált - társasházi lakások a legnépszerűbbek. Érdekesség, hogy a közvetlen Belváros - vagyis az V. kerület - 5%-ot sem tud a felmérésben felmutatni, ennek egyik oka a realtive magas árszínvonal lehet. Dacára a fővárosba bevezető utakon uralkodó reggeli dugóknak, minden tizedik válaszadó el tudná képzelni új otthonát az agglomerációban is.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?