21 °C Budapest

Mindegy, hogy új vagy használt - csak 20 millió alatti legyen

Pénzcentrum
2007. október 11. 15:58

Jobban kínyílt a lakásvásárlók pénztárcája, noha a döntő többség továbbra is hitelből vásárolná meg új otthonát, valahol a Belváros környékén - derül ki a Duna House ingatlanközvetítő franchise-hálózat aktuális, a lakáspiacot vizsgáló, ötszáz fős mintán végzett felméréséből. Zugló és a XIII. kerület kapós, a délkeleti városrész iránt viszont alacsonyabb az érdeklődés.

Folytatódik az a trend, mely alapján úgy tűnik, egyre nagyobb összeget szánnának lakásvásárlásra a potenciális vevők - bár ennek részben az is oka, hogy a piac bizonyos területein, ha lassan is, de emelkednek az árak. A megkérdezettek majdnem egyharmada a manapság leginkább népszerű, 15-20 millió forint közötti szegmensben keresi új otthonát, míg tavasszal még a 10-15 millió között keresgélők voltak még többségben. Ugyanez a hatás érezhető a drágább ingatlanok esetében is, egyedül a 30 milliónál is drágábban kínált ingatlanok iránt esett vissza a felmérésben résztvevők érdeklődése. A nagyon olcsó, 10 millió forintnál is kevesebbért kínált ingatlanok iránti érdeklődés tovább apadt: a válaszadóknak valamivel több, mint 3%-a vásárolna ilyet, részben kiadási, vagy befektetési célra. Ebben a szegmensben nézelődnek az alacsony tőkeerővel rendelkező első lakást keresők is, bár előfordult már, hogy a kínálat megtekintése után mégis inkább nagyobb összegben kezdtek el gondolkodni.

Árkategória*0 - 9.910 - 14.9915 - 19.9920 - 24.9925 - 29.9930 -
2006 ősz5.81%30.47%31.86%14.19%8.14%9.53%
2007 tavasz3.57%32.47%26.3%14.94%7.47%15.25%
2007 ősz3.21%26.74%33.16%16.049.63%11.23%
*millió forintban

Továbbra is igen nagy az igény a lakáshitelek, illetve egyéb termékek, mint például a lízing iránt: a válaszadók 70%-a részben vagy egészben hitelből szeretné finanszírozni a lakásvásárlást. Jónéhány igénylő minimális, vagy semmilyen önerővel nem rendelkezik, pedig előre gondolkodva ez megteremthető - jelzi Csedő Zoltán, a Duna House pénzügyi tanácsadási üzletágának vezetője. Ugyanakkor érdekes tendencia, hogy az igazán drága lakások leendő vásárlói a kérdőívek szerint minimális arányban vennének igénybe hitelt, a szükéges vételárat vagy más ingatlan(ok) eladásából, vagy egyéb forrásból fedeznék.

Az eredmények alapján kezd elmosódni az új és a használt ingatlanok kereslete közötti korábbi nagy különbség: a válaszadók 38%-a választana kifejezetten új építésű lakást, 33% csak használtba költözne be, míg 29%-nak teljesen mindegy, inkább az adott lakásról szerzett benyomásai alapján dönt. Ennek egyik oka csak, hogy a használtpiacon a fővárosi kerületek többségében leginkább stagnálnak az árak, a másik fő szempont az, hogy a nagy lakásépítési boom után számos, 1-2 éves, újszerű állapotban lévő, jó környéken/épületben található, de már használtnak számító ingatlan jelent meg a piacon. Ezek egy részét jellemzően 10-20%-kal magasabb áron próbálják meg értékesíteni, mint a vásárláskor kért ár, azonban nem minden esetben van erre lehetőség.

Ahogy a hitelek futamideje egyre növekszik - és ezzel csökken a havi törlesztőrészlet - (ma már 40 évre is lehet lakáshitelt felvenni), úgy növekszik a szobaszám iránti igény is - a megkérdezettek közel 50%-a már legalább kétszobás lakást szeretne magáénak tudni. Divatosak a 1.5 és az 1 + 2 fél szobás ingatlantípusok is, de sokan gondolkodnak még nagyobban: a válaszadók 21%-a nem éri be 3 szobánál kevesebbnél. 4% azok aránya, akik még ennél is többet szeretnének, ők azonban szinte kivétel nélkül a budai kerületekben, 30 és 80 millió között kínált lakásokban vagy házakban képzelik el jövőjüket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kedvelt költözési célpontok immár évek óta többé-kevésbé állandóak, azonban az igények egyre inkább finomodnak: míg korábban egy-egy divatos kerület (és persze a hozzá kapcsolódó megfizethetőnek számító árak) önmagukban is elég vonzerőt jelentettek, a vásárlók ma már sokkal tudatosabbak: referenciákat kérnek az adott projektről, műszaki szakértőt visznek magukkal, alaposan előre tájékozódnak a piacon. Kedveltek a magasabb emeleti lakások (illetve speciális esetben a kertkapcsolatosak is), elvárás a csendes környezet - a forgalmas útra néző lakásokat legyenek akár használtak, akár újak, nem a legegyszerűbb eladni, és sokszor csak alacsony áron sikerül. Fontos, hogy a városközpont vagy autóval, vagy valamilyen tömegközlekedési eszközzel kevés átszállással gyorsan megközelíthető legyen - ezért a legtöbben valamelyik metrómegálló környékén keresnek a legszívesebben. Jól megfigyelhető ez a trend a 4-es metró tervezett budai nyomvonalán - noha a vásárlási roham még nem indult el, nagyon sok hirdetés már fontos előnyként szerepelteti a lakás közelében megépülő metróállomást.

Megvizsgálva a fővárosi kerületeket, továbbra is a XIII. vezet a preferencialistán - több, mint 30% költözne ide (is), szorosan ezután következik Zugló, 25%-kos érdeklődéssel. Majdnem ennyien költöznének be együttesen a VI. és VII. kerületbe is, de népszerű a pesti oldalon a számos új beruházást felsorakoztató IX. kerület is. Budán a hagyományok szerint a XI. kerület a legkedveltebb, itt a megkérdezettek több, mint 20%-a vásárolna. Megnőtt a népszerűsége a XII. kerületnek is, itt leginkább a 4-6 lakásos - jellemzően 5-700.000 forintos négyzetméteráron, de idilli környezetben kínált - társasházi lakások a legnépszerűbbek. Érdekesség, hogy a közvetlen Belváros - vagyis az V. kerület - 5%-ot sem tud a felmérésben felmutatni, ennek egyik oka a realtive magas árszínvonal lehet. Dacára a fővárosba bevezető utakon uralkodó reggeli dugóknak, minden tizedik válaszadó el tudná képzelni új otthonát az agglomerációban is.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem